Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Κωνσταντινούπολη : Στο εστιατόριο Χαμντί (Hamdi Locandasi)



O Hamdi Arpacı  ήλθε από την πόλη της  Urfa ,  στην Κωνσταντινούπολη προς το τέλος της δεκαετίας του 1960 , και  εκεί σε μια γωνιά του  Eminonu έστησε το  πλανόδιο πάγκο του με μια μικρή σχάρα  προσφέροντας  νόστιμες σπεσιαλιτέ από  κεμπάπ στους περαστικούς . Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των πελατών του,  στάθηκε  η αιτία  για να εγκαταλείψει τον υπαίθριο αραμπά του και  να  φτιάξει το πρώτο  εστιατόριο «Hamdi» . Συνέχισε να παρασκευάζει με τις ίδιες αυθεντικές συνταγές  τα  υπέροχα κεμπάπ  και τους κεφτέδες του  , προσφέροντας παράλληλα στον επισκέπτη ένα απαράμιλλο τοπίο της Κωνσταντινούπολης,  όπου η θέα είναι μοναδική , μπροστά σου ξεδιπλώνεται η ομορφιά του  Eminonu, η γέφυρα και ο Πύργος του Γαλατά  , το Sultanahmet, και ο γοητευτικός  Βόσπορος,  αλήθεια τι άλλο να ζητήσεις !!!! Ήξερα  πως για να μπορέσεις να επισκεφτείς το  εστιατόριο Hamdiέπρεπε πρώτα να κάνεις κράτηση , έστειλα το e-mail  και πήρα την επιβεβαίωση της κράτησης μου που ήταν  για την επόμενη ημέρα στις 9 το βράδυ . Το βρήκα  πολύ εύκολα , κατέβηκα από το πύργο του Γαλατά πέρασα την ομώνυμη  γέφυρα  και δίπλα από  την Αιγυπτιακή Αγορά μερικά μέτρα δεξιότερα  βρίσκετε το   Hamdi  Locandasi . Θα σας συνιστούσα να διαλέξετε ένα τραπέζι δίπλα στη τζαμαρία για να απολαύσετε τη φανταστική θέα της Κωνσταντινούπολης από τον Κεράτιο κόλπο . Το φαγητό ήταν εξαιρετικό  , η  εξυπηρέτηση  άμεση  και το προσωπικό πολύ φιλικό. Το εστιατόριο  Hamdi είναι ο παράδεισος  του κεμπάπ, σαν πρώτη επιλογή σας προτείνουμε να δοκιμάσατε το κεμπάπ Ισκεντέρ (kebbab Iskandar) με καταγωγή από τη πόλη της Προύσας , πήρε το όνομα του από τον Ισκεντέρ Εφέντη ο οποίος το προπαρασκεύασε τον 19ο αιώνα. Το πιάτο περιέχει  κομμάτια  ντονέρ κεμπάπ (γύρος) τα οποία  τοποθετούν πάνω σε ψιλοκομμένη πίτα η οποία είναι εμποτισμένη  σε κόκκινη σάλτσα και γιαούρτι ενω σαν γαρνιτούρα  έχει πράσινες πιπεριές . Συνεχίσαμε με φιστικλί  κεμπάπ  και το κάμπα με μελιτζάνα (κάτι σαν σουβλάκι) . Ήθελα πολύ να δοκιμάσω  το κεμπάπ που μαγειρεύει σε σφραγισμένο πήλινο δοχείο αλλά δυστυχώς είχε  τελειώσει !!!  Όλες  τις παραπάνω γεύσεις  τις συνοδεύσαμε μ’ ένα καταπληκτικό  εκμέκ (φουσκωτό ολοστρόγγυλο ψωμί), και λεπτές αραβικές πιτούλες  που είχαν επάνω  σουσάμι και κόκκους σιναπιού. Για ορεκτικά επιλέξαμε το αραβικό χούμους ( σαλάτα αλοιφή από ρεβίθι , ταχίνι και μπαχαρικά),  το cacik ( που είναι το ελληνικότατο τζατζίκι) , μια σαλάτα από γλιστρίδες  τις οποίες είχαν περιχύσει με σος γιαουρτιού   και σκόρδου και τέλος  μελιτζάνα ψητή πασπαλισμένη με σκόρδο και μπαχαρικά. Και εκεί που είχαμε  ικανοποιήσει τις γαστριμαργικές μας  απαιτήσεις  και βρισκόμασταν  σε μια γευστική νιρβάνα , ξαφνιαζόμαστε  από την εικόνα που αντικρίζουμε , έρχονται και κάθονται δίπλα μας  ο Νίκος Ευαγγελάτος με την Τατιάνα Στεφανίδου και τα παιδιά τους ,  επέλεξαν και αυτοί το εστιατόριο Hamdi για τις μοναδικές του γεύσεις . 

Tips : Όπως είπαμε  το εστιατόριο Hamdi βρίσκεται στη περιοχή του   Εμίνονου  δίπλα  στην  Αιγυπτιακή αγορά   Kalcin Sokak 17, Tahmis Caddesi, Eminonu, και το τηλέφωνο για να κάνετε τη  κράτηση  σας   είναι  +90.212.5280390