I n f o : Το καλκάνι είναι
ένα πλατύ ψάρι (όσο αποκρουστικό είναι στην όψη ,τόσο νοστιμότατο είναι στη
γεύση ) που μας έρχεται στην Πόλη από τη Μαύρη Θάλασσα . Η καλύτερη περίοδος
για να το δοκιμάσεις είναι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο . Το καλκάνι του
Βοσπόρου θεωρείται ο βασιλιάς των ψαριών!!! μοιάζει πάρα πολύ με την γλώσσα
μόνο που είναι πιο ρομβοειδές ,μεγαλύτερο σωματικά και έχει στην ράχη μικρές
σκούρες και άσπρες κηλίδες. Το κρέας του είναι άσπρο και νόστιμο και οι
γείτονες μας το μαγειρεύουν με δυο τρόπους , ολόκληρο ψητό στα κάρβουνα ή
κομμένο φέτες στο τηγάνι .Απαραίτητα συνοδευτικά για να το απολαύσετε είναι τα
βρασμένα άγρια χόρτα , τα φασολάκια τουρσί που τα φτιάχνουν αριστοτεχνικά και
φυσικά ένα μπουκαλάκι «Γενί ρακί» (το αντίστοιχο
τουρκικό ούζο) . Το καλκάνι είναι ένας ακριβός ψαρομεζές και σε όποια ταβέρνα
επιλέξετε να πάτε δεν θα πληρώσετε κάτω από 40 ευρώ το άτομο . Εμείς θα σας
προτείνουμε την ταβέρνα «Ο κήπος της Μαρίας» της αγαπητής φίλης Μαρίας
Εκμεκτσίογλου στο προάστιο Ετιλέρ της Κωνσταντινούπολης όπου το μαγειρεύει αριστοτεχνικά και κάνει ειδικές
τιμές για τους Έλληνες που επιλέγουν το εστιατόριο της . Η δεύτερη επιλογή είναι
τη ταβέρνα «Balikci Kahraman» που βρίσκεται στη
περιοχή Rumeli
kavağı της
Κωνσταντινούπολης , τα σαββατοκύριακα επειδή υπάρχει μεγάλος συνωστισμός θα
πρέπει να κάνετε απαραιτήτως κράτηση .
T I p s : «Maria’nın Bahçesi» Akatlar Mah. Zeytinoğlu cad. Yeşim sok. No:7 Etiler- Istanbul Τηλ : +90
212 352 26 26
«Balikci Kahraman» İskele Cad. No:15, Rumeli kavagı - Istanbul , Τηλέφωνο : 0212 242 64 47