Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Istanbul : Historical “ İnci Patisserie ” closed !!!















The touristic Istanbul sweetshop famous for its tasty profiteroles and a symbol to Istanbul’s Beyoglu,  İnci Patisserie , closed.  “ İnci Patisserie” ( Pastanesi)’s place is here, in Beyoğlu. Shall we lose the court case, we do not intend to open anywhere else,’ manager Musa Ateş, who has been working at the shop on İstiklal Avenue for 51 years, had told one month ago.  According to National Turk News ,the fate of the historical shop, which has been operating at its central location in Istanbul’s Beyoğlu district for 67 years and retains its original atmosphere, was resting on a local court decision set to be made Feb. 9.  But the Turkish high court of appeal approved the eviction rule for the patisserie and the sweetshop is being emptied as of now, among protests from owners, workers and a group of activists. Emekli Sandığı (Retirement Trust), the owner of the building where İnci Pastanesi is located, has decided to rent the entire building for 49 years to a single firm – identified by Ateş as Tamer İnşaat – which will also undertake work to restore the building. All shops renting space there have been asked to vacate the premises. Though the sweetshop managed to keep the court from executing a decision, İnci then received a second notification, this time saying the patisserie had ‘ caused losses to the trust, ‘ according to Ateş. “We have regularly paid the rent for 67 years; I do not see what losses the trust refers to,” he said. “We will make use of all our rights, but will in the end respect the court decision, whatever it is.”


Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Κωνσταντινούπολη : Στο εστιατόριο Χαμντί (Hamdi Locandasi)



O Hamdi Arpacı  ήλθε από την πόλη της  Urfa ,  στην Κωνσταντινούπολη προς το τέλος της δεκαετίας του 1960 , και  εκεί σε μια γωνιά του  Eminonu έστησε το  πλανόδιο πάγκο του με μια μικρή σχάρα  προσφέροντας  νόστιμες σπεσιαλιτέ από  κεμπάπ στους περαστικούς . Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των πελατών του,  στάθηκε  η αιτία  για να εγκαταλείψει τον υπαίθριο αραμπά του και  να  φτιάξει το πρώτο  εστιατόριο «Hamdi» . Συνέχισε να παρασκευάζει με τις ίδιες αυθεντικές συνταγές  τα  υπέροχα κεμπάπ  και τους κεφτέδες του  , προσφέροντας παράλληλα στον επισκέπτη ένα απαράμιλλο τοπίο της Κωνσταντινούπολης,  όπου η θέα είναι μοναδική , μπροστά σου ξεδιπλώνεται η ομορφιά του  Eminonu, η γέφυρα και ο Πύργος του Γαλατά  , το Sultanahmet, και ο γοητευτικός  Βόσπορος,  αλήθεια τι άλλο να ζητήσεις !!!! Ήξερα  πως για να μπορέσεις να επισκεφτείς το  εστιατόριο Hamdiέπρεπε πρώτα να κάνεις κράτηση , έστειλα το e-mail  και πήρα την επιβεβαίωση της κράτησης μου που ήταν  για την επόμενη ημέρα στις 9 το βράδυ . Το βρήκα  πολύ εύκολα , κατέβηκα από το πύργο του Γαλατά πέρασα την ομώνυμη  γέφυρα  και δίπλα από  την Αιγυπτιακή Αγορά μερικά μέτρα δεξιότερα  βρίσκετε το   Hamdi  Locandasi . Θα σας συνιστούσα να διαλέξετε ένα τραπέζι δίπλα στη τζαμαρία για να απολαύσετε τη φανταστική θέα της Κωνσταντινούπολης από τον Κεράτιο κόλπο . Το φαγητό ήταν εξαιρετικό  , η  εξυπηρέτηση  άμεση  και το προσωπικό πολύ φιλικό. Το εστιατόριο  Hamdi είναι ο παράδεισος  του κεμπάπ, σαν πρώτη επιλογή σας προτείνουμε να δοκιμάσατε το κεμπάπ Ισκεντέρ (kebbab Iskandar) με καταγωγή από τη πόλη της Προύσας , πήρε το όνομα του από τον Ισκεντέρ Εφέντη ο οποίος το προπαρασκεύασε τον 19ο αιώνα. Το πιάτο περιέχει  κομμάτια  ντονέρ κεμπάπ (γύρος) τα οποία  τοποθετούν πάνω σε ψιλοκομμένη πίτα η οποία είναι εμποτισμένη  σε κόκκινη σάλτσα και γιαούρτι ενω σαν γαρνιτούρα  έχει πράσινες πιπεριές . Συνεχίσαμε με φιστικλί  κεμπάπ  και το κάμπα με μελιτζάνα (κάτι σαν σουβλάκι) . Ήθελα πολύ να δοκιμάσω  το κεμπάπ που μαγειρεύει σε σφραγισμένο πήλινο δοχείο αλλά δυστυχώς είχε  τελειώσει !!!  Όλες  τις παραπάνω γεύσεις  τις συνοδεύσαμε μ’ ένα καταπληκτικό  εκμέκ (φουσκωτό ολοστρόγγυλο ψωμί), και λεπτές αραβικές πιτούλες  που είχαν επάνω  σουσάμι και κόκκους σιναπιού. Για ορεκτικά επιλέξαμε το αραβικό χούμους ( σαλάτα αλοιφή από ρεβίθι , ταχίνι και μπαχαρικά),  το cacik ( που είναι το ελληνικότατο τζατζίκι) , μια σαλάτα από γλιστρίδες  τις οποίες είχαν περιχύσει με σος γιαουρτιού   και σκόρδου και τέλος  μελιτζάνα ψητή πασπαλισμένη με σκόρδο και μπαχαρικά. Και εκεί που είχαμε  ικανοποιήσει τις γαστριμαργικές μας  απαιτήσεις  και βρισκόμασταν  σε μια γευστική νιρβάνα , ξαφνιαζόμαστε  από την εικόνα που αντικρίζουμε , έρχονται και κάθονται δίπλα μας  ο Νίκος Ευαγγελάτος με την Τατιάνα Στεφανίδου και τα παιδιά τους ,  επέλεξαν και αυτοί το εστιατόριο Hamdi για τις μοναδικές του γεύσεις . 

