Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Τα “Καραμανλίδικα του Φάνη” ένα μεζετζίδικο για πραγματικούς μερακλήδες !!!


INFO : Είναι και οι δυο από τους κορυφαίους αλλαντοποιούς της Ελλάδας  με εμπειρία ποιότητα και παράδοση , ένωσαν λοιπόν τις δυνάμεις τους  και δημιούργησαν σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο της οδού Σωκράτους 1 και Ευριπίδου 52 στην Αθήνα , ένα μερακλίδικο «μεζετζίδικο»  με την επωνυμία  τα  «Καραμανλίδικα του Φάνη» . Ο λόγος για την οικογένεια Παρασκευά  Σαρημπόγια  από τη Δράμα που διατηρεί αναλλοίωτη εδώ και 120 χρόνια  τη συνταγή για  καραμανλίδικα αλλαντικά  από αγνά υλικά και αυθεντικό καππαδοκικό μεράκι αλλά και τον Φάνη Θεοδωρόπουλο που είναι  συνεχιστής της οικογενειακής επιχείρησης που έστησε το 1935 ο Σαρκίς Αραπιάν στη Παλιά Κοκκινιά . Στα  «Καραμανλίδικα του Φάνη» μπορεί κανείς να προμηθευτεί όλα τα προϊόντα της δραμινής  αλλαντοποιίας  “Sary” , τυριά από όλη την Ελλάδα  , αλλά και να  απολαύσει  στην όμορφη σάλα του μαγαζιού αυθεντικές καραμανλίδικες συνταγές !!!! Να σημειώσουμε εδώ πως οι καραμανλίδικες γεύσεις είναι στοιχείο του πολιτισμού και μέρος των παραδόσεων, που μαζί με τη γραφή και τη θρησκεία οι Καραμανλήδες διατήρησαν ανέπαφα για πολλούς αιώνες στην Καππαδοκία και στην Κιλικία. Η πατρίδα τους ονομάστηκε Καραμανία από τους Οθωμανούς και οι κάτοικοι Καραμανλήδες. Αποτελώντας εμπορικό κόμβο μεταξύ Περσίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης, διέδωσαν το «παστόν» και τους «τεταριχευμένους κωλήνες» των Ιώνων στους Ρωμαίους , το «ακρόπαστον» (είναι η λέξη που χρησιμοποιούσαν για τον παστιρμά οι Βυζαντινοί, τον 12ο αιώνα, σύμφωνα με τα έργα του Θεόδωρου Πρόδρομου ή Πτωχοπρόδρομου) και τους «βουτύλους» των Βυζαντινών στους Οθωμανούς, συνδυάζοντας τα με τα πλούσια μπαχαρικά της Ανατολίας                

Οι πηγές αναφέρουν πως η  παστομαγειρεία ήταν ευρέως διαδεδομένη στα χρόνια του Βυζαντίου μια και το  κρέας που δεν καταναλωνόταν αμέσως μετά τη σφαγή του ζώου , οι Βυζαντινοί το πάστωναν για να μην χαλάσει .  Το μεγάλο κεφάλαιο του μαγαζιού είναι τα μοναδικά  καραμανλίδικα -και όχι μόνο- λουκάνικα , είναι αριστοτεχνικά φτιαγμένα από εκλεκτό κρέας και ζυμωμένα με  τα καλύτερα μπαχαρικά της Ανατολής , θα τα βρεις μαγειρεμένα με πολλούς τρόπους , ψητά, τηγανητά και σαγανάκι με αυγά . Σας προτείνουμε επίσης να δοκιμάσετε τον καραμανλίδικο παστουρμά με αυγά, τα ονειρικά καραμανλίδικα παστιρμαδοπιτάκια , το σαχανάκι με καραμανλίδικο παστιρμά, σουτζούκι πολίτικο , αυγά και ντομάτα , καθώς και τον βοδινό καβουρμά  με πατάτες και πιπεριές . Κλείσαμε το θερμιδοφόρο γεύμα μας με επιδόρπιο ένα ζεστό και τραγανό κιουνεφέ «πνιγμένο» στο σιρόπι και γιαουρτάκι με κυδώνι γλυκό !!! 


