Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Κωνσταντινούπολη : Γύρω από την σχάρα.….στο εστιατόριο " ZUBEYIR Ocakbasi "

 




Το εστιατόριο  
Zubeyir   Ocakbasi”  που  στα τουρκικά  σημαίνει  "γύρω από τη σχάρα "  καταλαμβάνει δύο ορόφους  σε ένα ιστορικό κτίριο κοντά στον πεζόδρομο Istiklal  Cadessi, στη συνοικία  Beyoglu .   Είναι η απάντηση της Τουρκίας  στα «μοδάτα» σούσι μπαρ που έχουν κατακλύσει όλη την Ευρώπη , γύρω λοιπόν από την σχάρα  με τα κάρβουνα υπάρχει ένας πάγκος με λίγες διαθέσιμες θέσεις  όπου ο επισκέπτης απολαμβάνοντας το  φαγητό του  παρακολουθεί τον  σεφ να ψήνει τα κεμπάπ και τα παϊδάκια   στα κάρβουνα . Ενημερωτικά να σας πούμε ότι ο σεφ του εστιατορίου  κατάγεται από την πόλη  Βαν της  Ανατολικής  Τουρκίας , και  είναι φημισμένος  για  τα εξαιρετικά ψητά κρέατα του που είναι  ιδιαίτερα χυμώδη , αρωματικά  και εύγευστα. Τα γεύματα στο  Zubeyir  αρχίζουν πρώτα με ένα  γύρο από  εκλεκτά μεζεδάκια,  έρχεται ο σερβιτόρος  με τον δίσκο και σε αφήνει να διαλέξεις . Μια ιδιαίτερη  γεύση που μας εντυπωσίασε ήταν η σαλάτα-αλοιφή  από πουρέ κολοκύθας και  γιαουρτιού . Στη συνέχεια  ο σερβιτόρος μας πρότεινε  να δοκιμάσουμε  δυο ξεχωριστές  σαλάτες τη  gavur dagi – που αποτελείται από διάφορα  χόρτα, και  ντομάτες τα οποία μαρινάρουν με μια  πικάντικη σάλτσα  ροδιού  , και  την isot (κόκκινη πιπεριά ψημένη  στη σχάρα με συνοδεία γιαουρτιού και σκόρδου ) . Όταν φτάσετε στο κυρίως πιάτο σας προτείνουμε  ανεπιφύλακτα να διαλέξετε  το κεμπάπ Άδανα ( πικάντικος αρνίσιος  κιμάς ζυμωμένος με  κόκκινο πιπέρι και κάποια άλλα δικά τους μπαχαρικά  )  , το  Kanat (φτερούγες κοτόπουλου) το  Tarak (αρνίσια  παϊδάκια) ,  και για τους πιο τολμηρούς υπάρχει το πιάτο  Koç yumurtasi  που είναι οι ψημένοι  όρχεις κριαριού ……τα αμελέτητα που λέμε εμείς εδώ στην Ελλάδα  .

Διεύθυνση : Istiklal Cad - Bekar Sok. No:28, Tel: 212-293-3951 , όπως κατεβαίνετε από την πλατεία Ταξίμ θα ακολουθήσετε τη δεξιά πλευρά της Ιστικλάλ τσαντεσί και αφού περπατήσετε περίπου 50 μέτρα θα ακολουθήσετε τα στενο- σόκακα της για να βρείτε την ταβέρνα “Zubeyir Ocakbasi”
  





Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Παραδοσιακή μαγειρίτσα

 Τα Υλικά μας : 1 συκωταριά αρνίσια ,200 γραμμάρια έντερα , 2 μαρούλια χοντροκομμένα , 1 ματσάκι άνηθο,  ½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα , 10 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια ,  1 ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι , ½ φλιτζάνι λάδι .