Tips : Όπως είπαμε  το εστιατόριο Hamdi βρίσκεται στη περιοχή του   Εμίνονου  δίπλα  στην  Αιγυπτιακή αγορά   Kalcin Sokak 17, Tahmis Caddesi, Eminonu, και το τηλέφωνο για να κάνετε τη  κράτηση  σας   είναι  +90.212.5280390










Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Μόναχο : Το αυτοκρατορικό ζυθοποιείο Hofbrauhaus

Κατ’ αρχάς : Κανένα ταξίδι στο Μόναχο δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς να επισκεφθείτε το Hofbräuhaus . Η πιο διάσημη μπυραρία στον κόσμο και η μεγαλύτερη στο Μόναχο, μπορεί να φιλοξενήσει έως και 5.000 γλεντζέδες!!! Πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία της πόλης, την Marienplatz, βρίσκεται το αυτοκρατορικό ζυθοποιείο Hofbrauhaus. Η ίδρυση του οφείλεται στον αυτοκράτορα Γουλιέλμο V, ο οποίος διέκρινε την ανάγκη να σταματήσει η εισαγωγή μπύρας από ξένα κράτη, η οποία συνεπαγόταν και υψηλό κόστος, και έτσι διέταξε την ίδρυση ενός επίσημου ζυθοποιείου, το οποίο θα προμήθευε την αυτοκρατορική αυλή, αλλά αργότερα και το λαό της Βαυαρίας. Από τα έσοδα αυτού, χρηματοδοτήθηκε σε πολύ μεγάλο μέρος και ο Τριακονταετής πόλεμος. Σήμερα  πολλές χιλιάδες επισκέπτες περνούν το κατώφλι του Hofbrauhaus κάθε χρόνο. Κατά καιρούς η μπυραρία έχει φιλοξενήσει θρυλικές προσωπικότητες όπως ο Μότσαρτ, ο Λένιν, ο Λούις Άρμστρονγκ, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ , ο Τζον Φ. Κένεντι και ο Τζορτζ Χ. Β. Μπους. Ένας διαβόητος επισκέπτης του Hofbräuhaus ήταν και ο Αδόλφος Χίτλερ που διεξήγαγε εδώ την πρώτη συνάντηση των εθνικοσοσιαλιστών τον Φεβρουάριο του 1920.

