Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Παναγιώτης Γρηγοριάδης (Λάλος) ο άρχοντας των μανιταριών στην Ανατολική Μακεδονία {Panagiotis Grigoriadis: Τhe lord of mushrooms in Eastern Macedonia}

Ανεβαίνοντας  προς το δάσος της Ελατιάς (Καράντερε) το μεγαλύτερο στην Ελλάδα σε έκταση που αποτελείται από ερυθρελάτη , κέδρους , οξιές και σημύδες , επιβάλλεται να κάνετε μια στάση  στο Σιδηρόνερο και να επισκεφτείτε το καφέ-παντοπωλείο του Λάλου (κατά κόσμον Παναγιώτης Γρηγοριάδης) φανατικού μανιταροσυλλέκτη.  Kαι σε ποιον δεν αρέσουν τα μανιτάρια που αποτελούν ίσως τη πλέον περιζήτητη αλλά σίγουρα υψηλής διατροφικής αξίας τροφή που μπορεί να βρεθεί στην ελληνική φύση . Ο Παναγιώτης Γρηγοριάδης μαζεύει ο ίδιος τα μανιτάρια από τα γύρω  βουνά και τα αποξεραίνει, με πρώτες και καλύτερες τις  κανθαρέλες (από τα πιο δημοφιλή μανιτάρια στη μαγειρική ) , τις μορχέλλες (ή μουρτσέκι συλλέγεται την άνοιξη , αποξηραμένο είναι πεντανόστιμο και έχει υψηλή γαστρονομική αξία) , τα αγάρικους ( βγαίνουν φθινόπωρο και χειμώνα, αλλά τα συναντάμε μεμονωμένα και όλο το χρόνο ) , το grifola frondosa (καρποφορεί καλοκαίρι και φθινόπωρο σε κορμούς και ρίζες  δένδρων  και είναι εξαιρετικά νόστιμα)  , τον  βωλίτη  που εμφανίζεται κατά τους βροχερούς μήνες και είναι ένα  νόστιμο, σαρκώδες μανιτάρι, στην Ιταλία είναι γνωστό και με την επωνυμία  porcini , τις  τρομπέτες (μπορούν να βρεθούν σε πολύ μεγάλες ομάδες, σε κωνοφόρα δάση, κάτω από ερυθρελάτες , η σάρκα τους είναι πολύ λεπτή με γλυκιά και ευχάριστη γεύση),τις
τρούφες (ένα σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού που  αναπτύσσεται στις ρίζες ορισμένων ειδών δένδρων ή και θάμνων,  μαύρη χειμερινή τρούφα και λευκή ανοιξιάτικη τρούφα), το αυτί του Ιούδα (ένα φαγώσιμο νόστιμο μανιτάρι, περιζήτητο στην Άπω ανατολή όπου το χρησιμοποιούν κυρίως στις σούπες δίνοντας μια ζελατινώδες υφή) είναι μόνο μερικά από τα  συνολικά δεκαπέντε διαφορετικά είδη μανιταριών που διαθέτει στο μαγαζί του ενώ παράλληλα προμηθεύει εστιατόρια και ξενοδοχεία στη Δράμα, Κατερίνη, Αθήνα, Σαντορίνη , Μεσσηνία και Καβάλα . Το καφέ- παντοπωλείο του «Λάλου» ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του αδερφού του που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια υλοτόμησης στην περιοχή, όταν ένας τεράστιος κορμός δέντρου έπεσε πάνω του. Κατόπιν συνεννόησης μπορείτε να δοκιμάσετε  στον μικρό αλλά φιλόξενο χώρο του τα υπέροχα άγρια μανιτάρια μαγειρεμένα από τη γυναίκα του μ’ ένα απίστευτα νόστιμο αιγοπρόβειο βούτυρο αρωματισμένο από λευκή ανοιξιάτικη τρούφα .  Κριθαρότο, ριζότο και τραχανότο με άγρια μανιτάρια είναι τρία πιάτα δυναμίτες γεύσεων και αρωμάτων , υπάρχουν βεβαίως και ντόπια κρέατα , ξεχωρίζει  το ημιάγριο αγριογούρουνο στη γάστρα και η τηγανιά. Εντύπωση με προκάλεσε η μεγάλη συλλογή αλκοολούχων ποτών (ουίσκι, κονιάκ, τζιν) και κρασιών (με ετικέτες από τα τέλη της δεκαετίας του ΄70) που έχει στη κατοχή  του ο Λάλος και τα  οποία διατηρεί σε μια καλοστημένη κάβα με κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας 