Η παρασκευή:  Τεμαχίζουμε σε μικρά κομμάτια και ζεματίζουμε τη συκωταριά και τα έντερα για 10 λεπτά. Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε σε ½ φλιτζάνι λάδι το ξερό κρεμμύδι. Ρίχνουμε τη συκωταριά, τα έντερα ,  τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα τσιγαρίζουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε 4 ποτήρια νερό, το ρύζι και αφήνουμε να βράσει για άλλα 10 λεπτά. Κατόπιν, ρίχνουμε τα  μαρούλια και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά.

Για το αυγολέμονο θα χρειασθούμε :  2 αυγά ολόκληρα ,  2 κρόκους και χυμό από 2 λεμόνια

Το αυγολέμονο: χτυπάμε τα ασπράδια από τα 2 αυγά και σιγά σιγά προσθέτουμε το χυμό λεμόνι. Ξεχωριστά χτυπάμε τους 4 κρόκους. Ανακατεύουμε όλα μαζί και προσθέτουμε λίγο ζωμό από την μαγειρίτσα. Περιχύνουμε με το αυγολέμονο το φαγητό. Σερβίρετε ζεστή.

 





                                 

Κωνσταντινούπολη : Το "Konak" της γεύσης στον πεζόδρομο της Istiklal



Μπορεί η διακόσμηση του εστιατορίου   Konak να είναι ολίγον κιτς  αλλά σε γενικές γραμμές είναι ένα καλό εστιατόριο με πολλά παραδοσιακά πιάτα , φιλικό προσωπικό και λογικές τιμές . Βρίσκεται στη καρδιά της Κωνσταντινούπολης και σίγουρα αξίζει να το  επισκεφθείτε αν περπατάτε στην  Istiklal Caddesi (την παλιά Ελληνική συνοικία του Πέραν) και αισθάνεστε πεινασμένοι!!! όπως κατεβαίνετε από την πλατεία Ταξίμ  στο δεξί σας χέρι . Στο  Konak   δοκίμασα  για  πρώτη  φορά  το δημοφιλές  Ισκεντέρ κεμπάπ ( κεμπάπ Προύσας από αρνίσιο κρέας με σάλτσα ντομάτας ,γιαούρτι και λιωμένο βούτυρο), ιδιαίτερη γεύση και…. δυναμίτης στις θερμίδες . Ονομάστηκε  Ισκεντέρ κεμπάπ, προς τιμή  του δημιουργού του Ισκεντέρ Εφέντη, ο οποίος το πρωτοπαρασκεύασε τον 19ο αιώνα στη πόλη της Προύσας.







Κωνσταντινούπολη : Σάντουιτς με κοκορέτσι !!!!!!


INFO : Περπατάς στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης  και ξαφνικά σπάει η  μύτη σου από τις οσμές που ……συλλαμβάνει στην ατμόσφαιρα.  Όσο  πλησιάζεις ξεχωρίζεις στον αέρα  την  υπέροχη και ευωδιαστή τσίκνα του ψημένου κοκορετσιού  από τους «αραμπατζήδες» (έτσι ονομάζονται στην τουρκική οι πλανόδιοι υπαίθριοι ψήστες)  . Δεν αντέχεις στον πειρασμό να μη δοκιμάσεις αυτήν την πεντανόστιμη λιχουδιά . Ο αραμπατζής σερβίρει  το κοκορέτσι σε σάντουιτς αφού πρώτα ψήσει για λίγο το ψωμί στα κάρβουνα στην συνέχεια το γεμίζει με το ψιλοκομμένο κοκορέτσι , ντομάτα , μικρά κομμάτια πράσινης πιπεριάς και  στο τέλος προσθέτει  τη ρίγανη . Όσο για το αποτέλεσμα  αγαπητοί αναγνώστες  σας το εγγυώμαι ανεπιφύλακτα , η γεύση είναι πραγματικά θεϊκή , θεωρώ πως δεν υπάρχει πιο τερψιλαρύγγιος μεζές στη Πόλη .

