INFO : Αφού απολαύσαμε το
μπάνιο μας στην υπέροχη παραλία του Αγίου Προκοπίου ( 5 χλμ έξω από τη χώρα της Νάξου) , αργά
το μεσημέρι μας έπιασε μια λιγούρα , αποφασίσαμε λοιπόν χωρίς δισταγμό πως έπρεπε
να την τιθασέψουμε μ’ ένα γεύμα από ναξιώτικα κρέατα. Κάναμε ρεπορτάζ στους ντόπιους
και οι περισσότεροι μας πρότειναν τον βασιλιά των ψητών τη «χασαποταβέρνα του Κλουβάτου» στο ορεινό χωριό
του Κυνίδαρου . Όπερ και εγένετο κινήσαμε για το χωριό των Κονιτοπουλέων που βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μ. καταμεσής μιας περιοχής γεμάτης με πλατάνια,
ελιές και βελανιδιές . Να σημειώσουμε επίσης πως οι κάτοικοι του χωριού φημίζονται
για τη έμφυτη αγάπη και ικανότητά τους στη μουσική και το χορό. Η Χασαποταβέρνα του Κλουβάτου (ή στου Βασιλαρακιού) είναι ένα απλό και αληθινό μαγαζί
που έχει παράδοση στο ποιοτικό κρέας από τη δεκαετία του ’30 . Δίπλα στη ταβέρνα υπάρχει το κρεοπωλείο
της οικογένειας που σου κόβει επί τόπου την μπριζόλα ή τα παϊδάκια που θέλεις
να σου ψήσει . Εδώ το ψητό κρέας είναι το δυνατό χαρτί του μαγαζιού , δοκιμάστε
χωρίς κανένα ενδοιασμό τα υπέροχα γαρδούμια
( η ναξιώτικη έκδοση της γαρδούμπας) ένας ξεχωριστός μεζές που φτιάχνεται από τα
έντερα του αρνιού , τα θεϊκά παϊδάκια ,
το κοκορέτσι , τις πληθωρικές του σπαλομπριζόλες
που τις σιτεύει για ένα μήνα και τα σπιτικά λουκάνικα που φτιάχνει . Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως η «Χασαποταβέρνα
του Κλουβάτου» είναι
η ελληνική εκδοχή της «Antica Macelleria » του Ιταλού αρτίστα-κρεοπώλη Dario Cecchini που γράφει ιστορία στο μικρό
χωριό του το Panzano του Chianti ( 30
χιλιόμετρα
νότια της Φλωρεντίας) επιδεικνύοντας στο κόσμο τη τέχνη και την μαστοριά του
γύρω από την μοσχαρίσια μπριζόλα bistecca alla fiorentina ,την ανέδειξε , την έκανε διάσημη στο κόσμο και κατάφερε να
βάλει το μικρό Panzano στο γαστρονομικό χάρτη της
Ευρώπης .
TIPS : Ταβέρνα του Κλουβάτου ( ή στου Βασιλαρακιού) , Κυνίδαρος Νάξου , τηλ. 22850 32088