Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Βαθύ (περιοχή Μαλαγάρι) : Στο Μουσείο Σαμιακού Οίνου (Part II)


INFO : Το γνωστότερο προιόν του νησιού είναι το περίφημο σαμιακό κρασί που προκύπτει από την περίφημη ποικιλία Μικρόρωγο Μοσχάτο Λευκό Σάμου. Το προϊόν αυτό ήταν γνωστό τόσο για την ποιότητά του, όσο και για τη γεύση του από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με την παράδοση το χάρισε ο θεός Διόνυσος στους κατοίκους της Σάμου όταν τον βοήθησαν να νικήσει τις Αμαζόνες που τον είχαν περιφρονήσει. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον Μουσείο Σαμιακού Οίνου εγκαινιάστηκε το 2005 και αποτελεί αποτέλεσμα της σύγχρονης μουσειακής επιστήμης. Ο επισκέπτης μπορεί να πληροφορηθεί τα πάντα για τις παραδοσιακές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του κρασιού στο νησί και στο τέλος, μπορεί να δοκιμάσει ή και να αγοράσει τα κρασιά της Ένωσης των οινοπαραγωγών από το ειδικό κατάστημα του Μουσείου


TIPS : Το Μουσείο Οίνου είναι επισκέψιμο για το κοινό ενώ στη τιμή του εισιτηρίου που είναι 2 ευρώ  περιλαμβάνονται και οινογευστικές δοκιμές. Ωράριο Λειτουργίας : Από Μάιο έως Οκτώβριο , Δευτέρα με Σάββατο και ώρες 10:00 – 17:30



 
























Βαθύ (περιοχή Μαλαγάρι) : Στο Μουσείο Σαμιακού Οίνου

INFO : Στην κεντρική είσοδο του Οινοποιείου της ΕΟΣ Σάμου στο  Μαλαγάρι λίγο πριν μπεις στο Βαθύ , λειτουργεί το Μουσείο Σαμιακού Οίνου  και φιλοξενεί σπουδαία εκθέματα για την οινική ιστορία του νησιού. Στεγάζεται σε  ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα, το οποίο λειτουργούσε πριν την ίδρυση του Συνεταιρισμού ως  οιναποθήκη και αργότερα ως βαρελοποιείο. Μετατράπηκε σε Μουσείο το 2005 και από τότε φιλοξενεί στοιχεία που προσδιορίζουν το σαμιώτικο κρασί: Από τους ορεινούς αμπελώνες και τις πεζούλες, τη χειρωνακτική εργασία, τον τρυγητό και το πατητήρι, την οινοποίηση και την παλαίωση ως τις μεγάλες ξύλινες οινοδεξαμενές του περασμένου αιώνα, τις συλλεκτικές φιάλες, παλαιές φωτογραφίες και στοιχεία καταγραφής της παραγωγής, τα σκεύη και εργαλεία βαρελοποιίας, παλαιά μηχανήματα οινοποίησης καθώς και μια σειρά βραβεύσεων και διακρίσεων, συγκαταλέγονται στα εκθέματα. Δε λείπουν και οι κάβες, μια βαρελιών (από τα πιο επιβλητικά εκθέματα ήταν σε χρήση μέχρι πριν λίγες δεκαετίες) και μία φιαλών και μάλιστα εν χρήσει, προσθέτοντας ακόμα μεγαλύτερη ζωντάνια στο χώρο, συνδέοντάς τον με το παρόν. Στο Μουσείο Οίνου λειτουργεί εξοπλισμένος συνεδριακός χώρος, για χρήση από την Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου ή άλλους φορείς. Τέλος, οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν ή και να αγοράσουν τα κρασιά της ΕΟΣΣ, στο ειδικό κατάστημα του Μουσείου. 


TIPS : Το Μουσείο Οίνου είναι επισκέψιμο για το κοινό ενώ στη τιμή του εισιτηρίου περιλαμβάνονται και οινογευστικές δοκιμές. Ωράριο Λειτουργίας : Από Μάιο έως Οκτώβριο , Δευτέρα με Σάββατο και ώρες 10:00 – 17:30


 













Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Αγορά-Δράμας : Στο Οινοποιείο Château Nico Lazaridi



Στο δημοτικό διαμέρισμα της Αγοράς Δράμας , μια περιοχή που είναι γνωστή για την αμπελοοινική της παράδοση, βρίσκεται το κτήμα του Νίκου Λαζαρίδη . Οι  αμπελώνες του εκτείνονται στα αγροκτήματα  της Αγοράς των Πηγαδίων και της Αδριανής, καταλαμβάνοντας έκταση 800 στρεμμάτων , όπου εφαρμόζονται μέθοδοι ολοκληρωμένης καλλιέργειας με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον. Το πρωτοποριακό Οινοποιείο Château Nico Lazaridi που διευθύνει σήμερα ο γυιός του αποχωρήσαντα Νίκου Λαζαρίδη Φεδερίκος , δεσπόζει επιβλητικά στον κεντρικό αμπελώνα του κτήματος  και είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το φυσικό τοπίο της περιοχής . Οι κτιριακές εγκαταστάσεις αποτελούν ένα ενοποιημένο συγκρότημα, που περιλαμβάνει χώρους οινοποίησης, παραγωγής, εμφιάλωσης ,αποθήκευσης ,υπέργειες και υπόγεια κάβα, γραφεία, χώρους δοκιμών και αίθουσα πολλαπλών λειτουργιών. Εκλεκτό τμήμα του οινοποιείου αποτελεί ασφαλώς η πινακοθήκη του, όπου εκτίθενται όλες οι ετικέτες που κατά καιρούς έχουν φιλοτεχνήσει Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες για τις φιάλες της  οινοποιίας . Τα προϊόντα της εταιρείας είναι το Château Nico Lazaridi λευκός και ερυθρός οίνος, το Μαγικό Βουνό (λευκό και ερυθρό)  το Perpetuus (λευκό και ερυθρό)  τα μονοποικιλιακά Merlot , Rose Nico Lazaridi και Trebbiano Όψιμος Τρύγος, καθώς και τα φυσικά γλυκά κρασιά Moushk και Μελισσουργός.

                    
Οινοποιείο Μακεδών

Στις πλαγιές του Παγγαίου Όρους, εκεί που ανατράφηκε ο Διόνυσος, στην καρδιά της αμπελουργικής ζώνης της Πιέριας Κοιλάδας, βρίσκεται το οινοποιείο ΜΑΚΕΔΩΝ. Ένα σύγχρονο οινοποιείο που συνδυάζει μοντέρνα και διαχρονικά υλικά για την παραγωγή κρασιών υψηλών απαιτήσεων. Στο οινοποιείο αυτό ,η εταιρία παράγει τον Χρυσό Λέων Chardonnay, Χρυσό Λέων Cabernet Sauvignon , το Μαύρο Πρόβατο Syrah & Μαύρο Πρόβατο Semillon-Sauvignon καθώς και τη Ντάμα με τον Ρήγα Κούπα.