Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Κωνσταντινούπολη -Καλκάνι ο βασιλιάς των ψαριών ( Traveling with taste as our guide : Istanbul-Turbot the king of fish)

I n f o : Το καλκάνι είναι ένα πλατύ ψάρι (όσο αποκρουστικό είναι στην όψη ,τόσο νοστιμότατο είναι στη γεύση ) που μας έρχεται στην Πόλη από τη Μαύρη Θάλασσα . Η καλύτερη περίοδος για να το δοκιμάσεις είναι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο . Το καλκάνι του Βοσπόρου θεωρείται ο βασιλιάς των ψαριών!!! μοιάζει πάρα πολύ με την γλώσσα μόνο που είναι πιο ρομβοειδές ,μεγαλύτερο σωματικά και έχει στην ράχη μικρές σκούρες και άσπρες κηλίδες. Το κρέας του είναι άσπρο και νόστιμο και οι γείτονες μας το μαγειρεύουν με δυο τρόπους , ολόκληρο ψητό στα κάρβουνα ή κομμένο φέτες στο τηγάνι .Απαραίτητα συνοδευτικά για να το απολαύσετε είναι τα βρασμένα άγρια χόρτα , τα φασολάκια τουρσί που τα φτιάχνουν αριστοτεχνικά και φυσικά ένα μπουκαλάκι «Γενί ρακί»  (το αντίστοιχο τουρκικό ούζο) . Το καλκάνι είναι ένας ακριβός ψαρομεζές και σε όποια ταβέρνα επιλέξετε να πάτε δεν θα πληρώσετε κάτω από 40 ευρώ το άτομο . Εμείς θα σας προτείνουμε την ταβέρνα «Ο κήπος της Μαρίας»  της αγαπητής φίλης Μαρίας Εκμεκτσίογλου  στο προάστιο Ετιλέρ της Κωνσταντινούπολης  όπου το μαγειρεύει αριστοτεχνικά και κάνει ειδικές τιμές για τους Έλληνες που επιλέγουν το εστιατόριο της . Η δεύτερη επιλογή είναι τη ταβέρνα «Balikci Kahraman» που βρίσκεται στη περιοχή Rumeli kavağı της Κωνσταντινούπολης , τα σαββατοκύριακα επειδή υπάρχει μεγάλος συνωστισμός θα πρέπει να κάνετε απαραιτήτως κράτηση .
 T I p s : «Maria’nın Bahçesi» Akatlar Mah. Zeytinoğlu cad. Yeşim sok. No:7 Etiler- Istanbul Τηλ : +90 212 352 26 26
«Balikci Kahraman»   İskele Cad. No:15, Rumeli kavagı - Istanbul , Τηλέφωνο : 0212 242 64 47
 
 

 









Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

BΑΡΚΕΛΩΝΗ : Χρώματα και αρώματα στη Μερκάτ ντε λα Μποκερία (La Boqueria )



 Η αγορά   Μερκάτ ντε λα Μποκερία   είναι η μεγάλη ανοιχτή αγορά της Βαρκελώνης  και βρίσκετε στην μέση περίπου του μεγάλου πεζόδρομου Rambla κοντά στην όπερα της πόλης (Liceu) . Η αγορά αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο καθώς βρίσκετε  στην καρδιά της τουριστικής ζωής της πόλης. Η ιστορία της Μποκερία ανάγεται από το 1217 όταν αναφέρεται ότι εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι πάγκοι που πουλούσαν κρέας. Για αιώνες η αγορά λειτουργούσε ημι-παράνομα χωρίς κάποια εγκατάσταση ενώ μέσα στα χρόνια εμπλουτίζονταν από νέα προϊόντα όπως ζωντανά ζώα και ψάρια. Αρκετά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1826, η αγορά αναγνωρίστηκε επισήμως και το 1840 ξεκίνησε η κατασκευή του κτιρίου που τη στεγάζει. Το 1853 έγιναν τα εγκαίνια ενώ η μεταλλική σκεπή κατασκευάστηκε το 1914.

Πρόσβαση: Η στάση μετρό Liceu (πράσινη γραμμή L3 ) βρίσκεται μόλις μερικά μετρά μακριά από την αγορά της  Μποκερία.











