Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Γαρυφαλλιά Στασινοπούλου: μια μαγείρισσα με περγαμηνές και ιστορία



Η κ Γαρυφαλλιά Στασινοπούλου υπήρξε (βρίσκεται πια στην γειτονιά των Αγγέλων) μια από τις καλλίτερες μαγείρισσες στην εποχή της (΄60, ΄70,΄80 ) , τότε που η μαγειρική ήταν μια καθημερινή και σκληρή εργασία του σπιτιού χωρίς ιδιαίτερες ανέσεις . Μαγείρεψε για όλους τους διάσημους της εποχής της , γευτήκαν από τα χεράκια της εξαιρετικές γεύσεις επιφανείς πολιτικοί, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες ,ο κατάλογος είναι μακρύς ……από τον Αριστοτέλη Ωνάση τη Μαρία Κάλλας τη Σοφία Βέμπο την Τζάκυ Κέννεντυ και τον Γιώργο Σεφέρη μέχρι τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος επί κυβερνήσεων Παπάγου Γεώργιο Μαντζαβίνο, τους πρωθυπουργούς Κωνσταντίνο Τσαλδάρη, Σπύρο Μαρκεζίνη, Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Γέρο της Δημοκρατίας Γεώργιο Παπανδρέου, και τον Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Στέλιο Παναγόπουλο .Βέβαια η κ Γαρυφαλλιά δεν σπούδασε ποτέ την τέχνη της μαγειρικής μπήκε στη κουζίνα με μοναδικά εφόδια την αγάπη της για το μαγείρεμα και τις συνταγές που της εμπιστεύτηκε η μητέρα της . Μαγείρεψε σχεδόν για έναν αιώνα σε όλα τα μεγάλα τζάκια της Αθήνας αλλά οι πιο σημαντικοί γι’ αυτήν όμως ήταν τα αγαπημένα της πρόσωπα η οικογένεια της και οι φίλοι της . Για να τιμήσει ο γιος της Χρήστος τη μνήμη της δημιούργησε ένα blog με τις συνταγές της κ Γαρυφαλλιάς για να μπορέσουν να γίνουν κτήμα όλων των Ελλήνων. Πληκτρολογήστε http://loulacook.blogspot.gr/ και οι συνταγές της κ Λούλας θα είναι στη διάθεση σας .




Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Τo τραμ- εστιατόριο του Μιλάνου

 Το είδα και αυτό στο Μιλάνο  πρόκειται  για ένα πανέμορφο  ανακαινισμένο τραμ  που  το έχουν   μετατρέψει   σε εστιατόριο  με ρετρό ατμόσφαιρα και «σουλατσάρει»  κάθε μέρα  στους δρόμους της πόλης . Ονομάζεται «Ατμόσφαιρα» , ξεκινά  το ταξίδι του από  την  Piazza Castello  και  προσφέρει στους επιβάτες του μια  «γευστική»  ξενάγηση στα αξιοθέατα του Μιλάνου το δρομολόγιο  διαρκεί  δυόμισι ώρες . Η κουζίνα  προσφέρει τρεις επιλογές  μενού (κρέας, ψάρι και φαγητό για χορτοφάγους) ενώ η τιμή του γεύματος   είναι  65 € το άτομο. 


 MILAN : Dining on a tram - restaurant ( ATMOSFERA)


 Info : Much more than panoramic, this is itinerant! The restaurant that offers the most complete view of Milan is nothing other than a beautifully restored vintage tram called “Atmosfera”, a play on words combining the company’s acronym ATM (Azienda Trasporti Milanesi – local public transport company) with the idea of an atmospheric setting. In addition to the sophistication of its décor, it offers three types of menu (meat, fish and vegetarian). The tram-restaurant leaves every evening (except on Mon) at 8pm from piazza Castello, corner of via Beltrami, to which it returns after about 2 hours of relaxed sightseeing by night. During the tour, dinner is served at a set price of €65. Booking is essential: call the toll-free number 800.80.81.81 (Mon 9am-12am; Tues-Sun 11am-7pm)

 










Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Χανιά : Η εξαίσια παραδοσιακή κρητική κουζίνα

