Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Μπουμπούνισαν τα καζάνια του τσίπουρου στη περιοχή της Καβάλας


Info Είναι τελικά ιεροτελεστία  η  απόσταξη και παρασκευή του σπιτικού τσίπουρου. Μπουμπούνισαν για τα καλά  τα καζάνια  στη περιοχή μας ,μαζευτήκαν όλοι οι φίλοι γύρω από τους άμβυκες , στρώθηκαν τα τραπέζια , οι μεζέδες τσιτσίριζαν στα κάρβουνα  και η ποντιακή λύρα και το  ταμπούρλο  συνόδευαν τους χορευτές της βραδιάς. Το γλέντι άναψε για τα καλά και το  ζεστό ποτό (40 βαθμούς αλκοόλ) έτρεχε σταγόνα σταγόνα από το χωνί . Και του χρόνου παιδιά  καλές τσιπουροκατανύξεις !!!!!!

Tsipouro (Greek: τσίπουρο) is a pomace brandy from Greece and in particular Thessaly (Tsipouro Tyrnavou), Epirus, Macedonia, Mani Peninsula, and the island of Crete (where Cretans call it tsikoudia). Tsipouro is a strong distilled spirit containing 40-45% alcohol by volume and is produced from the pomace (the residue of the wine press). It comes in two types: pure and anise-flavored.


 






Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Χανιά : Το «Πυροφάνι» των θαλασσινών γεύσεων !!!

Στον όρμο της Σούδας, εκεί που ο αφρός του κύματος αγκαλιάζει τον ελαιώνα της Κρητικής γης, εκεί που η θαλασσινή αύρα σου χαϊδεύει απαλά το πρόσωπο , βρίσκεται η ταβέρνα "Πυροφάνι" των αδελφών Χασαπάκη. Κάτω από τη σκιά της κληματαριάς και ο πιο απαιτητικός γευσιγνώστης θα  απολαύσει εδέσματα φτιαγμένα με μεράκι και φαντασία, εδέσματα με άποψη και ποιότητα. Ο κατάλογος βέβαια μακρύς αλλά εμείς θα σας προτείνουμε τα καλύτερα . Όταν είναι η εποχή του……παπαγάλου της θάλασσας , αξίζει να παραγγείλετε  αυτό το νοστιμότατο ψάρι ψημένο στα κάρβουνα , πρόκειται για τον γνωστό σκάρο  που αλιεύετε  μονό στις θάλασσες της Κρήτης  και αν είστε πιο τυχεροί μπορείτε να διαλέξετε τον κόκκινο σκάρο που είναι νοστιμότερος  από τον μολυβί. Η καλύτερη εποχή του είναι ο Μάιος και ο Ιούνιος, το κρέας του εξαιρετικά νόστιμο. Είναι το μόνο ψάρι που τρώγεται με τα εντόσθια αφού βγει μόνο η χολή του μ’ ένα χάραγμα στο δεξιό πλευρό, το λέει και το δίστιχο εξάλλου  «έλα το Μάη στο γιαλό, φάε του σκάρου το σκατό ». Η αστακομακαρονάδα  του είναι άπαιχτη , το κρασάτο χταπόδι του  μοναδικό , η σουπιά με μάραθο  ξεχειλίζει φρεσκάδα , ο μαρινάτος  γαύρος  εξαίσιος , και μια γεύση που  προσωπικά με κέρδισε  ήταν ο μπακαλιάρος με πράσα  όσο και αν σας φαίνεται παράξενο . Το σέρβις  γρήγορο και εξυπηρετικό γι’  αυτό  φροντίζει ο μετρ του μαγαζιού  που είναι Καβαλιωτάκι  ο Μιχάλης Σαραιδάρης .

  Διεύθυνση : Ακρωτηρίου 32, Βλήτες, Σούδα –Χανίων,
Τηλ:  2821096001  ,6936093313, 6986671103

 








Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Θεσσαλονίκη : Η «Νέα Φωλιά» των γεύσεων και των αρωμάτων !!!!



Info   Η  «Νέα Φωλιά» στη Θεσσαλονίκη  μοιάζει περισσότερο με παλιό καφενείο ,  και   βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο  στενάκι  στην οδό Αριστομένους  ανάμεσα στη Κασσάνδρου και Ολυμπιάδος . Ο χώρος αναδύει ένα άρωμα εποχής  της δεκαετίας  του  ’70, το δάπεδο  αποτελείται  από μωσαϊκό ,τους τοίχους …..κοσμούν διάφορα χρηστικά αντικείμενα αλλοτινών εποχών, σκελίδες σκόρδων και αποξηραμένων μπαχαρικών. Την κουζίνα χωρίζει από την κυρίως σάλα ένα μεγάλο ψυγείο  με βιτρίνα όπου μπορείς να δεις τους μεζέδες  και τις πρώτες ύλες παράγωγης των πιάτων , ενώ σε σερβίρουν σε κλασσικά  τραπέζια καφενείου με τη  μαρμάρινη επιφάνεια. Επισκεπτόμαστε τη «Νέα Φωλιά» για την εξαιρετική  κουζίνα που διαθέτει και  η οποία  προσφέρει στον γευσιγνώστη  πολλούς νεωτερισμούς . Από πού να αρχίσω και που να τελειώσω , να μνημονεύσω  τα περίφημα γλυκοκαυτερά κοψίδια του που είναι ένας μοναδικός τερψηλαρύγγειος πειρασμός , την τεράστια  τρυφερή και ζουμερή  σπαλομπριζόλα του, τη μαριναρισμένη πανσέτα στη σχάρα που τη σερβίρει με στραγγιστό γιαούρτι, ή  το ξιδάτο λουκάνικο , τα βουβαλίσια σουτζουκάκια της Κερκίνης  και για τους πολύ απαιτητικούς το  Μοσχαράκι με κάρυ και αχλάδι ποσέ  !!!!  Ακολουθούν  οι σαλάτες του , μια  πραγματική πανδαισία χρωμάτων  και γεύσεων, χοντροκομμένες πρασινάδες από μαρούλι , ρόκα , αγγούρι , κρεμμύδι φρέσκο , πιπεριά φλωρίνης μαζί με κυδώνι , αποξηραμένα φρούτα και από πάνω φλούδες γραβιέρας   και πάρα πολύ ρόδι ,  ειλικρινά τόση νοστιμιά σε μια σαλάτα είχα πολύ καιρό να γευτώ .  Επειδή είμαι σίγουρος πως θα παραγγείλετε κρεατικά θα σας πρότεινα να τα συνοδεύσετε με μια  πολύ αρωματική   και ελαφριά σαλάτα  το ταμπουλέ (αραβική  συνταγή)  και το φτιάχνει αριστοτεχνικά .

Ωράριο Λειτουργίας :  Η  κουζίνα λειτουργεί καθημερινά μέχρι τις  12:30 το βράδυ , ενώ καλό θα ήταν πριν ξεκινήσετε να κάνετε μια κράτηση για τραπέζι  Τηλ : 2310960383

Στα  μείον : Ο ανύπαρκτος εξαερισμός  του μαγαζιού  και οι ακατάστατες τουαλέτες του !!!!
  

                                                                                                         Stathis  Harpas