TIPS : Τα  «Καραμανλίδικα του Φάνη» βρίσκονται  στην οδό Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52 , λειτουργούν από Δευτέρα μέχρι Σάββατο , η Εστίαση, 12:00 – 23:00 και η Πώληση  08:00 – 21:00 , Tηλ: 2103254184

           
  Τα  "Καραμανλίδικα του Φάνη"  

 
























Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

To Samos Vin Doux κρίθηκε ως «worth buying» και στην Αγγλία!!!!


Μία ακόμη διεθνής καταξίωση για το πολυαγαπημένο Samos Vin Doux του ΕΟΣ Σάμου. Το γλυκό αυτό μοσχάτο  κρασί έχει τοποθετηθεί στις κάβες των φημισμένων πολυκαταστημάτων Waitrose. Η γευσιγνωστική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στο Waitrose Λονδίνου από τον Andy Howard, διακεκριμένο Βρετανό Master of Wine,  το κατέταξε ως «worth  buying» (αξίζει  να το αγοράσεις) . Συγκεκριμένα, το άρθρο του Andy Howard φιλοξενήθηκε στο site της διεθνούς καταξιωμένης Αγγλίδας Master of Wine, Jancis Robinson ,  www.jancisrobinson.com, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία ενημέρωσης του παγκόσμιου οινικού κόσμου, ως βήμα αξιολόγησης των πιο φημισμένων κρασιών. Ο Andy Howard έγραψε τα ακόλουθα: «Πολύ ξεχωριστό, με χρυσαφένιες πορτοκαλί αποχρώσεις, με καταπληκτικά, έντονα ανθικά αρώματα Μοσχάτου.Σταφίδες και ξύσμα πορτοκαλιού  στο στόμα, με νύξεις κουκουναριού, 200 γρ/λίτρο υπολειμματικά σάκχαρα, διατηρείται “φρέσκο” λόγω της οξύτητας που ισορροπεί.Ενδιαφέρον και αισθητά διαφορετικό από τα νότια Γαλλικά vin doux naturel. GV 16,5» .  Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου (ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ)  ,  Vin Doux Μοσχάτο 2017, ΠΟΠ Σάμος, Ελλάδα £8.99

Η  ΔΟΚΙΜΗ  

Η γευσιγνωστική δοκιμή πραγματοποιείται κάθε χρόνο για τα κρασιά που βρίσκονται στον κατάλογο των πολυκαταστημάτων Waitrose, από έγκριτους επαγγελματίες του οινικού κόσμου στην Αγγλία. Εξάλλου, οι Βρετανοί καταναλωτές οίνου δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα όχι μόνο στην ποιότητα των κρασιών αλλά και στη σχέση ποιότητας και τιμής.  Για εκείνους, ένα άριστα ποιοτικό κρασί σε προσιτή τιμή αποτελεί αξία μοναδική και αποτελεί ικανή συνθήκη εδραίωσης ενός κρασιού στην αγορά. Δεν είναι τυχαίο που οι εξαγωγές των Σαμιώτικων γλυκών κρασιών του ΕΟΣ Σάμου στην Αγγλία -και ιδιαιτέρως του Samos Anthemis – μετρούν ήδη κάποιες δεκαετίες, με σταθερές τοποθετήσεις σε φημισμένα σημεία πώλησης και εστίασης.  Ο ΕΟΣ Σάμου κερδίζει μία ακόμη διεθνή αναγνώριση από τους επαγγελματίες του οινικού κόσμου και συνεχίζει την εξωστρεφή του πορεία, προσφέροντας τις γεύσεις και τα αρώματα του σαμιακού αμπελώνα σε όλο τον κόσμο. 

