Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Το Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας στη Θεσσαλονίκη

Το πολυαναμενόμενο Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας που άνοιξε τις πύλες του  στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης  από την πρώτη κιόλας μέρα, έγινε πόλος έλξης εκατοντάδων επισκεπτών που περιηγήθηκαν στους 17 λαχταριστούς χώρους του, απολαμβάνοντας την «τροφή των θεών» και μαθαίνοντας τα πάντα γύρω από την παρασκευή της.  Γιγαντιαία σοκολατένια γλυπτά, σιντριβάνια ρευστής πραλίνας φουντουκιού και ένας... καταρράκτης από σοκολάτα είναι μερικές από τις λιχουδιές που συναντά κανείς στο Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας. Το κακάο και το γάλα συναντιούνται σε ένα μοναδικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα θεματικό πάρκο έκτασης 2.500 τ.μ., όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλη τη διαδικασία παραγωγής της σοκολάτας, ξεκινώντας από το στάδιο της καλλιέργειας του κακαόδεντρου, στα δάση του Αμαζονίου και τις τεχνικές παρασκευής σοκολάτας κατά το παρελθόν μέχρι και τις σύγχρονες μεθόδους.


                                   Είσοδος στο φανταστικό ταξίδι


Οι... ζαχαροπλάστισσες του θεματικού πάρκου υποδέχονται τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες στη ρεσεψιόν και τους οδηγούν στο χώρο του Εργοστασίου. Γκρουπ των 15-20 ατόμων ακολουθούν την ξενάγηση (που ξεκινάει περίπου κάθε 3 λεπτά) μαθαίνοντας αρχικά την ιστορία της σοκολάτας. Όπως μάθαμε κι εμείς, οι Μάγια ήταν η πρώτη που καλλιέργησαν εντατικά τα κακαόδεντρα, όμως οι Αζτέκοι είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία του αγαπημένου μας εδέσματος. Στη συνέχεια, οι επισκέπτες εισέρχονται σε ένα τροπικό δάσος και στην πασσαλόκτιστη καλύβα του Αμαζονίου, όπου μυούνται στον παραδοσιακό τρόπο επεξεργασίας του κακάο. Βγαίνοντας, οι επισκέπτες βλέπουν το «ταξίδι της σοκολάτας» να «ζωντανεύει» μπροστά στα μάτια τους στο Μουσείο Σοκολάτας. Μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία, μέσα από εκθέματα, όπως υπερμεγέθη βιβλία – βιτρίνες να δουν τα βασικά στάδια επεξεργασίας και παρασκευής της σοκολάτας, από το δέντρο και τον καρπό, τα καζάνια και τα καλούπια, τα φύλλα μαύρης και λευκής σοκολάτας, μέχρι την τελική μορφή που φτάνει στον καταναλωτή.


Λαβύρινθος με προορισμό... καταρράκτη από πραλίνα!


Ένας πραγματικός Λαβύρινθος που παραπέμπει στο «Ταξίδι της σοκολάτας», είναι το σημείο της περιπέτειας και της εμπειρίας. Οι επισκέπτες περιπλανιούνται στους σκοτεινούς του διαδρόμους ψάχνοντας να βρουν, όχι μόνο την έξοδο, αλλά και μια μεγάλη έκπληξη. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του πάρκου, ένα καταρράκτη από λιωμένη σοκολάτα που ρέει, σε ένα παραμυθένιο σκηνικό και ενθουσιάζει τους πάντες. Πρόκειται για το μοναδικό Καταρράκτη Σοκολάτας της Ευρώπης και έναν από τους μεγαλύτερους του κόσμου.


                         Ένα Choco Factory γεμάτο λιχουδιές!!!


Με την είσοδο στο Εργοστάσιο Σοκολάτας, ξεδιπλώνεται ένα σύμπαν γλυκού πειρασμού! Στα Εργαστήρια Σοκολάτας ΙΟΝ και Μπισκότου Παπαδοπούλου διοργανώνονται κατασκευές για παιδιά, αλλά και για μεγάλους, όπου μαθαίνουν τα στάδια επεξεργασίας του κακαόδεντρου, ενώ κανείς δεν φεύγει από κει χωρίς να κεραστεί μία λιχουδιά. Μάλιστα, μία φωτογραφία με την αγελαδίτσα του ΚΡΙ ΚΡΙ θα σας αποφέρει ένα δροσερό παγωτάκι που μπορείτε να βουτήξετε στο σιντριβάνι σοκολάτας. Οι επισκέπτες μπορούν ακόμη να παρακολουθήσουν τον καθηγητή Σοκολάτα Κουβερτούρα και τον βοηθό του Πραλίνα Φουντουκίδη να πραγματοποιούν τον ποιοτικό έλεγχο του προϊόντος στο πολύχρωμο Χημείο Σοκολάτας. Για τους... βιβλιοφάγους, μια ιδιαίτερη βιβλιοθήκη αποτελεί χώρο ξεκούρασης, αλλά και εκμάθησης, αφού το έντυπο υλικό της έχει αποκλειστική θεματολογία σχετική με τη σοκολάτα, τα γλυκά και τη ζαχαροπλαστική. Σε αυτή θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση μικροί και μεγάλοι επισκέπτες του Πάρκου και του Εκθεσιακού Κέντρου και μάλιστα χωρίς να είναι απαραίτητη η έκδοση εισιτηρίου εισόδου στο Choco Factory. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 5 ευρώ και το  μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για ακόμη πέντε μήνες ενώ  οι  επισκέπτες υπολογίζεται να ξεπεράσουν τους 500.000
 

 







 




 



Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Ξάνθη : Ο νέος γευστικός πειρασμός …. σουβλάκι-τουλουμπάκι!!!

Info Το σουβλάκι- τουλουμπάκι είναι ο νέος γευστικός δυναμίτης και μας έρχεται από τη γειτονική Ξάνθη . Καλοψημένα μικρά τουλουμπάκια και βουτηγμένα στη σοκολάτα προσφέρονται πάνω σε ξυλάκι !!!! Το ιδιαίτερο αυτό γλύκισμα με την εντυπωσιακή όψη και τη μοναδική του γεύση δημιούργησε ο Χασάν Ογλού Εγκίν ξάδερφος του φίλου μου Τζεμίλ Χαλίλογλου που έχει την ταβέρνα «Κοττάνη» στο τελευταίο πομακοχώρι πριν από τη Βουλγαρική επικράτεια . Το σουβλάκι- τουλουμπάκι θα το βρείτε στο «Γλυκοπωλείο», που βρίσκεται επί της οδού 28ης Οκτωβρίου 182 στην Πλατεία Ελευθερίας της Ξάνθης δίπλα στο ζαχαροπλαστείο του «Παπαρασκευά» .