Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Το "Ηλιοστάσιο" από το Παγονέρι ταξιδεύει..…με τις γεύσεις του και τα αρώματα του στην Αθήνα !!!!







Info :  Το εστιατόριο Γιάντες στα Εξάρχεια άρχισε έναν κύκλο οινογαστρονομικών διημέρων με πιάτα βασισμένα σε τοπικές συνταγές και υλικά από 6 περιοχές της Ελλάδας που θα συνοδεύονται από κρασιά διακεκριμένων οινοπαραγωγών των περιοχών αυτών.  Με επιλεγμένες ημέρες Τρίτη και Τετάρτη, το Γιάντες ντύνεται στα χρώματα ενός τόπου, φιλοξενεί έναν μάγειρα από την περιοχή, του ζητά να φέρει υλικά της εποχής και τις συνταγές του και του διαθέτει την κουζίνα του με το προσωπικό της. Ταυτοχρόνως, φιλοξενεί και έναν οινοπαραγωγό από την ίδια περιοχή με μερικά αντιπροσωπευτικά κρασιά της γκάμας του. Στην τέταρτη  ενότητα που θα πραγματοποιηθεί στις 24 & 25 Ιανουαρίου 2012  η  Δράμα θα έχει την τιμητική της με γεύσεις και αρώματα της περιοχής .Συγκεκριμένα θα δοκιμάσουμε  ταμπουλέ, αρμιόπιτα, ιτσλί κιοφτέ και τσιγεροσαρμά με υλικά και συνταγές που επιλέγουν η Νίκη και ο Στέργιος Κοζάκης ιδιοκτήτες και σεφ του εστιατορίου «Ηλιοστάσιο»  στο Παγονέρι Δράμας. Και θα πιούμε  ασύρτικο με σοβινιόν, σαρντονέ, τεμπρανίγιο ροζέ και αγιωργίτικο με σιρά από το Κτήμα Παυλίδη στα Κοκκινόγεια Δράμας.

Tips:   Μπορεί, ίσως, να χάσουμε κάποιο ματς του Champions League αλλά θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε χορταστικό εκλεκτό φαγητό και επώνυμο εμφιαλωμένο κρασί στη συνολική τιμή των 19 - 23 ευρώ ανά άτομο (διαμορφώνεται αναλόγως του κόστους των υλικών και των κρασιών).Τις Τετάρτες, πληροφορίες και συμβουλές για το ταίριασμα φαγητών και κρασιών μας δίνει ο δημοσιογράφος οίνου Αργύρης Καλλιανιώτης.Όσοι διψάμε για περαιτέρω μάθηση μπορούμε να ρωτήσουμε ότι θέλουμε τόσο για τα προϊόντα του τόπου και το φαγητό όσο και για το κρασί, τον παραγωγό, τις ποικιλίες αμπέλου. Το Γιάντες έχει φροντίσει να υπάρχουν έγκυρες απαντήσεις. Φεύγοντας μπορούμε να πάρουμε ότι μας ενδιαφέρει από το διαθέσιμο ενημερωτικό υλικό (αφίσες, φυλλάδια, χάρτες, οδηγοί, dvd κ. ά.).


Εστιατόριο Γιάντες: Βαλτετσίου 44, Εξάρχεια, Αθήνα 10681
     

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Κωνσταντινούπολη : Οι υπέροχοι κεφτέδες του Χουσεΐν στη περιοχή του Μπέγιογλου.

" Kofteci  Huseyin" στο Beyoglu (σερβίρει τους  θεσπέσιους κεφτέδες του  από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα)
 
INFO :  Σε αυτούς  που δεν είναι ντόπιοι κάτοικοι   της Κωνσταντινούπολης   φαίνονται απλά ….κεφτέδες στη σχάρα , αλλά όπως οι Έλληνες  που εκτιμούν και με το παραπάνω  το σουβλάκι  στη σχάρα  έτσι και  οι Τούρκοι παίρνουν  τους κεφτέδες πολύ στα  σοβαρά . Μας μίλησαν με τα καλύτερα λόγια  για τον Χουσεΐν   στο Μπέγιογλου  έναν καλοκάγαθο Τούρκο που για σαράντα χρόνια  πουλούσε  με το καρότσι (τον αραμπά του στα Τούρκικα) νοστιμότατους  κεφτέδες. Σήμερα στο μικρό και ταπεινό  μαγαζί  που βρίσκεται   στην άκρη της πλατείας Ταξίμ στη οδό Κουραμπιγιέ ,  συνεχίζει την παράδοση    ο γιός του Χουσεΐν   φτιάχνοντας   τους πιο αυθεντικούς και καλύτερους κεφτέδες της Πόλης  . Ενώ  σε  άλλα μαγαζιά αλείφουν τους κεφτέδες με λαρδί    και τους δίνουν  πιο λαστιχωτή   υφή , οι κεφτέδες του Χουσεΐν ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους  γιατί περιέχουν μια ασυνήθιστα μεγάλη  ποσότητα καθαρού  κρέατος χωρίς πολλά μπαχαρικά  ,  είναι πολύ αφράτοι  και ζουμεροί στο εσωτερικό τους .Σας  προτείνουμε να επισκεφτείτε αυτό το μαγαζάκι που κατά τα άλλα  δεν σας γεμίζει το μάτι και δεν σας το προτείνει κανένας ταξιδιωτικός οδηγός , πριν ακόμη καθίσετε θα σας  ρωτήσουν :  μια μερίδα η μιάμιση ;  επιβάλλεται όμως  να  παραγγείλετε  και το κλασσικό  συνοδευτικό  των  κεφτέδων που δεν είναι άλλο από τα εξαιρετικά  φασόλια μπιάζ  (νερόβραστα άσπρα φασόλια  με κρεμμυδάκι  φρέσκο  , μαϊντανό , ντομάτα , λάδι και ξύδι )







  

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Όσιγιεκ-Κροατίας : Ψάρια ποταμίσια με συνοδεία blitva !!!!!

