Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Κυκλοφόρησε το επετειακό Dry river gin (ethereal) by Chariskos σε περιορισμένο αριθμό φιαλών

  Όλοι γνωρίζουμε πως το τζιν είναι το εθνικό ποτό της Αγγλίας , ωστόσο η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση μια και οι Ολλανδοί ανακάλυψαν πρώτοι το gin . Συγκεκριμένα ο Ολλανδός φυσικός Franciscus Sylvius  δημιούργησε το genever (ο πρόδρομος του gin) το οποίο χρησιμοποιήθηκε σαν φάρμακο κατά την διάρκεια του 16ου αιώνα, όταν πολλές εκφυλιστικές και άκρως επικίνδυνες ασθένειες βρίσκονταν σε έξαρση. Οι Βρεττανοί  το πήραν στην Γηραιά Αλβιόνα τον 17ο αιώνα και κατάφεραν να το αναδείξουν και να το μετατρέψουν σε αυτό το έξοχο spirit που γνωρίζουμε όλοι σήμερα. Ο χημικός Δημήτρης Χαρίσκος ήταν από τους πρώτους Έλληνες αποσταγματοποιούς που κατάφερε να φτιάξει gin από ελληνικότατο άγριο άρκευθο στην κοιλάδα του Ξηροπόταμου Δράμας . Το ονόμασε « Dry River » και το κυκλοφόρησε  στην αγορά σε μια κομψή μαύρη φιάλη . Οι πρώτες ύλες για την παρασκευή του είναι ο άγριος άρκευθος και δέκα είδη βοτάνων που συλλέγονται από τα βουνά της Δράμας . Πριν από μερικούς μήνες ο Δημήτρης Χαρίσκος  κυκλοφόρησε στην αγορά το επετειακό Dry river (ethereal) σε περιορισμένο αριθμό φιαλών γύρω στις 1500. Το ethereal περιέχει δυο επιπλέον συστατικά από το Dry river , το ένα είναι τα άνθη πορτοκαλιάς και το δεύτερο τα άνθη ενός βοτάνου που μπορούμε να το βρούμε στις αρχές της άνοιξης στους πρόποδες του όρους Φαλακρού . Χρησιμοποίησε αυτά τα δυο συστατικά για να δώσει έναν διαφορετικό χαρακτήρα στην επετειακή έκδοση του gin . Βέβαια το κυρίαρχο συστατικό του παραμένει το εκχύλισμα καρπών από άγριο άρκευθο , ενός αγκαθωτού θάμνου από το γένος άρκευθος ή γιουνίπερος ή κέδρος (που αριθμεί τριάντα είδη, πολλά εκ των οποίων είναι μεγαλόσωμα δέντρα) της οικογένειας των κυπαρισσίδων και απαντάτε σε πολλές βουνοκορφές της ελληνικής επικράτειας.

Μετά την απόσταξη στον ειδικά σχεδιασμένο άμβυκα της αποσταγματοποιίας Χαρίσκου , αφήνετε να ωριμάσει  στη δεξαμενή για ένα μήνα . Το Dry river (ethereal) είναι ένα premium edition απόσταγμα , ιδιαιτέρου χαρακτήρα και πολυπλοκότητας . Το διακρίνει μια απαλή βοτανικότητα , ενώ στο στόμα εμφανίζεται αμέσως το πικρόλεπτο άρωμα και η γλυκόπικρη γεύση του άρκευθου που παιχνιδίζει ευχάριστα με τον αρωματικό  χαρακτήρα των εσπεριδοειδών . Θα το δοκιμάσετε πρώτα σκέτο για να αναλύσετε τα αρώματα του και στο δεύτερο θα επιλέξετε ένα premium tonic (σας προτείνουμε το “Aegean” της Three cents) να το συνοδέψετε .  

 




   


Η πρώτη ύλη για την παρασκευή του Dry River gin είναι ο άγριος άρκευθος από την κοιλάδα του Ξηροποτάμου Δράμας