Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Η ταβέρνα «Κοττάνη» του Τζεμήλ Χαλίλογλου φιγουράρει στο περιοδικό “Blue” της Aegean Airlines



Χαίρομαι ιδιαίτερα που η ταβέρνα του φίλου μου Τζεμήλ Χαλίλογλου «Κοττάνη» (που βρίσκεται στο τελευταίο πομακοχώρι της ελληνικής επικράτειας και μερικά χιλιόμετρα πριν από τη Βουλγαρική μεθόριο ) φιγουράρει στο περιοδικό της αεροπορικής εταιρείας  Aegean airlines  “Blue” . Μπράβο  αγαπημένε μου Τζεμήλ και εις ανώτερα !!!!










 

Άγκιστρο : Ταβέρνα το «Ξύλινο Χωριό»



Το «Ξύλινο Χωριό» είναι ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αγκίστρου, και βρίσκεται στους  καταπράσινους πρόποδες του ομώνυμου όρους . Είναι κτισμένο από πέτρα και ξύλο και  δένει αρμονικά  με τον περιβάλλοντα  χώρο. Απέχει μόλις  300  μέτρα από το χαμάμ.

Το Ξύλινο χωριό διαθέτει 18 πολύ όμορφα και  άνετα δωμάτια που σχεδόν όλα έχουν διαφορετικό χαρακτήρα . Αν βέβαια επιλέξετε  να μείνετε  στη Ξύλινη σουίτα  που κοστίζει 130 ευρώ  θα έχετε στη διάθεση σας απεριόριστο υδρομασάζ !!!

Στην ομώνυμη παραδοσιακή  ταβέρνα που είναι  φτιαγμένη   από πέτρα της περιοχής και καστανιά του Αγίου Όρους , ο επισκέπτης  μπορεί να απολαύσει  σπιτικές γεύσεις  και τοπικά πιάτα της περιοχής  όπως κότσι στη γάστρα , αγριογούρουνο, ελάφι, αρνάκι στο φούρνο , σουτζουκάκια σμυρνέικα , βουβαλίσιο κρέας μαγειρευτό , ακόμη και  σούπες . Λειτουργεί όλο το χρόνο από τo πρωί  ως και αργά το βράδυ για όποιον επιθυμεί να γευματίσει στο Άγκιστρο και όχι μόνο για τους πελάτες του ξενοδοχείου.  
 








Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Μόναχο και Βερολίνο ( Traveling with taste as our guide : Munich , Berlin )

   Η πρώτη υλη που κυριαρχεί στη  Γερμανική κουζίνα  είναι το κρέας και μόνο το κρέας !!!! και σύμφωνα με τη γερμανική  παράδοση  ένα  πλήρες γεύμα αποτελείται από πολύ κρέας , λαχανικά και πολλές πατάτες. Από  ένα ευρύ φάσμα εδεσμάτων  που δοκιμάσαμε  κατά τη παραμονή μας  στη πρωτεύουσα της Βαυαρίας το Μόναχο και το ιστορικό Βερολίνο επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε  τα νοστιμότερα  εξ αυτών κατά τη γνώμη μας . Τοξινό λάχανο (Sauerkraut) είναι μια σπεσιαλιτέ της γερμανικής κουζίνας, παρασκευάζεται από λάχανο με ξίδι και συνδυάζεται αρμόνικα με το  λουκάνικο ( wurst) και το χοιρινόκότσι (Schweinshaxe). Δοκιμάσαμε επίσης  τα kartofel knodel με Schweinenbrate (χοιρινό κρέας με πατάτες και με μια πολύ νόστιμη σως) , τα Κνέντελ (Knodel) που είναι μια σπεσιαλιτέ διαδεδομένη σε όλη τη Γερμανία, πρόκειται για ένα είδος μεγάλων πατατοκεφτέδων που γίνονται από τριμμένες πατάτες, ψίχα ψωμιού και χοιρινό λίπος και σερβίρονται συνήθως μαζί με κάλμπσαχσε (Kalbshashse) που είναι τα  μοσχαρίσια κότσια , μια ιδιαίτερη ομολογουμένως  γεύση . Για το τέλος  αφήσαμε  το  Sauerbraten (ψητό βοδινό μαριναρισμένο στο ξύδι) με συνοδεία βραστής πατάτας  και λαχανικών . Όταν βρεθείτε στο Μονάχο  επιβάλλεται να επισκεφθείτε την διάσημη μπυραρία  «Hofbrauhaus» που είναι η παλαιότερη στην όμορφη πρωτεύουσα  της Βαυαρίας  . Εδώ θα βρείτε  εξαιρετική μπύρα βάιζ (ξανθιάκαι  ντάνκελ(μαύρη) που σερβίρεται  σε  τεράστια ποτήρια λίτρου Μάς (Mass) και σε μισόλιτρα κρύγκερ (Krüger) ενώ τα περισσότερα πιάτα είναι εμπνευσμένα από την Βαυαρική κουζίνα . Στο Βερολίνο εκτός από τα κρεατικά ( κυρίως χοιρινό και πάπια ) δοκιμάσαμε για πρώτη φορά  μια διαφορετική σούπα βελουτέ  από κάστανα .Μας άρεσε  επίσης το άουφλαουφ ένα εξαιρετικό ογκραντέν ζυμαρικών , το μάουλτασεν χειροποίητα γεμιστά  ζυμαρικά  με καφέ σάλτσα , και τα  Konigsberger Klopse ( κεφτεδάκια με λεμονάτη σάλτσα και κάππαρη ) .Όλα τα παραπάνω πιάτα τα συνοδέψαμε με  άφθονη  φρέσκια μπίρα  από τις μπυραρίες καθώς και με φιάλες από την τοπική παραγωγή της κάθε πόλης. 
























  




Kasekuchen (Κίζενκούχεν) το γερμανικό τσίζκεικ