Στη  πόλη Όσιγιεκ  της Κροατίας  που είναι η 4η μεγαλύτερη πόλη της χώρας , εκτιμούν ιδιαίτερα το  ψάρι του γλυκού νερού  που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κουζίνας τους .Εκείνο όμως που με έκανε μεγαλύτερη  εντύπωση είναι ο τρόπος  του ψησίματος . Παίρνουν λοιπόν τον  κυπρίνο  Saran  ή την πέστροφα  pastrva και αφού τα καθαρίσουν τα  ανοίγουν  σε μορφή «γούνας» (όπως κάνουμε εμείς  εδώ  το σκουμπρί γούνα) τα περνάνε επάνω  σε  μια καλαμένια  βέργα και τα  τοποθετούν  όρθια   σε κυκλική διάταξη   γύρω από τα αναμμένα  κάρβουνα για να ψηθούν  . Το κλασικό συνοδευτικό των ψαριών στη κουζίνα της Κροατίας είναι  το blitva  ένα τοπικό λάχανο  και οι πατάτες.










Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Θεσσαλονίκη : Οι ξεχωριστές γεύσεις του "Kitchen bar"

 Info : Το "Kitchen bar" θα το βρείτε στην αποθήκη Β΄ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης , 300 περίπου μέτρα μετά το Μουσείο Φωτογραφίας , σε μια προνομιακή θέση με απίστευτη θέα στον Θερμαϊκό και τον Λευκό Πύργο . Τα βλέμματα του κόσμου συγκεντρώνει η τεράστια , κυκλική, ανοιχτή κουζίνα του. Εκεί μπροστά στα μάτια σας, δημιουργούνται όλες οι φοβερές γεύσεις που θα δοκιμάστε υπό την έμπνευση και καθοδήγηση του chef Μιχάλη Φανερωμένου (ο οποίος αν δεν κάνω λάθος κατάγεται από την Καβάλα).

Food: Το μενού ισορροπεί μεταξύ μεσογειακής και ελληνικής κουζίνας (ενίοτε και πολίτικης) , ξεκινήσαμε με μια εξαιρετική δροσερή Κυπριακή σαλάτα  από  ψητές μελιτζάνες , τοματίνια, πιπεριές, ρόκα,  ελιές,  ψημένο χαλούμι και συνοδεία μπαλσάμικου . Το πρώτο πιάτο είχε και ιστορικό όνομα «Μπεχ Τσινάρ» έτσι ονομαζόταν παλιότερα η περιοχή της Θεσσαλονίκης που σήμερα βρίσκεται στο λιμάνι της πόλης , ένα καλοδουλεμένο αιχμηρό και ξεχωριστό ριζότο με καπνιστή μελιτζάνα , τρούφα και φρέσκο γαλλικό τυρί Chevre.  Ακολούθησε το «Terra kota» μπούτι κοτόπουλου  γεμισμένο με μανιτάρι, προσούτο, κρεμμυδάκι αργοψημένο στο φούρνο και  σερβιρισμένο με πατάτες skins (ψημένες με τη φλούδα). Ακολούθησαν οι γεύσεις της Πολίτικης κουζίνας στο τραπέζι μας με το  “Sultan Kebab” , ζουμερό και σέρτικο κεμπάπ από αρνίσιο και μοσχαρίσιο κιμά με συνοδεία  πιλαφιού , πουρέ μελιτζάνας  και δροσερής  sauce γιαουρτιού(μια παραλλαγή του διάσημου χουνκιάρ μπεγιεντί , μόνο που εδώ τη θέση του αρνίσιου κρέατος πήρε ο κιμάς) . Το παραδοσιακό «Κερκυραϊκό  Σοφρίτο» από μοσχαρίσιο φιλέτο και  σάλτσα αρωματισμένη  με σκόρδο και ξύδι από λευκό κρασί , άρεσε κατά γενική ομολογία σε όλη τη παρέα . Ολοκληρώσαμε μ’ ένα πιάτο της μεσογειακής κουζίνας το  Ναπολιτάνικο  “Mama rosa”  χοιρινή μπριζόλα μαγειρεμένη με μανιτάρια, sauce ντομάτας , βότανα και σβησμένη με Ιταλικό κρασί . Και μην ξεχνάτε αγαπητοί αναγνώστες το καλό φαγητό δεν είναι πολυτέλεια για λίγους αλλά ανάγκη για όλους !!!

Tips: Όσο για το που θα απολαύσετε το γεύμα σας , μπορείτε απλά να επιλέξετε ανά περίπτωση και διάθεση, είτε το περιμετρικό πάσο γύρω από τη κουζίνα με θέα τους μάγειρες σε δημιουργικό οίστρο, είτε στην κλασσική ξύλινη American style τραπεζαρία .Αν πάλι θέλετε να τσιμπήσετε ελαφρά, μπορείτε να επιλέξετε τη ζεστασιά του soba bar ή του tzaki bar στον πάνω όροφο, με σήμα κατατεθέν τη σόμπα και το τζάκι αντίστοιχα... και το καλοκαίρι  τραπεζάκια έξω με θέα τον Θερμαϊκό και τον Λευκό Πύργο.