Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Ξάνθη : Το καλύτερο Hünkar Beğendi θα το γευτείτε στη ταβέρνα «Τα φαναράκια»


Info : Το Χουνκιάρ Μπεγεντί ανήκει στους πρωταγωνιστές της Πολίτικης Κουζίνας. Υπάρχουν δύο ιστορίες για το πώς και πότε φτιάχτηκε αυτό το υπέροχο πιάτο. Η πρώτη λέει πως η έμπνευση ήρθε μία συνηθισμένη μέρα, γύρω στα 1630, στις υπερσύγχρονες κουζίνες της Υψηλής Πύλης,  εκεί που οι "σεφ" του Σουλτάνου από ολόκληρη την Οθωμανική Αυτοκρατορία σπαζοκεφαλιάζανε για το τί να μαγειρέψουν πάλι σήμερα. Η δεύτερη θέλει τη γυναίκα του Ναπολέωντα ΙΙΙ, Αυτοκράτειρα Ευγενία, να επισκέπτεται το Τοπ Καπί στα μέσα του 19ου αιώνα και να το παραγγέλνει. Τώρα, πώς της ήρθε της Ευγενίας να ζητήσει κρέας με πουρέ μελιτζάνας ουδείς γνωρίζει. Γεγονός όμως, είναι πως ο Σουλτάνος όταν έφαγε το πιάτο το ευχαριστήθηκε τόσο, που οι σύγχρονοί του βάφτισαν τη συνταγή "ο αυτοκράτορας ευχαριστήθηκε" - αυτό θα πει Hünkar Beğendi. Η αρχική συνταγή φτιάχνεται με αρνάκι, αλλά και με το μοσχαράκι είναι  εξαιρετικό . To δηλώνω ευθαρσώς μου αρέσει πολύ αυτό το φαγητό, όταν επισκέπτομαι την Κωνσταντινούπολη πάντα παραγγέλνω μια μερίδα ……είναι ένα θεϊκό φαγητό κι ας με συγχωρέσει ο Πανάγαθος!!!! Σήμερα  ποστάρω  αυτό το κείμενο  για να μοιραστώ τη χαρά μου μαζί σας που επιτέλους  θα μπορώ  να απολαμβάνω  το αγαπημένο μου πιάτο  εδώ στην  περιοχή μας  όποτε θέλω . Στην γειτονική Ξάνθη λοιπόν στην ταβέρνα του Χρήστου Μιχαλακίδη   «Τα  φαναράκια»  που βρίσκεται απέναντι από την κεντρική πλατεία  στον πεζοδρόμο της Γεωργίου  Σταύρου  θα δοκιμάσετε το καλύτερο Χουνκιάρ Μπεγεντί  ever !!!!!  Το απόλυτο φαγητό... ένας ύμνος  στη μελιτζάνα που ανέδυε την καπνιστή της γεύση   και το μυρωδάτο μοσχαράκι  .Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα .

Τοποθεσία : Ταβέρνα «Φαναράκια» , Διεύθυνση :  Γεωργίου Σταύρου 18,Ξάνθη

Επικοινωνία : Για κρατήσεις  απευθυνθείτε  στο τηλέφωνο 25410/73606

                                         
 


                      

 


Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Το αυθεντικό και μοναδικό Ισκεντέρ κεμπάπ θα το φάτε εδώ , Kebapçı İskender στη περιοχή Beşiktaş της Κωνσταντινούπολης.




Info : Θα πρέπει να κάνετε μια βόλτα μέχρι τη συνοικία Μπεσίκτας (Besiktas)
αν θέλετε να δοκιμάσετε  το εξαιρετικό Ισκεντέρ κεμπάπ  που φτιάχνεται με την ίδια αυθεντική συνταγή του δημιουργού του  Ισκεντέρ Ισκεντέρογλου  από το 1850 .  Η επιχείρηση ιδρύθηκε πριν από 160 χρόνια από το δαιμόνιο Ισκεντέρογλου, εφευρέτη του «κατακόρυφου ψησίματος του αρνιού χωρίς κόκαλα» δηλαδή του γνωστού "döner kebabı" (γύρος κεμπάπ ). Να σημειώσω εδώ πως μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα τα εστιατόρια της Κωνσταντινούπολης  και οι υπαίθριοι αραμπατζήδες  με την κινητή τους κουζίνα   προσέφεραν στους πελάτες τους  μόνο  σουβλιστό αρνί και tandır (κρέας στον φούρνο) .Ο Ισκεντέρ Ισκεντέρογλου  λοιπόν ήταν ένας πρωτοπόρος  της γεύσης για την  εποχή του και δημιούργησε μια ολόκληρη σχολή με την εφεύρεση του "döner  kebabı".
 


Παρακολούθησα αυτήν την ……ιεροτελεστία του «ισκεντέρ κεμπάπ» και θα ήθελα να σας την περιγράψω εκτενώς .Πρώτα κόβουν σε πολύ ψηλές φέτες το ροδοκοκκινισμένο κεμπάπ (που αποτελείται από αρνίσιο και μοσχαρίσιο κρέας)  και τις  τοποθετούν  πάνω στην πίτα την λεγόμενη alaturka με σάλτσα ντομάτας ενώ συμπληρώνουν το πιάτο με ψητές πιπεριές, γιαούρτι, και λίγη μελιτζανοσαλάτα.  Τέλος περιχύνουν από πάνω λιωμένο βούτυρο . Οι Τούρκοι συνοδεύουν  το Ισκεντέρ κεμπάπ  με το παραδοσιακό τους ρόφημα Sira που είναι το  σταφιδόζουμο (!!!)εγώ θα σας προτείνω να επιλέξετε μια μπύρα Efess Pilsen για να  «σβήσετε» την δυνατή και πικάντικη γεύση αυτού του πιάτου. 


Διεύθυνση : Yavuz iskenderoglou - Kebapci Iskender , Yildiz Yolu No. 6, Besiktas , Κωνσταντινούπολη , Ώρες  λειτουργίας : 11:30 – 22:00