Τι να δοκιμάσετε : Ξεκινήστε με το βαυαρικό γεύμα των πρωταθλητών Weisswurst (λευκό λουκάνικο), senf (μουστάρδα), brezn (μαλακό κουλουράκι) και weissbier .  Μπορείτε όμως να κρατήσετε το μεγάλο κουλουράκι σας για αργότερα για ένα ελαφρύ «σνακ» με τυρί obatzda , ένα μαλακό τυρί όπως το γαλλικό Camembert , που περιέχει λίγη μπύρα μαζί με πάπρικα και σκόρδο. Μπορείτε να επιλέξετε ένα χορταστικό γεύμα με schweinshaxe (ψητό χοιρινό κότσι), knödel (ζυμαρικά) και ξινό λάχανο . Οι μπύρες σερβίρονται σε μεγάλα γυάλινα μπουκάλια του ενός λίτρου

  











Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Η αγαπημένη μου Σαντορίνη !!!

Όσοι αγάπησαν τη Σαντορίνη, την αγάπησαν για πάντα. Θες γιατί είναι προϊόν της καταστροφικής μανίας της φύσης, θες λόγω της άγριας και μοναδικής ομορφιάς της , θες λόγω των γραφικών παραδοσιακών οικισμών της και της έντονα κοσμοπολίτικης ζωής της, το νησί φιγουράρει στην κορυφή ως μια πολύ ξεχωριστή επιλογή για διακοπές. Η λευκή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τα γραφικά χωριά με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, τις μικρές πλατείες και τις εκκλησίες τους από τη μία και η θέα προς τη... σκουρόχρωμη παρουσία του ηφαιστείου στη Νέα Καμένη, οι παραδοσιακές κάναβες, άμεσα συνδεδεμένες με τη μακραίωνη παράδοση της παραγωγής του περίφημου σαντορινιού κρασιού και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στα Φηρά από την άλλη συνθέτουν ένα ανεπανάληπτο ονειρικό σκηνικό. Αυτή είναι η Σαντορίνη της καρδιάς μου , ήταν καλοκαίρι του 1981 όταν με μάγεψε ……για πρώτη φορά , από τότε μέχρι σήμερα την έχω επισκεφτεί αμέτρητες φορές , θαρρώ πως έχω χάσει τον λογαριασμό πάντως είναι διψήφιος ο αριθμός !!!!









                                  ΓΕΥΣΕΙΣ   ΤΟΥ    ΝΗΣΙΟΥ

             {Η ταβέρνα  του «Καπετάν Λοΐζου» στο Μονόλιθο} 


Θα ήταν μεγάλη παράληψη να βρεθείτε στη Σαντορίνη  και να μην δοκιμάσετε μερικά  από τα παραδοσιακά  πιάτα του νησιού  όπως η φάβα, οι ντοματοκεφτέδες,  και ο μουσακάς( όπως τον φτιάχνουν στη Σαντορίνη). Ψάχνοντας λοιπόν  το κατάλληλο μέρος για να «τιμήσουμε» την θηραϊκή κουζίνα φτάσαμε στο χωριό Μονόλιθος  8 χιλιόμετρα  ανατολικά των Φηρών. Εκεί  απέναντι από την όμορφη παραλία του χωριού  βρίσκεται η ταβέρνα του «Καπετάν Λοΐζου» ( Τηλ : 22860-31063)  , σερβίρει  φρέσκα ψάρια  από τα δυο του  καΐκια  και νοστιμότατα μαγειρευτά .Δοκιμάσαμε τον μουσακά που οι ντόπιοι τον φτιάχνουν με τη λευκή μελιτζάνα Σαντορίνης , τους μοναδικούς ντοματοκεφτέδες  (στο νησί τους απολαμβάνουν και την Μεγάλη Εβδομάδα γιατί είναι και νηστίσιμοι), και για να μην  φανεί το τραπέζι μας φτωχό σε γεύσεις παραγγείλαμε ύστερα από προτροπή του σερβιτόρου  το ψάρι  φέτα στο   φούρνο ( απο φιλέτο ξιφία ) . Όταν ολοκληρώσαμε το γεύμα  μας προσέφεραν το παραδοσιακό κέρασμα του μαγαζιού γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού καρότο .