Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Στους αμπελώνες της Τοσκάνης δοκιμάζουμε το κλασσικό Chianti {Traveling with taste as our guide - In the Tuscan vineyards we taste the classic Chianti }

Info : To Κάστρο Verrazzano βρίσκεται στη περιοχή της Τοσκάνης , στην καρδιά του Chianti Classico, ανάμεσα σε δυο πανέμορφες και ιστορικές πόλεις τη Φλωρεντία και τη Σιένα . Το Κάστρο  Verrazzano έχει μια μεγάλη παράδοση (αρκετών αιώνων θα πρόσθετα εγώ ) στην  οινοποίηση του κλασσικού κρασιού Chianti , μάλιστα οι  "αμπελώνες που βρίσκονται στο Verrazzano" αναφέρονται σε ένα χειρόγραφο που χρονολογείται από το 1150 και διατηρείται στη μονή του Passignano .  Το 1958 η οικογένεια Cappellini ανέλαβε την οινοποιία στη παρακμή της  και την επανέφερε στην παλιά της αίγλη, με  την αποκατάσταση του αμπελώνα  και την συντήρηση της βίλας σεβόμενοι τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της περιοχής . Το Chianti λοιπόν  είναι ένα  πολύ καλό κόκκινο ξηρό κρασί στη περιοχή της Τοσκάνης  και τα τελευταία χρόνια έγινε πολύ δημοφιλές σε όλη την Ευρώπη .  Κάποιοι παραγωγοί κατά την οινοποίηση προσθέτουν και την ελληνική ποικιλία  Μαλβαζία , αφού  η συγκεκριμένη μίξη προσδίδει  ιδιαίτερες  λεπτές νότες στο κρασί . Αν αγοράσετε μια φιάλη Chianti  να προτιμήσετε το Riserva ή το Classico, υπολογίστε ότι θα σας  κοστίσει γύρω στα 10-14 ευρώ.

 








Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Ταξιδεύοντας με οδηγό την γεύση: Βερόνα , Πίζα , Σιένα (Traveling with taste as our guide : Verona, Pisa, Siena)

Info : Η ιταλική κουζίνα είναι διεθνής  δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση αφού  έχει  κατακτήσει όλο το κόσμο, πρωταγωνιστεί βέβαια το τρίπτυχο «ζυμαρικά-πίτσα-ριζότο» . Στη πόλη του Ρομέου και της Ιουλιέτας να ξέρετε πως δύσκολα θα βρείτε  junk και street food , κεμπάπ, γύρο και  άλλα τηγανιτά εδέσματα . Αυτό συμβαίνει γιατί ο δήμαρχος της πόλης  απαγόρευσε να δίνονται άδειες για τέτοιου είδους καταστήματα  , με αυτό το τρόπο προστατεύει την πολιτιστική κληρονομιά  της πόλης και την τυπική βερονέζικη κουλτούρα της (!!!) Στη Σιένα και την Πίζα είναι καλό να αποφύγετε τα τουριστικά εστιατόρια και πιτσαρίες που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο γιατί είναι υπερτιμημένα . Σε κάποιους παράδρομους εκτός κέντρου θα βρείτε  μικρά ταβερνάκια με την επωνυμία  taverna ή osteria για να γευτείτε παραδοσιακά ιταλικά πιάτα σε λογικές τιμές, να προτιμήσετε την pizza al legno  που είναι η πίτσα σε ξυλόφουρνο και τα υπέροχο ριζότο που φτιάχνουν οι Ιταλοί με τα πιο απίθανα υλικά . Ψάξτε να βρείτε την νόστιμη φοκάτσια που  είναι ένα είδος ψωμιού απλό , αφράτο και μυρωδάτο , ζυμωμένο με λάδι και αρωματισμένο με μυρωδικά και βότανα . Σε κάποιες τρατορίες αξίζει ο κόπος να δοκιμάσετε τη πολέντα το φαγητό των φτωχών , σιγοβράζουν το  καλαμποκάλευρο μέχρι να γίνει ένας νόστιμος χυλός . Και τέλος τα διάσημα  πανίνι  αυτά τα πεντανόστιμα  και δροσερά ιταλικά  σάντουιτς . Για να είμαι ειλικρινής όσο πιο νότια  ταξιδέψετε  τόσο πιο νόστιμα panini θα βρείτε , αναζητείστε οπωσδήποτε panini με prosciuto , pecorino και  mozzarella . Μετά λοιπόν από ένα καλό γεύμα αξίζει ο κόπος να παραγγείλετε ένα Caffè corretto (κορέτο σημαίνει  διορθωμένος) είναι ο καφές εσπρέσο στον οποίο ρίχνουν από πάνω οι Ιταλοί για να διορθώσουν τη γεύση  του  λίγη φινετσάτη γκράπα που είναι το δικό τους ρακί . Αφήνει στο στόμα ένα απίθανο άρωμα δροσερής μέντας !!!!! 

Tips :  Στην οδό Via Mazzini  και στο νούμερο 43 θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε στάση για να δοκιμάσετε το νοστιμότερο παγωτό της  Verona . Εκεί βρίσκεται η Gelaterie “Patagonia  με την εκκεντρική διακόσμηση και τις  καταπληκτικές  ποικιλίες γεύσεων . Λίγο ξεφεύγει στις τιμές αλλά πιστέψτε με αξίζουν τα 3,50 ευρώ που θα δώσετε για δυο μπάλες παγωτού  είναι …..θεϊκές σε γεύση και σε αρώματα !!!!