Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

ΞΑΝΘΗ : Διαφορετικές γεύσεις στο «Πίλημα»

Info : Το Πίλημα είναι ένα  ορεινό  χωριό  της Ξάνθης, και βρίσκεται  οκτώ χιλιόμετρα έξω  από την πόλη ακολουθώντας  τον δρόμο   για  την Σταυρούπολη  . O δρόμος βέβαια δεν είναι και τόσο καλός, σε μερικά σημεία στενεύει επικίνδυνα, το οδόστρωμα είναι ακατάλληλο ενώ υπάρχουν και πολλές απότομες στροφές. Φτάνοντας όμως στο Πίλημα  θα αποζημιωθείτε  από  την ομορφιά της καταπράσινης  περιοχής , τις  διάσπαρτες κρήνες  που υπάρχουν κατά μήκος του δρόμου και την υπέροχη τοποθεσία  που βρίσκεται η ταβέρνα  .Η τελευταία  φορά που βρέθηκα στο «Πίλημα»  ήταν πριν από δέκα περίπου χρόνια  και από τότε έχουν αλλάξει πολλά , ανακαινίστηκε  εξ ολοκλήρου ο εσωτερικός της χώρος  με καινούργια τραπεζοκαθίσματα και νέο διάκοσμο ,  μεγάλωσε και καλλωπίστηκε η αυλή, ενώ δημιουργήθηκε και νέος χώρος παρκινγκ  .Η κουζίνα του παρέμεινε στο ίδιο ποιοτικό επίπεδο που την άφησα, γεύσεις απλές  αλλά ξεχωριστές . Πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε  το «γιαουρτλού κεμπάπ»,  μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή του «Ισκεντέρ κεμπάπ»  αλλά με μοσχαρίσιο κρέας ,  το σις – κεμπάπ,  και  το κατσικάκι σούβλα  (αλλά μόνο το σαββατοκύριακο) . Βέβαια θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε και το θεσπέσιο (hünkâr beğendi) που είναι πουρές μελιτζάνας  με κοκκινιστό μοσχαράκι , να σας πω ότι « χουνκιάρ μπεγιεντί» σημαίνει  «το προτιμώμενο του παλατιού» και ήταν το αγαπημένο φαγητό του σουλτάνου !!!!! Για συνοδευτικά ενδείκνυται να παραγγείλλετε  την  πατάτα φούρνου σε πήλινο, μελιτζάνα ψητή, το  μπουγιουρντί, και την πικάντικη σαλάτα του . Οι μερίδες του πολύ γενναίες  ενώ οι τιμές του σε ξαφνιάζουν ευχάριστα αφού   συμβαδίζουν με το πνεύμα  της δύσκολης εποχής που περνάμε  .Ελπίζω να σας άνοιξα την όρεξη …….αν όχι δείτε  τις παρακάτω   φωτογραφίες  και θα καταλάβετε !!!!

Tips : Επειδή Σαββατοκύριακα  παρατηρείται ένας σχετικός  συνωστισμός  καλό θα ήταν  πριν ξεκινήσετε να κάνετε ένα τηλέφωνο  για να  σας  κρατήσουν  ένα   τραπέζι  Τηλ :  2541 024242


                                                                                                     Stathis    Harpas

 

 





  




Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Δοκιμάζουμε τσέχικες μπύρες!!!!!

Οι Τσέχοι θεωρούν ως εθνικό τους θησαυρό το “υγρό ψωμί”, όπως συνηθίζουν οι ντόπιοι να αποκαλούν την αγαπημένη τους… μπύρα!!!  Η μπύρα παρασκευάζεται, πωλείται και καταναλώνεται στη  Τσεχία για περίπου 1.000 χρόνια. Η ξεχωριστή γεύση της προέρχεται από προσεκτικά επιλεγμένους με το χέρι λυκίσκους που βρίσκονται στην περιοχή της Βοημίας**** Η Kozel αποτελεί μια από τις καλύτερες σκουρόχρωμες μπύρες διεθνώς και βραβεύεται συνεχόμενα ως η αγαπημένη μπύρα στην κατηγορία αυτή εδώ και 7 χρόνια στην Τσεχία.  Παράγεται από τις ποιοτικότερες σκουρόχρωμες βύνες και αυτό που τη διακρίνει από τις υπόλοιπες μπύρες της κατηγορίας της, είναι ο επίσης σκουρόχρωμος αφρός της, που προκύπτει από τη χρήση αποκλειστικά φυσικών συστατικών, χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικών. Έχει μια υπέροχη, ελαφριά γεύση καραμέλας και λυκίσκου και βαθύ, σκούρο χρώμα.  Είναι ελαφρώς γλυκιά, με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και ένα ελαφρύ άρωμα καπνιστού ****  Η ιστορία του ζυθοποιείου Krusovice (Κρουσοβίτσε) ξεκινάει το 1581 στην ομώνυμη πόλη της Τσεχίας, της χώρας με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή κατανάλωση μπίρας στον κόσμο. Χάρη στα υλικά υψηλής ποιότητας όπως ο λύκισκος Saazer, κριθάρι Μοραβίας και το νερό από ιδιωτική πηγή από το δάσος του Krivoklat, η Krusovice απέκτησε γρήγορα φανατικούς θαυμαστές, με σημαντικότερο όλων τον αυτοκράτορα Ροδόλφο Β' που αποφάσισε να αγοράσει το ζυθοποιείο για να προσφέρει τη μπίρα σαν ξεχωριστό κέρασμα στους καλεσμένους του. Προσωπικά μου αρέσει περισσότερο η μαύρη Krusovice (Κρουσοβίτσε) για την  γλυκιά καραμελένια γεύση και την ευχάριστη πικρή επίγευση της . Βέβαια υπάρχει και η Krusovice (Imperial Bohemian Pilsner) η αυθεντική τσέχικη Pilsner, φτιαγμένη με την παραδοσιακή συνταγή και την υψηλή δεξιοτεχνία των Βοημών ζυθοποιών. Η γεμάτη γεύση της, με τη διακριτική πικράδα του λυκίσκου, κερδίζει και τον πιο απαιτητικό. Στην υγειά σας !!!