H παραδοσιακή κρητική κουζίνα θεωρώ πως είναι η καλύτερη της Μεσογείου και όλων των Βαλκανίων, την έχω γευτεί κατ΄επανάληψη όλα αυτά τα χρόνια που επισκέπτομαι την Κρήτη. Μου δόθηκε η ευκαιρία να την γνωρίσω σε…βάθος όταν έγινα κουμπάρος στο γάμο του Μιχαλιού και της Ζωής στην Ανώπολη Σφακιών . Ο ουρανίσκος μου απόλαυσε εξαίσιες γεύσεις , που μείναν χαραγμένες στη μνήμη μου  όπως το σύγκλινο που έφαγα στον Θέρισο (εκεί όπου ο Βενιζέλος ξεκίνησε την επανάσταση το 1905) εξαιρετικά κομμάτια καπνιστού ή τσιγαρισμένου χοιρινού κρέατος, που διατηρούνται μέσα στο λίπος του χοίρου (γλίνα), και τα οποία συνόδευσα με ένα υπέροχο βραστό χόρτο το σταμναγκάθι που μαζεύουν από τις πλάγιες του Ψηλορείτη    Από τον φούρνο του Ορφανουδάκη στην Ανώπολη (το χωριό της νύφης) δοκίμασα το εξαιρετικό Σφακιανό παξιμάδι που γίνεται το καλύτερο ντάκο , αφού πρώτα το βρέξουν με λίγο νερό μετά το αλείφουν με λάδι ,κρητική μυζήθρα, ρίγανη και τριμμένη ντομάτα  ☛  το ρουστίκ σφακιανό γιαχνί ή τσιγαριαστό αρνίσιο κρέας, σιγομαγειρεμένο στην κατσαρόλα με λάδι και κρεμμύδι, χωρίς καθόλου νερό , ένα φαγάκι που αγαπούν οι ντόπιοι . Βέβαια υπάρχει και ένας άλλος τρόπος ψησίματος του αρνιού , είναι το λεγόμενο "οφτό" ή αντικριστό, το δοκίμασα στο Θέρισο των Χανίων  και μου άρεσε πολύ. Να σας εξηγήσω όμως πως το φτιάχνουν, αφού σφάξουν το ζώο, το τεμαχίζουν σε τέσσερα κομμάτια ,και περνάνε το κάθε κομμάτι του αρνιού σε δυο-τρεις βέργες από ασφένταμο ή κατσοπρύνι που είναι πολύ γερά  ξύλα ή σε δυο μικρές σούβλες και τα τοποθετούν αντικριστά από τη φωτιά για να ψηθούν. Συντηρούν τη φωτιά με ξύλα και κλαδιά για να μην σβήσει, πρέπει να υπάρχει συνέχεια φλόγα και να μην γίνει κάρβουνα. Όπως ψήνεται βλέπεις το λίπος να λιώνει σιγά-σιγά και έτσι το κρέας και νόστιμο γίνεται και πιο υγιεινό. Δεν θα ξεχάσω βέβαια και τα υπέροχα ξεροτήγανα που προσέφερε η οικογένεια της νύφης στο γλέντι του γάμου , κάτι υπέροχα γλυκίσματα από τηγανητά φύλλα τυλιγμένης ζύμης πασπαλισμένα με σουσάμι ,συγγενεύουν γευστικά με τις δικές μας δίπλες   Δεν ξεχνώ τις ιδιαίτερες Κρητικές ομαθιές (ή οματιές ή αματιές) είναι ένα φαγάκι που μας έρχεται από τα χρόνια του Βυζαντίου και μαγειρεύονται μέχρι σήμερα στην Κρήτη. Οι “αιματίαι” των Βυζαντινών παρασκευάζονταν από το παχύ έντερο των χοίρων, τα εντόσθια και το αίμα τους. Έβραζαν και έπηζαν το αίμα και στη συνέχεια γέμιζαν με αυτό τα έντερα στα οποία είχαν ήδη βάλει βρασμένα εντόσθια. Από τον 15ο αιώνα φαίνεται να καθιερώνεται η παρασκευή του φαγητού σύμφωνα με το συνήθη τρόπο αλλά χωρίς το αίμα. Η ονομασία, όμως, διατηρήθηκε. Σήμερα στη Μεγαλόνησο παίρνουν το  χοιρινό έντερο και το γεμίζουν με εντόσθια , πνευμόνι , σπλήνα, καρδιά , συκώτι και ρύζι . Ακολουθεί το μαγείρεμα στη κατσαρόλα  ή στο τηγάνι 

