Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Για bao ban και dim sum στο “Pink Flamingo” του Βασίλη Καλλίδη

Μου αρέσει τρελά η ασιατική κουζίνα οπότε η επίσκεψη μου στο ασιατικό εστιατόριο του Βασίλη Καλλίδη  ήταν θέμα χρόνου. Είναι  λιλιπούτειο , ματζόβολο και ολόλευκο το «Pink Flamingo» του Καλλίδη , το όνομα του το εμπνεύστηκε ο σεφ από την ομώνυμη ταινία του John Waters . Βρίσκεται στη καρδιά της Αθήνας κάτω από τη πλατεία Συντάγματος , σε μια περιοχή που φημίζεται για το πολυπολιτισμικό street food που προσφέρει. Στο λιτό αλλά περιεκτικό μενού θα βρείτε τα διάσημα  dim sum που είναι μπουκιές γεμιστών ζυμαρικών (dumplings) στον ατμό σε τρεις επιλογές . Το  «Siumaai»  με γέμιση κοτόπουλο , φρέσκια γαρίδα και συνοδεία house soy, το  «Shuijiao» με γέμιση χοιρινό & ginger και το  «Zhengjiao» όπου εδώ τα ζυμαρικά είναι σε σχήμα μισοφέγγαρου και η γέμιση τους περιλαμβάνει γλυκοπατάτα , κίτρινες φακές και αρακά . Η απόλαυση συνεχίστηκε με τα εξαίσια , ολόλευκα , αφράτα και εθιστικά ψωμάκια ατμού τα bao ban . Πήραμε ένα με γέμιση κοτόπουλο , hoisin sauce, καρότο, αγγούρι, miso mayo, κόλιανδρο & τραγανό κρεμμύδι , και ένα χορτοφάγικο bao με ψητές μελιτζάνες, πιπεριές , φρέσκο κόλιανδρο, σος από φυστικοβούτυρο & ψιλοκομμένα φιστίκια . Ήταν καλοδουλεμένα με άριστη πρώτη ύλη , είχαν πλούσια γεύση και τσαχπίνικα αρώματα . Τα συνοδέψαμε με κινεζική μπύρα Τσίγκταο και λέμονγκρας ice tea. Όταν έρθει η ώρα του επιδόρπιου να δοκιμάσετε  το παγωτό βανίλια με mango και τριμμένο fortune cookie.

Tips : Σκούφου 2-4, τηλ : 2103316177

 








Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Οι παραδοσιακές Κρητικές ομαθιές

Οι Κρητικές ομαθιές (ή οματιές ή αματιές) είναι ένα φαγάκι που έλκει την καταγωγή του από τα Βυζαντινά χρόνια και το οποίο μαγειρεύεται μέχρι σήμερα στην Κρήτη. Οι “αιματίαι” των Βυζαντινών παρασκευάζονταν από το παχύ έντερο των χοίρων, τα εντόσθια και το αίμα τους. Έβραζαν και έπηζαν το αίμα και στη συνέχεια γέμιζαν με αυτό τα έντερα στα οποία είχαν ήδη βάλει βρασμένα εντόσθια. Από τον 15ο αιώνα αρχίζει να καθιερώνεται η παρασκευή του φαγητού σύμφωνα με το συνήθη τρόπο αλλά χωρίς το αίμα , η ονομασία του όμως διατηρήθηκε. Σήμερα στη Μεγαλόνησο παίρνουν το  χοιρινό έντερο το ρίχνουν σε νερό με λεμόνι και το αφήνουν  για τρεις ημέρες να «καθαρίσει», αλλάζοντας το νερό ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στη συνέχεια  βράζουν τα εντόσθια (πνευμόνι , σπλήνα, καρδιά , συκώτι), τα κόβουν σε μικρά κομμάτια , προσθέτουν ρύζι, σταφίδες, πιπέρι, κύμινο και στο τέλος γεμίζουν το έντερο . Τα μαγειρεύουν στη κατσαρόλα σε βραστό νερό όπου προηγουμένως έχουν ρίξει αλάτι. Τις ομαθιές θα τις βρείτε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, τις παρασκευάζουν όμως με διαφορετικό τρόπο και ονομασία.