Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Καβάλα : Το «Στέκι της Νένας» όλα σου θυμίζουν σπιτικές ...... μαμαδίστικες γεύσεις !!!!



Σίγουρα υπάρχουν σεφ και στη Καβάλα ( με πολλές περγαμηνές από τη θητεία τους σε ακριβά εστιατόρια και κοσμοπολίτικα νησιά ) που διαθέτουν τεχνική και ακρίβεια αλλά τους λείπει η αίσθηση της νοστιμιάς  κατά τη ταπεινή μου γνώμη . Ο Γιάννης Μηλιάτης δεν ανήκει στη παραπάνω κατηγορία , ανήκει όμως σ’ αυτή των ερασιτεχνών μαγείρων που άντλησαν την έμπνευση τους  από τη κουζίνα της  μητέρας τους . Μαγειρεύουν χωρίς πολύπλοκες  τεχνικές , χωρίς ακρίβεια και αίσθηση της λεπτομέρειας , χωρίς  αμφιβόλου ποιότητας γευστικά ενισχυτικά , αλλά τα φαγητά τους όμως βγάζουν μια αβίαστη και ανεπιτήδευτη νοστιμιά . Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που επισκέπτομαι το «Στέκι της Νένας» στον πεζόδρομο της Δοϊράνης για να γευτώ τα πιάτα που ετοιμάζει ο Γιάννης ,μου θυμίζουν τη μάνα μου άλλωστε . Και για να είμαι ειλικρινής το φαγητό της μάνας μου λείπει αφόρητα όπως και η ίδια !!! 
 Διεύθυνση : Δοϊράνης 40, Καβάλα  653 02


Τηλέφωνο : 251 110 9677
  








Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Ταλλίν ......δοκιμάζουμε τη κουζίνα της Εσθονίας (Traveling with taste as our guide – Tallinn, Estonia)

Info:  Η κουζίνα της Εσθονίας είναι αρκετά βαριά αλλά κατάλληλη για τις χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται στην όμορφη αυτή χώρα της Βαλτικής . Έχει σαν βάση το κρέας τις πατάτες , και τα ψάρια ενώ εμφανείς είναι και οι γαστριμαργικές επιρροές των γειτονικών χωρών όπως η Σουηδία και η Ρωσία (ας μη ξεχνάμε πως η Εσθονία ήταν ένα μέρος της αχανούς τότε Σοβιετικής Ένωσης ) . Τα περισσότερα πιάτα της Εσθονικής κουζίνας βασίζονται στο χοιρινό κρέας , τα λουκάνικα , το κοτόπουλο, το σολομό και το κυνήγι . Βέβαια όλα τα παραπάνω τα συνδυάζουν με λάχανο τουρσί (σάουερκραουζ) , πατάτες και τα μαγειρεμένα μούρα (!!!!) . Το φαγητό στην Εσθονία είναι αρκετά ακριβό και μια πιο οικονομική λύση είναι να παραγγείλετε κάποια σούπα , υπάρχει το μπόρτς που είναι σούπα με κρέας και έχει ρωσική προέλευση , καθώς η ρίμπας-τσόρμπα που είναι η ψαρόσουπα τους . Να σημειώσουμε εδώ πως αρέσει πολύ στους Εσθονούς το μαύρο χειροποίητο ψωμί . Περπατώντας στη κεντρική πλατεία του Ταλλίν θα συναντήσετε ένα από τα πιο παλιά εστιατόρια της πόλης την «Olde Hansa» που στεγάζεται σε ένα τριώροφο μεσαιωνικό κτίριο .Οι σερβιτόρες , ντυμένες με ρούχα εποχής, και ευγενέστατες, εξυπηρετούν τον κόσμο όσο πιο γρήγορα μπορούν , αν υπάρξει συνωστισμός στο εστιατόριο και κατά την διάρκεια της αναμονή , σας προσφέρουν ένα νόμισμα-μενταγιόν για "καλή τύχη" και καβουρδισμένα αμύγδαλα με κανέλα και ζάχαρη. Το φαγητό είναι νοστιμότατο και οι μερίδες πολύ καλές.









Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

«Bistro café Aparto» : Ένας μοναδικός χώρος γεύσεων και αρωμάτων , διακοσμημένος με γούστο και φινέτσα !!!



