Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Μεζεδοπωλείο “Σχίνος” : Ψαρόσουπα από φρέσκιες σκορπίνες



H σκορπίνα μπορεί  να μη είναι ψάρι πρώτης επιλογής  αλλά είναι ιδανικό  υλικό για να φτιάξετε μια νοστιμότατη  ψαρόσουπα γι’ αυτές τις μέρες του καλοκαιριού που φυσάει και βρέχει τα απογεύματα . Η ψαρόσουπα με σκορπίνα έχει άλλη γεύση ,το άσπρο κρέας του ψαριού και το ζελέ που  βγάζει δίνει μια ιδιαίτερη νοστιμιά στη σούπα , την κάνει ….ανυπέρβλητη. Οι σκορπίνες λοιπόν αλιεύτηκαν στα καταγάλανα νερά της Χίου και μας της έστειλαν  με το πλοίο της γραμμής  στη Καβάλα . Τα υπόλοιπα  τα ανέλαβε ο chef του μεζεδοπωλείου               Σχίνος”  Μιχάλης Γιαννούλης  που εκφράζει  με τον καλύτερο τρόπο τη φιλοσοφία της ελληνικής κουζίνας - εκλεκτή πρώτη ύλη, λιτό μαγείρεμα, καθαρές γεύσεις.      Αφού έβρασε τις σκορπίνες έκανε τρίμματα την άσπρη σάρκα τους , πρόσθεσε πατάτα, καρότο, κρεμμύδι ,σέλινο και εκλεκτό παρθένο ελαιόλαδο . Το αποτέλεσμα εξαιρετικό δεν χρειάστηκε να προσθέσουμε  τίποτα άλλο στο πιάτο μας παρά μόνο μερικές σταγόνες  λεμονιού . Συνοδεύσαμε τη σούπα  με   λευκό κρασί Παυλίδη «THEMA» που ξεχωρίζει για τον αρωματικό  του πλούτο  και τη φρεσκάδα  της γεύσης  του .

Μεζεδοπωλείο  “Σχίνος” :  Διεύθυνση  Ομόνοιας 170,  Ώρες Λειτουργίας : 12:00 - 00:00 Επικοινωνία : 2513 010 123 ,  6940 530 358

 





Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

«ΣΧΙΝΟΣ» : Ένα από τα καλύτερα μεζεδοπωλεία της Καβάλας !!!!



Ο Σχίνος…… έκτος από το γνωστό μαστιχόδενδρο της Χίου είναι και ένα εξαιρετικό μεζεδοπωλείο στη πόλη της Καβάλας που δημιούργησε με πολύ κέφι και μεράκι ο Μιχάλης Γιαννούλης . Η σάλα του Σχίνου  είναι φιλόξενη και  ατμοσφαιρική , κυριαρχούν τα γήινα χρώματα , ενώ  στις προθήκες και στις εσοχές των τοίχων μπορείτε να θαυμάσετε χρηστικά σκεύη και αντίκες  περασμένων δεκαετιών καθώς και  οικογενειακά κειμήλια της οικογένειας Γιαννούλη από το Βροντάδος της Χίου . Οι ελληνικές γεύσεις κυριαρχούν στη  κουζίνα του «Σχίνου»  ενώ προσφέρονται  και μερικά   ενδιαφέροντα  τοπικά πιάτα του νησιού.  Ξεχωρίζει  η   πολύ καλή σχέση ποιότητας/τιμής  ενώ  αξίζει πραγματικά να μπει το μεζεδοπωλείο  στην ατζέντα των Καβαλιωτών όταν σχεδιάζουν την έξοδο  τους . Λοιπόν θα σας ενθουσιάσει το χιώτικο χταπόδι με σκορδόξιδο , πιπεριά Φλωρίνης, πράσινη κάπαρη και αρωματικά  βότανα , η γάμπαρι τηγανητή  σε ….πίτα (ένα πιάτο αρκετά πρωτότυπο) , οι λουκουμάδες θαλασσινών, η φάβα με τα καραμελώμενα κρεμμύδια και τη σάλτσα μαστίχας , η μελιτζάνα ρολαντί  που είναι  ρολάκια μελιτζάνας γεμισμένα με τυρί  φέτα  και κόκκινη σάλτσα μυρωδικών ενώ η  ομώνυμη σαλάτα Σχίνος  ευωδιάζει από τη  μαστίχα Χίου . Κράτησα για το τέλος το αγαπημένο  μου πιάτο  που είναι τα χειροποίητα μακαρόνια της Χίου ,  τα αποκαλούν  χερίσια  και  ο Μιχάλης τα σερβίρει  με σάλτσα ντομάτας  και τριμμένο τυρί .   Θα ήθελα εδώ να σταθώ ιδιαίτερα στα  χερίσια μακαρόνια και να σας περιγράψω τον τρόπο παρασκευής  τους. Τα μακαρόνια  φτιάχνονται με ένα κλαδάκι σπαρτού.  Ένα μικρό κομμάτι ζύμης στο χέρι ανοίγει με ένα κλαδάκι σπαρτού,  τυλίγεται γύρω από αυτό και στο τέλος αφαιρούν το σπαρτό και μένει το τρυπητό μακαρόνι.  Βέβαια οι φίλοι των κρεατικών δεν πρόκειται μείνουν παραπονεμένοι αφού το μενού και εδώ είναι πλούσιο , ψαρονέφρι γεμιστό με μαστέλο και άρωμα μαστίχας, κοτόπουλο γεμιστό με μπέικον τυρί και πιπεριά , σκαλοπίνια α λα κρεμ , κεμπάπ κα . Στο τέλος για να ……αρωματίσετε το στόμα σας , σας προσφέρουν γλυκό και λικεράκι από μαστίχα Χίου !!!! Ένα γεύμα δυο ατόμων με ούζο ή μπύρα υπολογίστε περίπου  στα 30 ευρώ.