 


    

                 ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ 


Ο  Συνεταιρισμός της Σάμου ιδρύθηκε το 1934 και από τότε συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται το σύνολο της παραγωγής των αμπελουργών-μελών του.  Το Σαμιώτικο κρασί, ειδικά το γλυκό, αποτελεί έναν από τους κυριότερους πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό, με εξαγωγές σε χώρες όπως η Γαλλία – η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τον Συνεταιρισμό – και άλλες 25 χώρες. Η οινική παραγωγή της Σάμου, οι γλυκείς και οι ξηροί της οίνοι, είναι μοναδικοί στην γεύση και την ποιότητά τους, καθώς συγκεντρώνουν όλες τις γευστικές ιδιαιτερότητες που τους προσδίδει η καλλιέργειά τους σε υψομετρικές αναβαθμίδες. Τα ξηρά κρασιά του ΕΟΣ Σάμου: Ψηλές Κορφές, Aegean Breeze (Αγέρι του Αιγαίου), Μοσχάτο Άσπρο και Samena,  με το κρυστάλλινο χρώμα τους και τα έντονα φρουτώδη αρώματα, μας ταξιδεύουν σε έναν πρωτόγνωρο κόσμο γεύσεων.  Παράλληλα, η παραδοσιακή και αγαπημένη γεύση του γλυκού σαμιώτικου κρασιού, τονίζεται μέσα από τους επιδόρπιους οίνους της, Samos Grand Cru, Samos Nectar, Samos Anthemis  και Samos Vin Doux , που μας προδιαθέτουν για ταξίδια γεύσεων συνοδεύοντας ιδανικά διάφορα πιάτα μαγειρεμένα με φρούτα καθώς και επιδόρπια.
    

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

ΧΙΟΣ : Στο “OZ cocktail bar” προσεγγίζουν το αλκοόλ με απόλυτο σεβασμό


INFO : Το  "OZ cocktail bar" είναι δημιούργημα των αδελφών Δημήτρη και Στέλιου Γεωργούλη , βρίσκεται στο κέντρο της Χίου στον πλακόστρωτο πεζόδρομο της  Απλωταριάς . Με το όνομα του να προκύπτει από την συντομογραφία της λέξης  ουγκιάς , που είναι μονάδα μέτρησης της μάζας  στο Ηνωμένο Βασίλειο , είναι ένας ξεχωριστός  χώρος αφιερωμένος  στα cocktails .  Τα παιδιά εδώ στο bar  προσεγγίζουν το αλκοόλ με απόλυτο σεβασμό και δημιουργούν άλλες φορές δροσιστικά και παιχνιδιάρικα κοκτέιλ  και άλλοτε φτιάχνουν ισορροπημένα και πολύπλοκα signature cocktail που πρέπει να δοκιμάσεις τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου . Το κύριο συστατικό της επιτυχίας του «OZ cocktail bar»  είναι το εξειδικευμένο προσωπικό  στο χώρο των cocktails που χαρακτηρίζεται από επαγγελματισμό και πάθος για το άψογο αποτέλεσμα. Πολλοί από τους bartenders του OZ συμμετείχαν σε διεθνείς διαγωνισμούς όπου απέσπασαν την 2η και 3η θέση με κορυφαίο όλων τον Ιάκωβο Κωσταντά νικητή του Nikka Perfect Serve το 2017 και φιναλίστ του παγκοσμίου  world class την ίδια χρονιά . Η δημιουργική ομάδα του «Oz Cocktail Bar» είναι πάντα  ένα βήμα μπροστά , φρόντισε να εντάξει στο μενού και μια σειρά από νόστιμα και προσεγμένα πιάτα street food .

TIPS : Στοά Φραγκάκη Απλωταριά , Χίος , Τηλ:  22710 80326 , e-mail : juniper380@gmail.com