ΒΙΕΝΝΗ : Το ιστορικό ζαχαροπλαστείο «Demel»



Το  «Demel»   είναι το πιο διάσημο ζαχαροπλαστείο  και σοκολατερί  της Βιέννης
οι εσωτερικοί χώροι του οποίου είναι ένα αριστούργημα  αφου  είναι διακοσμημένοι  σε στυλ ροκοκό .
. Ιδρύθηκε το 1786 και υπήρξε ο επίσημος  προμηθευτής των Βασιλικών ανακτόρων . Το κτίριο θα το βρείτε πολύ εύκολα  αφού  βρίσκεται στην κεντρική Innere Stadt κοντά στο Παλάτι Hofburg. Εδώ αγαπητοί  μου φίλοι  θα δοκιμάσετε την διάσημη τούρτα σοκολάτας ζάχερτορτε (The Original Sacher Torte )  και θα θαυμάσετε  δυο  υπέροχες   δημιουργίες των ζαχαροπλαστών  του «Demel»   πρόκειται για τα κέικ «Μπιλ Κλίντον» και «Κόφι Ανάν» που φυλάσσονται σε γυάλινες προθήκες .

 



 

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Οι αστείρευτες γεύσεις της Κρήτης !!!!

   Η κρητική κουζίνα  κατά πρώτο και οι ασύλληπτες  ομορφιές της  Μεγαλονήσου  κατά δεύτερο λειτουργούν σαν μαγνήτες για τους τουρίστες που επιλέγουν την Κρήτη για τις διακοπές τους.  Κράτησα σαν  «φυλάχτο»  τις κουβέντες  που  με  είπε ο φίλος  μου ο  Μανολιός από την Ανώπολη Σφακίων , αν θέλεις πραγματικά να γευτείς  την αυθεντική παραδοσιακή κουζίνα του   νησιού θα πρέπει να σταματάς  στα καφενεία των χωριών  ή στα καπηλειά των μικρών πόλεων όπου μαγειρεύουν  οι ίδιοι οι μαγαζάτορες  συνεπικουρούμενοι  από τη   σύζυγο τη  μάνα ή τη  κόρη τους . Βάζουν το τσουκάλι   στη  κουζίνα   με ότι βρεθεί από το  περιβόλι  το κοτέτσι  ή τη στάνη  και χρησιμοποιώντας αγνά υλικά της Κρητικής γης  ελαιόλαδο ,ανθό αλατιού και κρασί     δημιουργούν εξαιρετικά πιάτα  που διακρίνονται για την απλότητα τους .  Ταξίδεψα  πέντε καλοκαίρια  στα Χανιά  και το Ρέθυμνο  για να βρω αυτές τις ανεπιτήδευτες γεύσεις και να φτιάξω το δικό  μου «κρητικό»  καλοκαιρινό τραπέζι  με τις γεύσεις που ξεχώρισα  ύστερα από τόσα  καλούδια που δοκίμασα.  Θα σας πρότεινα λοιπόν όταν βρεθείτε  κάποιο καλοκαίρι στη Κρήτη  να δοκιμάσετε οπωσδήποτε  αρνάκι οφτό στο φούρνο με πατάτες, κατσικάκι αντικριστό  στα κάρβουνα , ντάκο με δροσερή ντομάτα, ελαιόλαδο  και ξινομυζήθρα, τα  πεντανόστιμα  χόρτα  ασκόλυμπροι και   σταμναγκάθι (η τιμή του φτάνει τα7- 8 ευρώ) , τη ζεστή  στάκα που είναι ο ανθός του βουτύρου , κολοκυθοανθούς  γεμιστούς , απάκι ένα διαφορετικό αλλαντικό που  φτιάχνεται   από άπαχο χοιρινό κρέας το οποίο  μαρινάρεται  σε  ξύδι φτιαγμένο από κρασί.  Τσιγαριαστό αρνί που σιγοβράζει  στη κατσαρόλα  μέσα στο ζουμί του με λίγο λάδι,  και γαμοπίλαφο το οποίο δεν είναι απαραίτητο να το δοκιμάσετε σε κάποιο γάμο  το σερβίρουν και σε ταβέρνες  είναι ρύζι βρασμένο μέσα στο ζωμό του κατσικιού .  Και θα κλείσω με τα  υπέροχα ξεροτήγανα…….τραγανά , μελωμένα και πασπαλισμένα με σουσάμι  που μου τα προσέφεραν σε ένα γλέντι γάμου  στην Ανώπολη των Σφακίων . Βέβαια όλα τα παραπάνω θα τα συνοδεύσετε με τσικουδιά  ή   κόκκινο  κρασί το οποίο είναι αρκετά δυνατό στη γεύση και παρασκευάζεται  από τοπικές ποικιλίες του νησιού .