 ☛   Το καλύτερο παγωτό στα Χανιά το φτιάχνει ένας έμπειρος τυροκόμος ο κ Γιαννούλης , είναι παραδοσιακό και  φτιάχνεται από πρόβειο γάλα και άλλα αγνά υλικά της Κρητικής γης . Θα το βρείτε σε κυπελάκι και σε πολλές μοναδικές γεύσεις όπως σοκολάτα, φράουλα, κανταΐφι, μπανάνα, αμύγδαλο, παρφέ βανίλια , τελευταία ο ανήσυχος τυροκόμος κυκλοφόρησε και μια γεύση Κρητικού χαρουπιού!!!

   Θα κλείσω  με την κρεατότουρτα αυτήν την ρουστίκ πίτα που φτιάχνουν στη Μεγαλόνησο , ξεκίνησε να την φτιάχνει ένας κτηνοτρόφος στα Μεσκλά Χανίων με ότι υλικά διέθετε, ο κόσμος όμως την αγάπησε και την ανέδειξε, σήμερα πλέον κάθε σπίτι φτιάχνει την δική. Κάθε χρόνο γίνεται στο χωριό η Γιορτή της Κρεατότουρτας όπου ο Μορφωτικος Εκπολιτιστικος Συλλόγος Μεσκλών & Ζούρβας μαζί με την βοήθεια των κατοίκων ζυμώνουν πολλές κρεατότουρτες και τις προσφέρουν στον κόσμο . Τα υλικά που χρειάζονται για να φτιαχτεί είναι κρέας αρνιού σε κομμάτια με το κόκκαλο, πηχτόγαλο Χανίων και σπιτικό φύλλο , αν είστε τυχεροί και δοκιμάσετε αυτήν την διαφορετική τούρτα σε κάποιο σπίτι εκεί προσθέτουν και την περίφημη στάκα Χανίων.  

 

Το ρακόμελο της Κρήτης

 


στάκα με αυγά


τσιγαριαστό αρνί με σκιουφιχτά μακαρόνια


σταμναγκάθι  και μαραθόπιτα

 


 Εδώ βλέπετε  ένα ομαδικό ψήσιμο  «αντικριστού»


Το "οφτό" ή αντικριστό αρνί 


κολοκυθοανθοί  με γέμιση μυζήθρας


Δυνατό σφακιανό  κρασί (από τοπικές ποικιλίες σταφυλιών ) ξεροτήγανα  και  κρητικά φιστίκια


ζεστή «στάκα» ο ανθός του …..βούτυρου


Στιφάδο  κουνέλι

                             
 

          Μανιτάρια κουμαρίτες από τα Μεσκλά των Χανίων ,   αφού   πρώτα τα τηγανίσουν με παρθένο ελαιόλαδο στη συνέχεια τα σβήνουν με κρασί  


Βραστή γίδα

 
 
            Kρεατότουρτα με μυζήθρα , αρνίσια πλευρά, αλάτι , ρίγανη, στάκα και σουσάμι
                     
                           


Τσιγαριαστό  αρνί


Ασκολύμπροι


Σταμναγκάθι

 Κρεατότουρτα

 

Οι Κρητικές ομαθιές (ή οματιές ή αματιές) είναι ένα φαγάκι που μας έρχεται από τα χρόνια του Βυζαντίου και μαγειρεύονται μέχρι σήμερα στην Κρήτη. Παίρνουν το  χοιρινό έντερο και το γεμίζουν με εντόσθια , πνευμόνι , σπλήνα, καρδιά , συκώτι και ρύζι . Ακολουθεί το μαγείρεμα στη κατσαρόλα  ή στο τηγάνι.


       
               



                        
  

Τσιγαριαστό αρνί

                               

Η κατσούνα που κράταγα στα χέρια μου !!!




Είναι μοναδική εμπειρία να ζήσετε  ένα  Κρητικό γλέντι !!!!!




                                     
     

Ασκορδουλάκοι (ή βολβοί) τουρσί , ένας δύσκολος στη γεύση μεζές της Κρήτης, γιατί είναι πικρός και ξινός, οι ντόπιοι λένε ότι συνοδεύει ιδανικά τη ρακή . Αν μου δινόταν η ευκαιρία δεν θα τον ξαναδοκίμαζα!!!