Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

«Εβόρα» στην Μακρινίτσα Σερρών μια ταβέρνα με ιστορία !!!!











Info: Είχα να επισκεφτώ την οροσειρά του Μπέλλες από το 1981 που υπηρετούσα εκεί την θητεία μου , ο λόγος που πραγματοποίησα αυτό το ταξίδι 27 χρόνια μετά ήταν για να δοκιμάσω τους εξαιρετικούς μεζέδες του πόντιου Παρασκευά Παπαδοπούλου στην ταβέρνα «Εβόρα» που έφτιαξε με μεράκι στην Μακρινίτσα Σερρών στους πρόποδες του Μπέλλες. Ακόμα και το όνομα της ταβέρνας έχει την σημασία του αφού «Εβόρα» στα ποντιακά σημαίνει δροσιά , το καλοκαίρι από τα σκιερά τραπεζάκια στα πλατάνια, αγναντεύουμε τα δασωμένα Κρούσια, το πανύψηλο Μπέλλες, τις Λίμνες Κερκίνη , Δοϊράνη και τα Σκόπια. Εδώ θα ήθελα να σημειώσω πως τον κ Παρασκευά τον γνώρισα στα τέλη του ΄80 από το θρυλικό ταβερνείο «Το Ρέμα» της Κάτω Τούμπας όπου συγκέντρωνε φοιτητές, διανοούμενους και μερακλήδες της Θεσσαλονίκης (πολλές φορές συνάντησα εκεί τον Βασίλη Καρρά , την Μαριώ και την ρεμπέτισσα Λιλί ) . Δύσκολο να εύρισκες τραπέζι, αν δεν το έκλεινες νωρίς. Υπήρχαν μεζεδάκια με ονόματα παράξενα και γεύσεις ασυνήθιστες: Η «Χρυσή Ολυμπιάδα», η «Περεστρόϊκα», η «Νέα Τάξη Πραγμάτων», η «Παπαρήγα». Πολλά αναβιώνουν και σήμερα στην «Εβόρα». Επιστρέφοντας το 2001 στην προσφυγική Μακρινίτσα της Κερκίνης συμπεριέλαβε ο κ Παρασκευάς τις πιο νόστιμες και πατροπαράδοτες ποντιακές γεύσεις στην κουζίνα του. Επιπλέον, πάντα δημιουργικός και ανήσυχος, ξεκίνησε ένα μεγάλο πείραμα, που γρήγορα τον έκανε διάσημο: καθιέρωσε πρώτος το ντόπιο βουβάλι ως έδεσμα ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό της περιοχής. Ξεχωρίσαμε βέβαια και άλλες γεύσεις που δεν θα βρεις πουθενά αλλού όπως τις τραγάνες μελιτζανοκροκέτες , τον ποντιακό «Σουρβά» (ποντιακή σούπα με «κορκότο» και βουβαλίσιο βούτυρο) το «Περέτι», μια εκπληκτική πίτα με τυρί και «φυλλωτά» που είναι φύλλα ψημένα στο «σάτσι» ένα ειδικό σκεύος από χαλκό. Στο κυρίως πιάτο επιλέξαμε λουκάνικο και μπιφτέκι από βουβάλι , καθώς και φρέσκο ελάφι (από τη φάρμα του Φωτιάδη στη Κατερίνη )

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ : Η Μακρινίτσα απέχει 75 χιλιόμετρα από τη πόλη των Σερρών, και περίπου δυο ώρες από την Καβάλα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ  :  Την διεύθυνση της ταβέρνας έχουν αναλάβει τα παιδιά του κ Παρασκευά ο Σταυρός και ο Κώστας Παπαδόπουλος   Τηλ : 23270 23395 , κινητό 6946 495569