Το καλκάνι είναι ένα πλατύ ψάρι (όσο αποκρουστικό είναι στην όψη ,τόσο νόστιμο είναι στη γεύση ) που μας έρχεται στην Πόλη από τη Μαύρη Θάλασσα . Η καλύτερη περίοδος για να το δοκιμάσεις είναι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο . Το καλκάνι του Βοσπόρου θεωρείται ο βασιλιάς των ψαριών!!! μοιάζει πάρα πολύ με την γλώσσα μόνο που είναι πιο ρομβοειδές ,μεγαλύτερο σωματικά και έχει στην ράχη μικρές σκούρες και άσπρες κηλίδες. Το κρέας του είναι άσπρο και νόστιμο , οι γείτονες μας το μαγειρεύουν με δυο τρόπους , ολόκληρο ψητό στα κάρβουνα ή κομμένο φέτες στο τηγάνι. Απαραίτητα συνοδευτικά για να το απολαύσετε είναι τα βρασμένα άγρια χόρτα , τα φασολάκια τουρσί που τα φτιάχνουν αριστοτεχνικά και φυσικά ένα μπουκαλάκι «Γενί ρακί» (το αντίστοιχο τουρκικό ούζο) . Το καλκάνι είναι ένας ακριβός ψαρομεζές και σε όποια ταβέρνα επιλέξετε να πάτε δεν θα πληρώσετε κάτω από 50 ευρώ το άτομο . Εμείς θα σας προτείνουμε τη ταβέρνα «Balikci Kahraman» , Iskele Cad. No:15, Rumeli kavagı - Istanbul , Τηλ: 0212 242 64 47. Tα σαββατοκύριακα επειδή υπάρχει μεγάλος συνωστισμός θα πρέπει να κάνετε απαραιτήτως κράτηση .





