Με την «ορμή» της νιότης τους και αφού επισκέφτηκαν πολλά ζυθοποιία στην Ελλάδα και το εξωτερικό για να καταλήξουν στον εξοπλισμό που θα προμηθευτούν , τρία νέα παιδιά ο Ιωάννης Κεφάλας, ο Βαγγέλης Αγγελουδάκης και η Ειρήνη Κουλουλία αποφάσισαν να δημιουργήσουν την πρώτη Ικαριακή ζυθοποιία στο χωριό Φάρος της Ικαρίας στον δρόμο που οδηγεί στην όμορφη παραλία «Νεάλια» . Έφτιαξαν λοιπόν την Ικαριώτισσα (Ikariotissa), μια ξανθιά φρέσκια και απαστερείωτη μπύρα τύπου ale με νερό από τις φυσικές πηγές της Ικαρίας , βύνη κριθαριού, λυκίσκο, μαγιά . Τα παιδιά λοιπόν πείραξαν επί το ελληνικότερoν την αμερικανική συνταγή ale που συνήθως δίνει φρουτώδη και γλυκιά γεύση στη μπύρα , προσθέτοντας λυκίσκους δικής τους επιλογής για να αποκτήσει η Ικαριώτισσα μια πιο ισορροπημένη πικράδα . Οι ιδιοκτήτες της μικροζυθοποιίας δεν επαναπαύονται στις δάφνες της «Ικαριώτισσας » , ήδη πειραματίζονται με νέες συνταγές ζυμώνουν και δοκιμάζουν ασταμάτητα για να δημιουργήσουν τις νέες ετικέτες της ζυθοποιίας . Στην υγειά σας λοιπόν από το νησί της μακροζωίας και του ευ ζην με μια ….. ξανθιά «καλλονή» , την καλοκαιρινή μπύρα Ικαριώτισσα (Ikariotissa) που οφείλει το όνομα της στη μητριαρχική παράδοση της Ικαρίας !!!!
Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018
IKARIOTISSA ( beer) : Είναι ξανθιά , φρέσκια, ευκολόπιοτη και άκρως καλοκαιρινή !!!!
Με την «ορμή» της νιότης τους και αφού επισκέφτηκαν πολλά ζυθοποιία στην Ελλάδα και το εξωτερικό για να καταλήξουν στον εξοπλισμό που θα προμηθευτούν , τρία νέα παιδιά ο Ιωάννης Κεφάλας, ο Βαγγέλης Αγγελουδάκης και η Ειρήνη Κουλουλία αποφάσισαν να δημιουργήσουν την πρώτη Ικαριακή ζυθοποιία στο χωριό Φάρος της Ικαρίας στον δρόμο που οδηγεί στην όμορφη παραλία «Νεάλια» . Έφτιαξαν λοιπόν την Ικαριώτισσα (Ikariotissa), μια ξανθιά φρέσκια και απαστερείωτη μπύρα τύπου ale με νερό από τις φυσικές πηγές της Ικαρίας , βύνη κριθαριού, λυκίσκο, μαγιά . Τα παιδιά λοιπόν πείραξαν επί το ελληνικότερoν την αμερικανική συνταγή ale που συνήθως δίνει φρουτώδη και γλυκιά γεύση στη μπύρα , προσθέτοντας λυκίσκους δικής τους επιλογής για να αποκτήσει η Ικαριώτισσα μια πιο ισορροπημένη πικράδα . Οι ιδιοκτήτες της μικροζυθοποιίας δεν επαναπαύονται στις δάφνες της «Ικαριώτισσας » , ήδη πειραματίζονται με νέες συνταγές ζυμώνουν και δοκιμάζουν ασταμάτητα για να δημιουργήσουν τις νέες ετικέτες της ζυθοποιίας . Στην υγειά σας λοιπόν από το νησί της μακροζωίας και του ευ ζην με μια ….. ξανθιά «καλλονή» , την καλοκαιρινή μπύρα Ικαριώτισσα (Ikariotissa) που οφείλει το όνομα της στη μητριαρχική παράδοση της Ικαρίας !!!!
Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018
Σκοπιά – Σερρών: Η ταβέρνα του Ανδρέα είναι ο παράδεισος των steak αλλά υπάρχει χώρος για όλα τα ποιοτικά κρέατα !!!!
