Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Ανεβατό ή νιβατό : Το μαλακό τυρί των Γρεβενών με την αλμυρή και υπόξινη γεύση


INFO : H οικογένεια  Τζιάλλα ασχολείται με την τυροκομία από τη δεκαετία του ’70 , όλα αυτά τα χρόνια στο Μικρό Σειρήνι των Γρεβενών παράγει  παραδοσιακά πιστοποιημένα τυριά εξαιρετικής γεύσης και ποιότητας. Ένα από αυτά είναι το ΠΟΠ Ανεβατό ή νιβατό τυρί Γρεβενών που παράγεται από γάλα πρόβειο, κατσικίσιο ή μίγματά τους, δεν έχει σχήμα , είναι χωρίς τρύπες και η μάζα του είναι μαλακή. 

Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ : Το τυρί  έχει πάρει το όνομα του από την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής του. Οι βοσκοί, αφού άρμεγαν το γάλα το πρωί, το συγκέντρωναν σε καζάνια, πρόσθεταν λίγη πυτιά και μέχρι να επιστρέψουν από τις στάνες το τυρί είχε ανέβει στην επιφάνεια, εξού και το “ανεβατό”.  

ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΜΟΝΙΕΣ : Έχει λευκό χρώμα , μαλακή υφή , η γεύση του είναι ελαφρά αλμυρή και υπόξινη. Σερβίρεται με κουτάλι , μπορεί να μπει σε πίτες ή άλλα φαγητά, ενώ συνοδεύει αρμονικά φρούτα, γλυκά και ένα καλό κρασί .






Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Καγιάνι-Μυτιλήνης : Ουζερί «Ο Αντώνης» ένα μεζεδοπωλείο με προσωπικότητα και απεριόριστη θέα στο νησί και στα Μικρασιατικά παράλια

Info : Ακολουθήσαμε τον παραλιακό  δρόμο από τη χώρα προς το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης και μετά από έξη χιλιόμετρα ανηφορίσαμε  σε μια όμορφη περιοχή το Καγιάνι , για να προσκυνήσουμε τον μεγαλοπρεπή ναό των Ταξιάρχων (Μιχαήλ και Γαβριήλ) που αποπνέει αίγλη και σεβασμό . Λίγο πιο κάτω συναντήσαμε το ουζερί «Αντώνης»  μ’ ένα υπέροχο μπαλκόνι όπου η θέα είναι ιδιαίτερα προνομιακή , ρεμβάζεις το νησί και τα μικρασιατικά παράλια απέναντι . Το μεζεδοπωλείο αποτελεί σταθερή αξία στη Μυτιλήνη από τη δεκαετία του ’90 στους μεζέδες του και την μεγάλη ποικιλία των ούζων που διαθέτει . Ρωτώντας τους ντόπιους να με προτείνουν ένα καλό μεζεδοπωλείο στο νησί οι περισσότεροι μου απάντησαν χωρίς δισταγμό για το ουζερί του Αντώνη στο Καγιάνι  , τον εμπιστεύονται απόλυτα για την ποιότητα των μεζέδων του και για την φιλική εξυπηρέτηση που προσφέρει . Θα βρείτε εδώ και κρέας και ψάρι αλλά θεωρώ πως οι θαλασσινοί μεζέδες του είναι καλοφτιαγμένοι και νοστιμότατοι , ξεχωρίζει το τρυφερό χταπόδι σε ωραία σάλτσα με κρασί , το φρέσκο καλαμάρι , η σουπιά η ξιδάτη , ο γαύρος μαρινάτος και οι παστές σαρδέλες . Αν έρθετε τον χειμώνα οι μεζέδες έχουν μεγαλύτερη ποικιλία μια και η κυρά-Αναστασία φτιάχνει απίθανα ντολμαδάκια γιαλαντζί , μυρωδάτους γκιοζλεμέδες , επικούς λαχανοντολμάδες , κουκιά μαγειρευτά και τηγανητά άγρια μανιτάρια που είναι ιδανικό συνοδευτικό για το ούζο.  
Το ουζερί του Αντώνη θεωρώ πως διατηρεί τη πιο ενημερωμένη κάβα του νησιού , διαθέτει όλα τα ούζα της λεσβιακής γης , διαλέξτε ένα πενηνταράκι  και για το μεζέ αφεθείτε στα έμπειρα χέρια του ιδιοκτήτη . Θα ολοκληρώσετε το γεύμα σας με χειροποίητα γλυκά του κουταλιού συνοδεία γιαουρτιού!!!
Tips :  Καγιάνι , Μυτιλήνης , τα Σαββατοκύριακα θα χρειαστεί να κάνετε κράτηση στο ουζερί γιατί δημιουργείται το αδιαχώρητο , τηλέφωνο: 22510 61951 , Ώρες λειτουργίας : Καθημερινά 9:00-00:00 και Κυριακές 12:30-18:30.
 










