Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2025

Εμείς βάζουμε τα καραφάκια Μπαμπατζίμ !!! (του Δημήτρη Ασημακόπουλου)

    Εμείς βάζουμε το καραφάκι με το ούζο αλλά και με το τσίπουρο κι ο κόσμος γίνεται πιο ελαφρύς.  Το ποτήρι γεμίζει με φως, σαν να ’ναι σταγόνα από αιγαιοπελαγίτικο πρωινό. Ο άνεμος παίρνει την αλμύρα και τη φέρνει ως εδώ, να σταθεί δίπλα στο τραπεζάκι, να γλυκάνει τον λόγο και να ανάψει την κουβέντα. Ένα καραφάκι, δύο, τρία, διάφανα σαν καθρέφτες, κρατάνε μέσα τους το καλοκαίρι. Τα ακουμπάς στο ξύλινο τραπέζι κι είναι σαν να ακούς κύματα να σπάνε σε βότσαλα.  Δίπλα, ψωμί κομμένο στα τέσσερα, οι ελιές γυαλίζουν σαν μικρά μαύρα φεγγάρια, η φέτα ασπρίζει σαν το ξάφρισμα του γιαλού, το ψαράκι θυμίζει ταπεινή θυσία στη γιορτή της παρέας. Το ούζο και το τσίπουρο δεν είναι απλά ποτά... είναι μνήμη. Είναι οι φίλοι που γελούν, τα παράπονα που μαλακώνουν, οι λέξεις που βρίσκουν ρυθμό.  Σαν να κουβαλάνε μέσα τους βήματα παλιών φίλων που έφυγαν κι όσων μένουν ακόμα, πεισματάρηδες, να γεμίζουν ξανά τα ποτήρια. Είναι τα δώρα του ήλιου που κρατάς σε ποτήρι, για να τα μοιραστείς με τον διπλανό σου. Κι έτσι, εδώ, εμείς βάζουμε το ούζο και το τσίπουρο. Για να θυμόμαστε πως η ζωή είναι πιο απλή απ’ όσο νομίζουμε, μια γουλιά φως, λίγη αρμύρα, και μια παρέα που αρκεί να πει "στην υγειά μας για να ξαναγεννηθεί ο κόσμος.  Εμείς λοιπόν βάζουμε ολόψυχα τα καραφάκια δηλαδή την θάλασσα στα ποτήρια σας!  Εσείς; Την παρέα και την καλή διάθεση; Το γέλιο και την συντροφιά; Τις ιστορίες και τις αναμνήσεις; Τις στιγμές και τις κουβέντες; Την μαγεία της παρέας;  Και αν δεν τα έχετε... δεν πειράζει! Γιατί ένα καραφάκι Μπαμπατζίμ 1, μικρό και διάφανο, γεμάτο φως και θάλασσα, χωράει ένα ολόκληρο καλοκαίρι... μαζί με τους μεζέδες και την υπόσχεση ότι οι στιγμές θα σας μείνουν για πάντα!!! 

ΥΓ.1 Με σεβασμό και δέος για τον δημιουργό Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλο του Σταύρου 1840 - 1937. Ένα όνομα, μια ζωντανή γευστική ιστορία που συνεχίζεται.

ΥΓ.2 Η φωτό είναι από την ταβέρνα του Θόδωρου Τζουμάκα στα Λαγυνά του Έβρο.

 






Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2025

Οι ντόπιοι στη Σαλαμίνα λένε : "Πάμε στου Κάκια για φρέσκο ψάρι και για θαλασσινούς μεζέδες "

Το ξέρετε ότι λατρεύω τα ταξίδια, όταν λοιπόν είμαι σε “στεγνή” περίοδο και θέλω να πάρω γεύση ταξιδιού παίρνω το αυτοκίνητο κατεβαίνω στο Πέραμα , κάνω ένα υπερπόντιο ταξίδι με πλοίο διαρκείας 7 λεπτών και βρίσκομαι στα Παλούκια!!! Σιγά σιγά πηγαίνω στο χωριό της Σαλαμίνας στην πρωτεύουσα , να την πούμε Κούλουρη μια και την αποκαλούν έτσι οι ντόπιοι , παρκάρω πάνω στην λεωφόρο και κατ’ ευθείαν στο ουζερί «Ο Κάκιας». Παλιοί μου φίλοι οικογενειακώς από το 2008, πολύ με είχαν βοηθήσει τότε να κάνω ένα ντοκιμαντέρ για το νησί. Λοιπόν αυτό το ουζερί είναι κάτι το ξεχωριστό, προσεγμένα τραπεζομάντηλα , ευγενέστατο και ενημερωμένο προσωπικό και πιθανόν το καλύτερο τηγάνι του νησιού, πιάνεις την τηγανιτή κουτσομούρα στο χέρι και δεν λαδώνεσαι. Ξεκινήσαμε με λακέρδα και γαύρο μαρινάτο , μετά κυδώνια , γυαλιστερές και ταραμοσαλάτα ,  ένα ψαράκι καρπάτσιο με λάιμ και ξύσμα λεμονιού και τα υπόλοιπα τα βλέπετε. Τι είναι λοιπόν χαρά και μια τόσο ευτυχισμένη στιγμή ;  Να βλέπεις τη θάλασσα, να σε ζεστάνει ο ήλιος , να ψιλό ζαλίζεσαι με ουζάκι χιώτικο του Στουπάκη και να βρίσκεσαι με φίλους παλιούς.  Ο μεγάλος Κάκιας έγινε παππούς με τρία εγγόνια παρακαλώ.                                                 

Info : Ουζερί «Ο Κάκιας», Ακτή Καραϊσκάκη 38 , Σαλαμίνα , τηλ: 2104655821 , κινητό: 6972821014.