☛ O
Ανδρέας Σταυρίδης αφού περιπλανήθηκε σ’ όλο το κόσμο
για να συλλέξει tips και εμπειρία γύρω από το μεγάλο κεφάλαιο της κρεατοφαγίας
, αποφάσισε να εγκατασταθεί στο χωριό του
και να ασχοληθεί επαγγελματικά με τις τεχνικές ωρίμανσης , τις μεθόδους
κοπής και τους τρόπους ψησίματος
των κρεάτων. Η ταβέρνα του Ανδρέα
στο χωριό Σκοπιά των 160
κατοίκων αποτελεί το απόλυτο φετίχ ενός ψαγμένου κρεατοφάγου
!!! Ο Ανδρέας Σταυρίδης διαλέγει τα καλύτερα steak από ελληνικές φάρμες παραδοσιακής κτηνοτροφίας
και τα ωριμάζει κατάλληλα με τη μέθοδο
της ξηράς ωρίμανσης για να αποκτήσουν μεγαλύτερη νοστιμιά. Ξέρει να φτιάχνει αριστοτεχνικά χωρίς φανφάρες και
υπερβολές την …… bisteca
alla fiorentina
όπως ο 59χρονος Dario
Cechinni
στο μικρό χωριό του το
Panzano της Τοσκάνης , που
κατάφερε να το βάλει στοπαγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη για το χατίρι αυτής της μπριζόλας !!!! Τι είναι λοιπόν η bisteca alla fiorentina είναι μια T-Bone μοσχαρίσια μπριζόλα πάχους 4 εκατοστών και βάρους 800 γραμμάριων , ιδανική για το grill γιατί έχει το λίπακι της , βαθυκόκκινο κρέας ενώ το κόκαλο της που έχει σχήμα Τ την νοστιμίζει απίστευτα όταν ψήνεται στη φωτιά .
Βέβαια εκτός από το
μοσχαρίσιο t-bone ο Ανδρέας ψήνει αριστοτεχνικά και το t-bone της προβατίνας (!!!) το δοκιμάσαμε πρώτη φορά και
μείναμε άναυδοι από τη νοστιμιά του, ήταν μετάξινο, ζουμερό , αρκούντως λιπαρό
και άψογα ψημένο , δεν χρειαζόταν τίποτα άλλο παρά μόνο αλάτι και πιπέρι .
Κλείσαμε με ένα αριστοτεχνικό ταρτάρ μοσχαριού , ένα κλασσικό πιάτο της
γαλλικής κουζίνας και αρκετά δημοφιλές από τον 19ο αιώνα , ένας εκλεκτός μεζές για λίγους
και τολμηρούς . Βέβαια το μυστικό για ένα καλό ταρτάρ είναι η πρώτη ύλη ,
δηλαδή το πολύ καλό φιλέτο αρκούντως σιτεμένο το οποίο θα πρέπει να κοπεί σωστά
με κοφτερό μαχαίρι την τελευταία στιγμή πριν σερβιριστεί . Αυτό έκανε και ο
Ανδρέας ψιλόκοψε το ωμό φιλέτο μοσχαριού μπροστά μας πρόσθεσε λάδι τρούφας ,
ορυκτό αλάτι Αϊτής , και πιπέρι . Το αποτέλεσμα θεϊκό ….μακράν το νοστιμότερο
ταρτάρ μοσχαριού που έφαγα στη ζωή μου !!! Όλα
τα παραπάνω πιάτα τα συνοδέψαμε με ένα τέλειο κατσικίσιο τυρί από τον τυροκόμο
του χωριού τον κ Ευγενειάδη .
“NOMAΔΑ Honey Soda” ένα μη-αλκοολούχο ποτό by Smirlaki brothers
Συνάντησα
τα δύο αδέλφια τον Μάνο και τον Νίκο Σμυρλάκη
φέτος στο Φεστιβάλ
Γεύσεων
που οργάνωσε το «Αθηνόραμα» στο Γκάζι της Αθήνας
. Παρουσίασαν το εξαιρετικό τους απόσταγμα « Roots Liqueurs » που περιέχει μαστίχα,
τεντούρα , βότανα , ρακόμελο και ένα νέο
φυσικό ανθρακούχο μη-αλκοολούχο ποτό που το ονόμασαν « NOMAΔΑ Honey Soda » . Διαβάζουμε στο σχετικό
ενημερωτικό κείμενο που συνοδεύει το προϊόν : «πηγή έμπνευσης της συνταγής
είναι το αυθεντικό, σπιτικό, υγιεινό και γνώριμο σε όλους “γιατροσόφι” ,δηλαδή
νερό με μέλι και λεμόνι, που “ταξίδεψε” από την αρχαία Ελλάδα ως κομμάτι της
Πυθαγορείου διατροφής, την αρχαία Αίγυπτο και Κίνα, μέχρι τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, άλλοτε ως φυσικό τονωτικό που
συναντάται σε νομαδικές φυλές, είτε για τις ιδιότητες του και τα οφέλη για την
υγεία». Η NOMAΔΑ Honey Soda περιέχει μόνο 16 θερμίδες ,
παράγεται και εμφιαλώνεται στην Ελλάδα , με θυμαρίσιο μέλι Κρήτης και φυσικό χυμό
από λεμόνι Σικελίας, και είναι η πρώτη Honey Soda στον κόσμο. Πίνεται παγωμένη σε ποτήρι λευκού κρασιού
ώστε να αναδεικνύονται τα φυσικά αρώματα, και ο μοναδικός φυσικός αφρός με το
κεχριμπαρένιο χρώμα.