Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Συναγρίδα στα κάρβουνα ( γεύση χωρίς ψεγάδι !!!)

Συναγρίδα η «βασίλισσα των ψαριών» όταν την ψήσετε στα κάρβουνα και την δοκιμάσετε στη συνέχεια δεν θα της βρείτε ούτε ένα ψεγάδι να της προσάψετε!!! Έχει εξαιρετικά νόστιμη ρουστίκ σάρκα, λευκή, άπαχη και σφιχτή , τόσο νόστιμη που δεν θα βρείτε σε κανένα άλλο ψάρι. Είναι η «ψαρούκλα» που τρώνε οι πλούσιοι και ζηλεύουν οι φτωχοί !!! Η επιστημονική της ονομασία είναι dentex dentex και ζει σε βραχώδεις βυθούς κοντά στις ακτές και σε βάθη από 10 έως και 200 μέτρα. Της αρέσουν οι βυθοί με βλάστηση και αγαπάει τα καθαρά νερά.

Υλικά :
H συναγρίδα μας
1 λεμόνι σε λεπτά φετάκια χωρίς τα κουκούτσια,
1 κουταλιά μίγμα από ψιλοκομμένα μυριστικά (θυμάρι, ρίγανη, μαϊντανό…)
½ φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο,
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη,
1 κουταλάκι βούτυρο,
ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι,
λαδολέμονο και επιπλέον μαϊντανός για το σερβίρισμα.

Οδηγίες προς …… ναυτιλλομένους : Πλένετε και στραγγίζετε το ψάρι και με ένα κοφτερό μαχαιράκι κάνετε από 3-4 χαρακιές στα πλευρά του, βάθους ½ εκ. περίπου.
Ύστερα, αλατοπιπερώνετε το εσωτερικό του και μπήγετε μέσα σε μια στρώση όσα φετάκια λεμονιού χωράει και από πάνω βάζετε τα μυριστικά, το κρεμμυδάκι,το σκόρδο και το βούτυρο σε πολύ μικρά κομματάκια.
Λαδώνετε το ψάρι με ελαιόλαδο, τα βάζετε σε ειδική διπλή σχάρα για να το γυρίζετε εύκολα (αν έχετε) και το βάζετε πάνω στη (ζεστή) σχάρα της ψηστιέρας, κοντά στα κάρβουνα.
Το ψήνετε για 15-20 λεπτά από την κάθε πλευρά (ανάλογα με το πάχος του ψαριού),γυρίζοντας το μια μόνο φορά, μέχρι η σάρκα του να γίνει πέρα για πέρα αδιαφανής και άσπρη. Το σερβίρετε πασπαλισμένο με επιπλέον μαϊντανό και λαδολέμονο.


Συνοδέψαμε : Τη συναγρίδα με λευκό «Βίβλια Χώρα» από τους πρόποδες του όρους Παγγαίου , ένα ιδανικό πάντρεµα της αρωματικής ποικιλίας Sauvignon Blanc με το πληθωρικό Ασύρτικο που δίνει πλούσια αρώματα φρούτων και εσπεριδοειδών στο στόμα. 
 
 




Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Δοκιμάσαμε βασιλικά καβούρια ( King Crabs) στο Σαν Φρανσίσκο

Γνώρισα τα  κόκκινα βασιλικά καβούρια( King Crabs)  μέσα από μια σειρά ντοκιμαντέρ του  «Discovery Channel»  που έδειχνε πόσο επικίνδυνο είναι το ψάρεμα τους  στις παγωμένες θάλασσες του Ατλαντικού ωκεανού και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες όπου το κρύο ξεπερνούσε  τους -30 βαθμούς . Πάνω σε  αυτά τα βαριά αλιευτικά που βολόδερναν σαν  το καρυδότσουφλο …….στα τεράστια κύματα , ριψοκίνδυνοι ψαράδες με ολόσωμα αδιάβροχα, πάλευαν να μανουβράρουν τα τεράστια μεταλλικά κλουβιά-κιούρτους που σήκωναν από τον βυθό  και ήταν γεμάτα από  τεράστια βασιλικά καβούρια . Ένα χρόνο μετά και ενώ βρισκόμουν για διακοπές στο Σαν Φρανσίσκο και συγκεκριμένα στη παραλία Fisherman's Wharf απέναντι από τον βράχο –φυλακή του Αλκατράζ  ξαναείδα ζωντανά αυτή τη φορά  τα κόκκινα βασιλικά καβούρια  που τα ψαρεύουν στην παγωμένη θάλασσα της Ανταρκτικής  και τα στέλνουν κατά χιλιάδες  μέσα σε τσουβάλια για να καταναλωθούν από τους τουρίστες  που επισκέπτονται  την πιο όμορφη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών . Η ψίχα του βασιλικού καβουριού που ξεπερνά στη γεύση αυτή του αστακού  είναι ένας εξαιρετικός  τερψιλαρύγγιος  μεζές που κοστίζει λίγο ακριβά  50 -60 ευρώ το κιλό . Τα βασιλικά καβούρια που είναι ακόμη ζωντανά τα  ρίχνουν μπροστά σου μέσα σε  ένα καζάνι  βραστού νερού όπου βράζουν για μερικά λεπτά   και στη συνέχεια ο Ασιάτης υπάλληλος (η ασιατική κοινότητα του Σαν Φρανσίσκο  ανθεί και ευημερεί !!!! !!!) αφού σπάσει τις τεράστιες δαγκάνες του  τις σερβίρει σε μια πιατέλα  με συνοδευτικά  φρέσκο βούτυρο ,μαγιονέζα  και φέτες  λεμονιού .

 







Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Σέρβικη κουζίνα-συνταγή : σνίτσελ καρατζόρτζεβα (karadjordjeva)

Υλικά ( για  4 μερίδες)
Για τα σνίτσελ:
1 κιλό χοιρινό σνίτσελ
150γρ Σέρβικο καϊμάκι
2 αυγά
150γρ (περίπου) αλεύρι
150γρ (περίπου) τρίμμα φρυγανιάς
1 κιλό πατάτες (για γαρνιτούρα) 

Για τη σάλτσα Ταρτάρ:
150γρ μαγιονέζα
4 αγγουράκια τουρσί
100γρ «Πάβλακα» (μοιάζει με το δικό μας στραγγιστό γιαούρτι)
1 σκελίδα σκόρδο , μυρωδικά


Εκτέλεση:   Χτυπάμε και λεπταίνουμε τα σνίτσελ, τα κόβουμε, τα αλείφουμε με το καϊμάκι και τα αλατίζουμε. Τυλίγουμε τα σνίτσελ σε ρολά, τα αλευρώνουμε, τα βουτάμε σε αυγά χτυπημένα κι έπειτα τα πανάρουμε. Τηγανίζουμε σε πολύ λάδι στη φριτέζα στους 200 βαθμούς. Μόλις είναι έτοιμο το κρέας στύβουμε λίγο λεμόνι.

Για τη σάλτσα : Κόβουμε σε μικρά κομματάκια τα αγγουράκια, το σκόρδο και τα μυρωδικά. Προσθέτουμε το στραγγιστό γιαούρτι και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά στη μαγιονέζα και τα χτυπάμε στο μίξερ για να μην είναι η σος πολύ παχύρευστη.   Τηγανίζουμε τις πατάτες και γαρνίρουμε.