Το bistro του boutique Hotel
«Kladi Elias» βρίσκεται στο όμορφο χωριό της Μεσορόπης των 610
κατοίκων και είναι σκαρφαλωμένο στους πρόποδες
του χρυσοφόρου όρους Παγγαίου . Εδώ ο chef
Βύρωνας Μπαρμπασακάλης ( με
πολυετή προϋπηρεσία σε εστιατόρια του Βελγίου και της Ελλάδας) , διαμορφώνει το
μενού ανάλογα με τις διαθέσιμες πρώτες ύλες σερβίροντας πιάτα της γαλλικής κουζίνας αλλά και της μεσογειακή
fusion γαστρονομίας . Ο Βύρωνας ανήσυχο πνεύμα προχωρά
ένα βήμα παραπάνω αναδεικνύοντας τον γευστικό πλούτο της περιοχής μέσα από
τοπικά πιάτα που φτιάχνει ενώ επιλέγει κορυφαία κρασιά του Δραμινού και
Καβαλιώτικου αμπελώνα για την δική σας απόλαυση. Πιάτο αναφοράς
του εστιατορίου το filet au poivre με σάλτσα πιπεριού που αγκάλιασε ο κόσμος , το
ταρτάρ μοσχαριού θα δικαιώσει τις προσδοκίες σας , η πληθωρική μοσχαρίσια
σπαλομπριζόλα με δενδρολίβανο θα σας ικανοποιήσει στο έπακρο , το φιλέτο μοσχαριού με άγρια μανιτάρια θα απογειώσει τους
γευστικούς σας κάλυκες . Για τους εκλεκτούς κρεατοφάγους το «Κλαδί Ελιάς» διαθέτει και ψυγείο dry aging όπου ωριμάζουν
εκλεκτές μπριζόλες από ευγενείς ράτσες βοοειδών , η ξηρή ωρίμανση εντείνει τη γεύση του κρέατος το κάνει πιο τρυφερό και ζουμερό. Ο chef μεγαλουργεί και στις θαλασσινές
γεύσεις , αξιοποιεί έξοχα τις φρέσκιες πρώτες ύλες που προσφέρουν οι θάλασσες
μας δημιουργώντας πιάτα βαθιάς νοστιμιάς και γευστικής έντασης ….. ψημένο καλαμάρι με ντομάτα, σέλινο, λεμόνι και λάδι , φρέσκος τόνος με πέστο βασιλικού και κολοκυθάκι, γαριδομακαρονάδες
που ακτινοβολούν φρεσκάδα . Οι πλούσιες σαλάτες
συμπληρώνουν το μενού ενώ από τα συνοδευτικά
ξεχωρίσαμε το «βουτυράτο» ισπανικό χαμόν , τις λευκές ψητές μελιτζάνες που η σάρκα τους ήταν
παρφουμαρισμένη με εκλεκτό παρθένο ελαιόλαδο και σκόρδο και το μανούρι
σοταρισμένο ιδανικά με μύρτιλο και ρόκα . Το bistro λειτουργεί κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού!!! ( Bistro «Kladi
Elias» , Μεσορόπη , Τηλ:
697 330 6955)
Who is who
Ο Βύρων Μπαρμπασακάλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στις
Βρυξέλλες όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Hotel Management. Γρήγορα
όμως τον κέρδισε η μεγάλη του αγάπη για τη μαγειρική! Τα πρώτα του βήματα τα έκανε δίπλα στον
διεθνούς φήμης chef Paul Bocuse. Στη συνέχεια η πορεία του στο χώρο
ήτανε ανοδική καθώς εργάστηκε σε πολλά μεγάλα εστιατόρια της Ελλάδας και του
Βελγίου, μερικά από τα οποία είναι το “Les 3 Homard” (με 1 αστέρι Michelin), το
“Le Jubile” (με 1 αστέρι Michelin), το “La Maison du Cygne” (με 2 αστέρια
Michelin), το “Comme Chez Soi” (με 3 αστέρια Michelin), το “Le Café de la Paix –Paris”
(με 1 αστέρι Michelin). Στην Ελλάδα
επέστρεψε το 1984 όπου και εργάστηκε σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και
εστιατόρια όπως είναι το La Maison de Katrin στη Μύκονο, στο Kipriotis Village
Resort στην Κώ, στο Makryammos Bungalows στη Θάσο και στο Πόρτο Χέλι. Το 2009
πήρε την απόφαση να δημιουργήσει το εστιατόριο Κλαδί Ελιάς ένα destination
restaurant στους πρόποδες του Παγγαίου το οποίο έχει βραβευτεί από τον
οργανισμό FNL για τα έτη 2018 και 2019.