Tips :  Επειδή  σε κάποιους δεν αρέσει το φαγητό στο δρόμο γιατί θεωρούν ότι δεν είναι καθαρό ( δεν θα ήθελα να το σχολιάσω αυτό  απλά θα  τους πω ότι όλα αυτά τα  χρόνια που επισκέπτομαι  την Κωνσταντινούπολη και έχω δοκιμάσει πολλές φορές φαγητό στους δρόμους της  ουδέποτε  αισθάνθηκα καμιά  στομαχική ή  εντερική διαταραχή )  θα τους πρότεινα  εάν βρεθούν στη περιοχή του  Γαλατά  να δοκιμάσουν το κοκορέτσι στις ταβέρνες «Akdeniz Kokorec» , τηλ: (212)251-2237 - στην οδό Galipdede Caddesi 21 , και «Gala Kokorec» , τηλ (212)2498407- στην ίδιο δρόμο λίγο παρακάτω στον αριθμό 111
.
                            






Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Κωνσταντινούπολη : Η Αγορά των Μπαχαρικών ( ή Αιγυπτιακή αγορά )

                    Spice   Bazaar

 

Info : Η αγορά μπαχαρικών κατασκευάστηκε το 1660 και ονομάζεται και Αιγυπτιακή αγορά καθώς πολλά από τα μπαχαρικά εισάγονταν από την Αίγυπτο. Αν και είναι μικρότερη αγορά από το μεγάλο παζάρι είναι εξίσου αν όχι πιο εντυπωσιακή και σίγουρα λιγότερο τουριστική. Εδώ θα βρείτε πολλά μπαχαρικά όπως πιπέρι, ρίγανη, κάρυ, μπούκοβο κλπ. όπως και ζαχαρωτά, λουκούμια και, τέλος, μεγάλη ποικιλία από ξηρούς καρπούς. Αρκετά μαγαζιά έχουν και τα κλασικά σουβενίρ όπως ναργιλέδες ή τα παραδοσιακά οθωμανικά τάβλια. Πωλούν ακόμα και χύμα σκυλοτροφές ή γατοτροφές, ενώ δεν λείπουν μέχρι και ζωντανά όπως κοτόπουλα, άλλα πτηνά ή ακόμα και βδέλλες!!!!






Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Κωνσταντινούπολη ...το φαγητό των δρόμων !!!

Συνεχίζω  το αφιέρωμα   με  τo φαγητό του δρόμου  από  τη   Κωνσταντινούπολη , δεν φαντάζεστε  τι απίθανες γεύσεις  θα δοκιμάσετε   στα σοκάκια της  Πόλης   από τους υπαίθριους  
« αραμπατζήδες »  και τα εκατοντάδες μικρομάγαζα  και καντίνες  που προσφέρουν στον επισκέπτη  εξαιρετική κουζίνα  από τα βάθη της Ανατολίας 
 


Το φαγητό στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης  έχει μια ιστορία  πολλών  αιώνων !!!!
 















Κωνσταντινούπολη – Εμίνονου : Στάση για να δοκιμάσετε το υπέροχο σάντουιτς με παλαμίδα !!!!



Φτάσατε στο Εμίνονου κοντά στη γέφυρα του Γαλατά ; επιβάλλεται να κάνετε μια  στάση για να γευτείτε το νοστιμότατο  Balik Ekmek , πρόκειται για σάντουιτς με ψητή παλαμίδα ή ψητή σαρδέλα αντίστοιχα με ντομάτα το πρώτο και με ροδέλα γλυκού κρεμμυδιού το δεύτερο , η τιμή του δεν ξεπερνά τις 3 τουρκικές λίρες. Σας προτείνουμε να συνοδέψετε το σάντουιτς σας με ένα πιάτο τουρσί λαχανικών (semizotu) μέσα σε ένα ροζ χυμό από αραιωμένη πάπρικα , μόνο 1 τουρκική λίρα .