 Info : Το  «Bistro café Aparto»  στη παραλιακή  ζώνη της Καβάλας είναι  ένας χώρος μοναδικός που δημιουργήθηκε από το κοινό όραμα, την έμπνευση και την επιμονή του ζεύγους Σάββα & Ερατώ Λαζαρίδη και όλων των καταξιωμένων επαγγελματιών της περιοχής που εργάστηκαν υπό την καθοδήγηση του αρχιτέκτονα Χαράλαμπου Τσουρουκίδη . Διακοσμημένος  με γούστο και  φινέτσα  θα νιώσετε με όλες σας τις αισθήσεις την αίγλη και την ιστορία της Καβάλας της  μεγάλης καπνούπολης  του χθες.  

History :  «Bistro café Aparto» .…ένα όνομα με ιστορία . H καπνοβιομηχανία Turmac δημιουργήθηκε και άκμασε στην Καβάλα -στην καρδιά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου από τον 19ο αιώνα παράγονταν τα καλύτερα καπνά του κόσμου (μπασμάδες) - τη δεκαετία του 1910 από το μεγιστάνα Kiazim Emin Bey. Την περίοδο 1925 – 1940 αναδείχτηκε σε κορυφαία εταιρεία στον κόσμο. Η προώθηση των προϊόντων της βασίστηκε και στο "μύθο" της γυναικείας απελευθέρωσης. Πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο το γυναικείο κάπνισμα σχετιζόταν με τα «χαλαρά ήθη» Στο πακέτο σιγαρέτων APARTO, η γυναίκα καπνίζει με αγγελικό βλέμμα κι απεικονίζεται κατάλευκη, εξαιρετικά αγνή και “καθαρή” για αποφυγή κάθε συσχετισμού. Το πακέτο έγινε ευρέως γνωστό ως “The Jean Harlow tin”, το κουτί δηλαδή της γνωστής Χολυγουντιανής ηθοποιού, η οποία εικονίζεται σε αυτό. Βρήκε δε την τέλεια έκφραση του στην δουλειά και τέχνη του κορυφαίου ζωγράφου A. Galib.

Tasting  notes : Το  «Bistro café Aparto»  διαθέτει την κουλτούρα ενός γαλλικού bistrot, το ύφος και την αίγλη  ενός vintage  εστιατορίου .Το  πρωί  αξίζει να απολαύσετε  το πρωινό σας , το καφέ ή το τσάι σας,  με τη καλύτερη θέα της πόλης . Εδώ θα βρείτε το υπέροχο και ποιοτικό Βρετανικό τσάι  Whittard του Chelsea , που χρονολογείται από το 1886 , είναι μια εταιρεία που μας εκπλήσσει με τα κλασικά αλλά και τα νέα της προϊόντα. Τη θυμήθηκα λοιπόν πάλι εξαιτίας του  «Bistro café Aparto» αλλά και γιατί  πρόσφατα είδα τις χαριτωμένες συσκευασίες της να φιγουράρουν στα ράφια του αγαπημένου μου παντοπωλείου  «Box-gourmet» στο Βύρωνα της Αθήνας . Αργά το  μεσημέρι και το βράδυ  ο   chef   δημιουργεί εμπνευσμένα  πιάτα  από τη μεσογειακή κουζίνα αλλά και την ευρύτερη ευρωπαϊκή . Το ένα νοστιμότερο  από το άλλο ……. φιλέτο κοτόπουλο σε κρούστα αρωματικών φυτών-παρμεζάνας, ντίπ καυτερής πιπεριάς , πένες με καπνιστό σολομό και κρέμα φρέσκου τυριού , μενταγιόν ψαρονέφρι σωτέ, σάλτσα σινάπι-σκόρδο ξετρελάθηκα όμως με το Rib-Eye το καλύτερο φιλέτο μπριζόλας που υπάρχει και το οποίο συνοδεύει ο Δημήτρης με έναν απίθανο  πουρέ καρότου !!!!  Δεν θα ήθελα να πλατειάσω  περισσότερο , κλείνοντας σας προτείνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε τις εξαίσιες γεύσεις και τα αποστάγματα του «Bistro café Aparto» .               

TIPS : From morning till night you can enjoy your breakfast, coffee or tea freshly squeezed juices, snacks or try our suggestions in hot or cold dishes that we are creating every day for you in a splendid place full of history and scenses from Kavala of the past.


















Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Πάτμος : Η απίθανη πατινιώτικη τυρόπιτα !!!!