                                      







Ροφομακαρονάδα από τον chef Τάσο Εσιρπέογλου (εστιατόριο «Namaste» στο Λιμένα της Θάσου)


Για άλλη μια φορά ο Τάσος Εσιρπέογλου (chef στο εστιατόριο «Namaste» στο Λιμένα της Θάσου) «υπερέβη τα εσκαμμένα» και δημιουργούσε ένα πιάτο μεγαλείο . Πήρε λοιπόν τον «βασιλιά των βράχων» και με πολύ αγάπη  έφτιαξε μια ροφομακαρονάδα που εκτόξευσε τους γευστικούς  μας κάλυκες στα ύψη !!! Τα υλικά που χρησιμοποίησε απλά , βασιλικός , ντομάτα , παρθένο ελαιόλαδο και για το σβήσιμο ασύρτικο του Κτήματος Αργυρού . Η κρουστή σάρκα του ροφού πλούσια σε χυμούς και εύγευστο λίπος έδενε αρμονικά με την οξύτητα της ντομάτας και τα ντελικάτα έλαια του βασιλικού. Τύφλα νάχει ο Λαζάρου αναφώνησαν κάποιοι από τους συνδαιτυμόνες του τραπεζιού , κι εγώ συμπλήρωσα είναι μεγάλη τιμή για την Καβάλα να βγάζει τέτοιους φωτισμένους chef !!! 











Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

“Art de Cuisine” : Αξεπέραστα πιάτα της μεσογειακής και ελληνικής κουζίνας από τον Δημήτρη Δοξάκη


Όταν επισκέπτομαι την Brasserie “Art de Cuisine” πάντα φέρνω στο νου μου την επίκαιρη φράση που είπε ο μεγάλος Αμερικανός συγγραφέας Τζώρτζ Όργουελ «Η κοιλιά προηγείται της ψυχής» , θεωρώ πως αυτή η ολοκληρωμένη φράση πρέπει να πάρει τη θέση που της αξίζει ανάμεσα στα κάδρα  με τα ευφάνταστα  αποφθέγματα που φιλοξενεί το εστιατόριο στους χώρους του . Ο Δημήτρης Δοξάκης αφού ανακαίνισε το χώρο του στη καρδιά της πόλης  ανανέωσε παράλληλα και την κουζίνα του με αξεπέραστα πιάτα της  μεσογειακής  κουζίνας . Εξέχουσα θέση κατέχουν τα πιο εμβληματικά πιάτα της ιταλικής κουζίνας , tortelloni με κατσικίσιο τυρί, σπανάκι, κουλίς κόκκινης πιπεριάς και ντοματίνια , πέννες με κοτόπουλο, σάλτσα mascarpone και μπρόκολο , pasta “Αrrabbiata” με φρέσκια σάλτσα ντομάτας , σκόρδο, chilli , βασιλικό & παρμεζάνα. Το risotto και το κριθαρότο στα χέρια του Δημήτρη Δοξάκη μετουσιώνονται σ’ ένα απολαυστικό ταξίδι πληθωρικών γεύσεων και αρωμάτων  , όπως το κρεμώδες ριζότο VIP με κοτόπουλο, κολοκύθι, πελτέ μανταρινί και γύρη , το ονειρικό ριζότο al funghi με φρέσκα μανιτάρια, κρεμμύδι εσαλότ, σκόρδο & λάδι τρούφας , το αρωματικό ριζότο με φρέσκα μανιτάρια ημέρας & λάδι λευκής τρούφας , και τέλος το risotto με κολοκύθα , σύγκλινο Μάνης και ελληνικές πινελιές . Βέβαια παρούσα είναι και η ελληνική κουζίνα με αγαπημένα πιάτα όπως το μοσχαράκι λεμονάτο με λαχανικά & ρύζι , τα σουτζουκάκια που αγαπώ με σάλτσα ντομάτας & φρέσκο θυμάρι , το χοιρινό σιγομαγειρεμένο σε γιαούρτι που συνοδεύεται από αρωματικό ρύζι και η παραδοσιακή κρητική οσπριάδα (ή παλικαριά στη ντοπιολαλιά του νησιού) που φτιάχνεται από δεκατρία διαφορετικά όσπρια . Τα burger που φτιάχνει ο Δημήτρης Δοξάκης είναι καλοφτιαγμένα , ισορροπημένα σε οξύτητες και juicy , η μοναδική μου ένσταση είναι στο τσαπατσούλικο στήσιμο του πιάτου . Δοκιμάσαμε και μας άρεσαν το the president burger” με μπιφτέκι από 100% μοσχαρίσιο κιμά black angus , κατσικίσιο τυρί chevre, μανιτάρια σχάρας, ρόκα, pickled onion , το  the taxi driver burger”  με μπιφτέκι από 100% μοσχαρίσιο κιμά black angus , cheddar, καραμελωμένα κρεμμύδια & smoked chili mayo  και το the Greek burger”  με μπιφτέκι black angus , ντομάτα, μαρούλι, κρεμμύδι & σως φέτα. Αναζητείστε όμως και τα καθημερινά Lunch Deals που περιλαμβάνουν ολοκληρωμένα γεύματα και βαρελίσια μπύρα μόνο με 15 Ευρώ.

Tips :  Βενιζέλου 29, Καβάλα, Καβάλα , τηλ: 2510 837048 , e-mail :artdecuisine@msn.com