 

                                                                   Ηλίας Μαμαλάκης

 

 









Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2025

Πήγαμε στο Φεστιβάλ του Βουνού (Bergkirchweih) και της μπύρας στο Ερλάνγκεν της Νυρεμβέργης

Κατ’ αρχάς : Το Erlangen είναι μια πόλη της Μέσης Φρανκωνίας με πληθυσμό περίπου 115.000 κατοίκους , είναι γνωστή στους περισσότερους σαν η έδρα της εταιρείας Siemens και έδρα του Πανεπιστημίου Fredrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg, σε αυτό μάλιστα φοίτησε και ο ποιητής Λορέντζος Μαβίλης. Στο πέρασμα των αιώνων η πόλη καταστράφηκε από τις συνεχείς πολεμικές συρράξεις , μετά την «Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» στην Γαλλία ο Βαρόνος Christian Ernst κάλεσε Ουγενότους εργατοτεχνίτες με τις οικογένειές τους και τους εγκατέστησε στην πόλη. Αργότερα έκτισε έναν ολόκληρο οικισμό για να τους στεγάσει. Οι νεοφερμένοι έφεραν από την πατρίδα τους νέες πρωτοποριακές ιδέες και τεχνικές αλλά και γαστρονομικές προτάσεις. Τα σαζάνια (Karpfen), τα σπαράγγια (Spargel) οφείλονται στους Ουγενότους, ενώ η πλεκτική και η υφαντουργική έδωσαν στην πόλη πλούτο για 200 περίπου χρόνια. Δίκαια λοιπόν ονομάζεται το Erlangen πόλη των (Ουγενότων =Hugenotenstadt) .

Το Φεστιβάλ του βουνού και της μπύρας :  Από το μακρινό 1755 και για ένα δεκαήμερο μεταξύ της Ανάληψης και της Πεντηκοστής λαμβάνει χώρα στο Erlangen (20 χλμ. από την Νυρεμβέργη) η γιορτή της μπύρας γνωστής σαν Φεστιβάλ του βουνού («Bergkirchweih») που συγκεντρώνει πάνω από 1.000.000 επισκέπτες . Αυτή η γιορτή έχει την ιδιαιτερότητά της γιατί γιορτάζεται σε ένα λόφο που υψώνεται έξω από το Erlangen, ανάμεσα σε πλατάνια και οξιές και ονομάζεται Burgberg ο πύργος του βουνού. Ένας κεντρικός δρόμος χωρίζει την άνω και κάτω περιοχή , από την κάτω μεριά βρίσκονται οι ψησταριές και τα κουλουρτζίδικα και ότι άλλο βάλει ο νους του ανθρώπου. Πάνω από τον δρόμο βρίσκονται τα ξύλινα παραδοσιακά τραπέζια με τους πάγκους , καθώς και τα περίφημα κελάρια, που είναι σήραγγες σκαμμένες στο βουνό όπου φυλαγόταν παλιά γεννήματα, τουρσιά και μπύρες. Η μεγαλύτερη σήραγγα που διαπερνά το βουνό έχει μήκος 975 μέτρα. Σήμερα υπάρχουν σε λειτουργία 17 κελάρια με μεγαλύτερο το Henningerkeller μήκους σχεδόν 1 χλμ. που διατρέχει σχεδόν όλο το βουνό. Υπάρχουν και άλλα ονομαστά κελάρια, όπως το Niklaskeller, το Henningerkeller, το Erichkeller και το Birknesskeller. Το πιο ονομαστό όμως είναι το Entleskeller, το κελάρι της πάπιας που είναι ανοιχτό εκτός εποχής όλο το χρόνο. Κατά την διάρκεια του Bergkirchweih συναντιούνται οι παρέες, οι συνάδελφοι από την δουλειά και οι οικογένειες, ειδικά όταν το επιτρέπει ο καιρός κάθονται μέχρι αργά, απολαμβάνουν την νύχτα αλλά και τις μουσικές που προσφέρουν τα διάφορα κελάρια. Ισχύει ένας άγραφος νόμος, μπορείς να φέρεις φαγητό ψωμί κέϊκ και ότι άλλο επιθυμείς αλλά είσαι υποχρεωμένος να αγοράσεις μπύρα από τα κελάρια. Στην ουσία προσφέρουν και τα κελάρια πολλά διαφορετικά εδέσματα όπως λουκάνικα (Bratwurst), χοιρινή ωμοπλάτη (Schäufele), ψητό χοιρινό (Schweinebraten), βόδι στην σούβλα (Ochsenspiess) και πολλά άλλα. Τα τελευταία χρόνια έχουν εισχωρήσει και ξένα εδέσματα πχ Pizza, Palacinke=Crepes, γύρος κτλ. Το Bergkirchweih δεν είναι απλώς ένα πανηγύρι, είναι τρόπος ζωής αν και στην Φρανκωνία τα σκήπτρα τα κατέχει το πανηγύρι του Αγίου Μιχαήλ=Michaeliskärwa στην διπλανή Φύρθ που κλείνει και την περίοδο των πανηγυριών. Τον χειμώνα μόνο τα Σαββατοκύριακα και κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα γίνονται οργανωμένες περιηγήσεις στα ιστορικά κελάρια.

                                                               Σωτήρης Ξώγνος

                                                                Stathis Harpas