Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

ΚΟΤΤΑΝΗ - ΞΑΝΘΗΣ (δίπλα στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα) : H παραδοσιακή ταβέρνα του Τζεμήλ Χαλήλ Ογλού



Info : Σε απόσταση αναπνοής  από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα  βρίσκεται  το τελευταίο χωριό της ελληνικής επικράτειας η Κοττάνη του νομού Ξάνθης , εκεί λοιπόν ο  φίλος μου ο πομάκος ο Τζεμήλ Χαλήλ Ογλού  μαζί με τη γυναίκα του Μουσγκιέν επισκεύασαν το πέτρινο πατρικό τους  σπίτι, και στο ισόγειο λειτουργούν   την ομώνυμη παραδοσιακή ταβέρνα . Περιττό  να σας πω ότι ο Τζεμήλ μαγειρεύει το καλύτερο κατσικάκι και σις κεμπάπ εδώ στη περιοχή της ορεινής Ξάνθης, ενώ  ξεχωρίζουν για τη νοστιμιά τους  οι  πίτες που φτιάχνει η Μουσγκιέν. Πάνω από την ταβέρνα ο Τζεμήλ αξιοποίησε το παλιό του σπιτικό και το μετέτρεψε σε ένα αξιοπρόσεκτο λαογραφικό μουσείο με τον σοφρά και το τζάκι του, τη κουζίνα με τα σινιά τα χάλκινα το «φανάρι» το ψυγείο του πάγου και με άλλα χρηστικά αντικείμενα περασμένων δεκαετιών.
ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ: Να σημειώσουμε εδώ πως η Κοττάνη απέχει οδικώς δυο περίπου ώρες από τη πόλη της Ξάνθης , θα ακολουθήσετε το δρόμο προς τον Εχίνο  τις Θέρμες και τη Μέδουσα ,ενώ  δυο χιλιόμετρα πριν φτάσετε στη ταβέρνα η άσφαλτος τελειώνει και ο δρόμος γίνεται χωμάτινος αλλά  προσπελάσιμος.











Τον χειμώνα  του 2012 ο  Ηλίας Μαμαλάκης επισκέφτηκε τον Τζεμήλ  στη Κοττάνη και έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών τα παρακάτω  λόγια :



« Έχω φάει και έχω πιει στα πιο διάσημα μέρη και εστιατόρια του κόσμου  όλου .Ποτέ μα ποτέ δεν με συγκίνησε ένα εστιατόριο . Εδώ έγινε το σπάνιο γεγονός  δάκρυσα από το κουράγιο του Τζεμήλ και της οικογένειας του .Την γλυκύτητα τη νοστιμιά, τη ζεστασιά και τη θετική τους  αύρα  και όλα αυτά στη μέση του πουθενά . Αυτό θα πει πάθος , αυτό θα πει αφιέρωση , αυτό θα πει στόχος .Πρώτα ο σκοπός και μετά το χρήμα .Υποκλίνομαι μπρος τη καλή δουλειά , ο Τζεμήλ είναι ο Klein της Ελλάδος . Είμαι υπερήφανος που τον γνώρισα και έφαγα από τα χεράκια της γυναίκας του . Χίλια ευχαριστώ Ηλίας Μαμαλάκης »