Info ☛ Η Kozel αποτελεί μια από τις καλύτερες σκουρόχρωμες μπύρες διεθνώς και βραβεύεται συνεχόμενα ως η αγαπημένη μπύρα στην κατηγορία αυτή εδώ και
10 χρόνια στην Τσεχία. Παράγεται από
τις ποιοτικότερες σκουρόχρωμες βύνες και αυτό που τη διακρίνει από τις
υπόλοιπες μπύρες της κατηγορίας της, είναι ο επίσης σκουρόχρωμος αφρός της, που
προκύπτει από τη χρήση αποκλειστικά φυσικών συστατικών, χωρίς καμία προσθήκη
συντηρητικών. Έχει μια υπέροχη, ελαφριά γεύση καραμέλας και λυκίσκου και βαθύ,
σκούρο χρώμα. Είναι ελαφρώς γλυκιά, με
χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και ένα ελαφρύ άρωμα καπνιστού. Την μπύρα KOZEL την δοκίμασα για πρώτη φορά στην Πράγα το 2003 και την συνόδευσα με δυο πιάτα δυναμίτες
αρνίσια παϊδάκια στη σχάρα και χοιρινό με λάχανο στη γάστρα . Βέβαια οι
Τσέχοι την συνοδεύουν και με τα τοπικά
τους τυριά που έχουν αρκετά έντονη γεύση
. Θεωρώ πως η KOZEL μαζί με την άλλη τσέχικη μπύρα την Krusovice (Κρουσοβίτσε) είναι από τις καλύτερες μαύρες μπύρες
της Ευρώπης .Για τους φίλους της μπύρας να σημειώσω εδώ πως το super-market Μαρινόπουλος κατά χρονικές περιόδους διαθέτει τη μπύρα KOZEL .
Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014
Birra Moretti: Μια ιταλική μπύρα με προσωπικότητα
Info ☛ Το 1859 ο Λουίτζι Μορέτι δημιούργησε στο Φρίουλι του Ούντινε μια ήσυχη μικρή
πόλη της Βορείου Ιταλίας το πρώτο
Ζυθοποιείο-Παγοποιείο» και το καλοκαίρι
του 1860 η πρώτη μπύρα Μορέτι κυκλοφόρησε
σην Ιταλία. Από τότε μέχρι σήμερα θεωρείται μια από τις εμβληματικές ιταλικές μπύρες , με την ελαφριά της γεύση ,
τα χαρακτηριστικά αρώματα και τη θαυμάσια
ισορροπημένη «πικρή» γεύση του λυκίσκου
.Ρωτώντας τον φίλο μου τον Μάουρο ιδιοκτήτη μιας εξαιρετικά οργανωμένης και όμορφης
Trattorias στο κέντρο
του Μιλάνου με τι πιάτα να συνδυάσω την Birra Moretti μου πρότεινε
ως πρώτη επιλογή ένα αρωματικό ριζότο με
φέτες κολοκυθιού , πάστα με σάλτσα ντομάτας και βασιλικού , λευκά κρέατα και φρέσκα τυριά .