Απ’ όλες τις τυρόπιτες των νησιών του Αιγαίου, η τυρόπιτα της Πάτμου είναι από τις πιο νόστιμες και αναμφίβολα η πιο πληθωρική. Σε σχήμα τάρτας (ανοικτής πίτας) ή υπερμεγέθους μυζηθρόπιτας έχει διστάσεις διαμέτρου τουλάχιστον 10 πόντων και πάχους 4 πόντων και περιέχει αναμεμειγμένα τριών ειδών τυριά. Η ζύμη φτιάχνεται με αλεύρι, βούτυρο, ελαιόλαδο, καφέ ζάχαρη, γάλα, μαγιά, ανθόνερο, αλάτι, πιπέρι και λίγη κανέλα ενώ η γέμιση περιέχει ισόποσες δόσεις φέτας, πατινιώτικης μυζήθρας και φρέσκου πατινιώτικου τυριού με πολλά ντόπια αυγά (αντιστοιχεί περίπου ενάμιση αυγό σε κάθε τυρόπιτα).







Οuzo bar fish restaurant «Ψαράκι» : Υπέροχες ψαροκαταστάσεις στο κέντρο της Καβάλας !!!



To «Ψαράκι» : είναι ένα όμορφο, εξαιρετικά καλόγουστο, και τίμιο ως προς τη σχέση ποιότητας-τιμής, ouzo bar fish restaurant στο κέντρο της Καβάλας. Εδώ θα βρείτε θαλασσινές γεύσεις σε μεγάλη ποικιλία , πολλά καλούδια-ορεκτικά και για τους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες , ενώ ο σεφ προσθέτει κάθε μέρα στο μενού δύο-τρία διαφορετικά μαγειρεμένα φαγητά. Καθώς άρχισε να ρέει το τσίπουρο ξεκίνησαν να έρχονται τα …..πρώτα πιάτα , τα νοστιμότατα σαρμαδάκια της Τούλας από αγνά αμπελόφυλλα και σπιτικό τζατζίκι , η Κυκλαδίτικη Μόστρα από Κρητικό παξιμάδι με φρέσκα μυρωδικά , κοπανιστή Τήνου , λούντζα Μυκόνου και ντομάτα , το εξαιρετικό Καρπάτσιο κουτσομούρας από καθαρό φιλέτο ψαριού μαριναρισμένο για δυο ώρες σε μοσχολέμονο και αρωματισμένο με ροζ πιπέρι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το Φαναριώτικο καπνιστό σκουμπράκι επάνω σε μαξιλαράκι ψητής ντομάτας και κρεμμυδιών καραμελέ , ο παραδοσιακός Θασίτικος χταποδοκεφτές με φρέσκα κρεμμυδάκια , μαραθόριζα και μεσογειακά μυρωδικά και τέλος  αυτά τα υπέροχα γλυπτά της θάλασσας οι  φούσκες που μας έφερε  έκρυβαν μέσα στη λαχταριστή σάρκα τους την ακαταμάχητη ιωδιούχα γεύση της θάλασσας . Όταν ήρθε η ώρα να παραγγείλουμε τα δεύτερα πιάτα διαλέξαμε λούτσους τηγανητούς , τσιπούρες μικρές παρέα με λιθρινάκια λεμονάτα , και κριθαράκι με θαλασσινά, ντοματούλα και κρόκο Κοζάνης. Θα ήθελα όμως να σταθώ ιδιαίτερα σε  δυο καταπληκτικά πιάτα που έφτιαξε ο δαιμόνιος chef  Παναγιώτης Χατζησταματίου. Το μοναδικό καρπάτσιο από αιγαιοπελαγίτικο λαυράκι  που ήταν  πεντανόστιμο εξαιρετικά δροσιστικό και ελαφρύ. Το άρωμα των εσπεριδοειδών και του ροζ πιπεριού γέμιζε το στόμα μας και έσβηνε την καλοκαιρινή θέρμη του μεσημεριού . Τα νιόκι (gnocchi) είναι ένα χαρακτηριστικό πιάτο της ιταλικής κουζίνας που εδώ στην Ελλάδα θα το βρούμε σε πολλές παραλλαγές . Παρασκευάζονται από πατάτα και αλεύρι ενώ ταιριάζουν τέλεια με όλα τα θαλασσινά ιδιαίτερα όμως με τα μύδια. Στο πιάτο αυτό ο Παναγιώτης Χατζησταματίου σοτάρισε τα νιόκι με τα μύδια πρόσθεσε τυρί φέτα ενώ η υπέροχη σάλτσα του απογείωσε το πιάτο .