 

TIPS : Το Σιδηρόνερο που αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για όλους τους φυσιολάτρες απέχει από τη πόλη της Δράμας  43 χιλιόμετρα , υπολογίστε σε χρόνο περίπου 45 λεπτά . Το καφέ-παντοπωλείο του Λάλου βρίσκεται στο κέντρο του χωριού , Tηλ : 25210 91330 , κινητό : 6977500821.


P.S: Όσοι αγαπάτε τα μανιτάρια σας προτείνω να διαβάσετε το βιβλίο του δημοδιδάσκαλου(εκ Γρεβενών)και προέδρου των μανιταρόφιλων Ελλάδας Γιώργου Κωνσταντινίδη ”Μανιτάρια – οδηγός τσέπης” που περιέχει μια πλήρη περιγραφή από 240 είδη μανιταριών της Ελληνικής φύσης. Το μικρό μέγεθός του, οι πληροφορίες που δίνονται αλλά και οι έγχρωμες φωτογραφίες κάνουν αυτό το βιβλίο έναν πολύτιμο οδηγό τσέπης για τους λάτρεις των μανιταριών. Σε ένα σημείο του βιβλίου ο συγγραφέας αναφέρει: «Ο μόνος κανόνας που ισχύει γενικά για τη συλλογή μανιταριών είναι αυτός που λέει ότι: μαζεύουμε για τροφή μόνο τα είδη των οποίων τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα. Η παραμικρή αμφιβολία είναι λόγος απόρριψής τους. Η γνώση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, η εμπειρία και η προσεκτική παρατήρηση, αποτελούν τις μόνες εγγυήσεις για την ασφαλή αναγνώριση ενός είδους».


































 




Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Στοκχόλμη-Den Gyldene Freden : To πιο παλιό εστιατόριο της Ευρώπης από το 1722 !!!


Info : Το 150 θέσεων εστιατόριο «Den Gyldene Freden» (το όνομα του σημαίνει χρυσή γαλήνη)  βρίσκεται στη παλιά πόλη Gamla Stan και έχει καταγραφεί στο «Guinness World Records»  ως το παλαιότερο εστιατόριο του κόσμου με το ίδιο περιβάλλον. Η κουζίνα μαγειρεύει παραδοσιακή σουηδική κουζίνα από το 1722 ενώ ο εσωτερικός του διάκοσμος θα σας μεταφέρει 300 χρόνια πίσω!!! Η καλαίσθητη τραπεζαρία με τη καμπυλωτή καμάρα μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με σουηδική ταβέρνα του 18ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια των αιώνων , το εστιατόριο υπήρξε αγαπημένος χώρος  για πολλές σουηδικές προσωπικότητες . Εδώ λοιπόν θα βρείτε κλασσικούς γευστικούς  θησαυρούς της σουηδικής κουζίνας με σύγχρονες πινελιές , τα πιάτα είναι πληθωρικά αλλά θερμιδοφόρα . Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε κεφτεδάκια με κόκκινα μύρτιλλα , αρνίσιο ψητό με μανιτάρια , καπνιστό τάρανδο με λαχανικά , αγγουράκια τουρσί με κρεμώδη πουρέ πατάτας , ταρτάρ μόσχου με μαύρη τρούφα που  καλλιεργείται στο νησί Gotland της Βαλτικής και για γλυκό  cheesecake με παγωτό βανίλιας και σμέουρα. 

Tips :  Österlånggatan 51 , Στοκχόλμη , Τηλ: +46 8 24 97 60 , υπολογίστε  με το κυρίως πιάτο 200-380 σουηδικές κορώνες .