Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Κυνίδαρος -Νάξου : Πάμε στα ορεινά του νησιού για να δοκιμάσουμε γαρδούμια και ψητά κρέατα στη χασαποταβέρνα του «Κλουβάτου»



INFO : Αφού απολαύσαμε το μπάνιο μας στην υπέροχη παραλία του Αγίου Προκοπίου ( 5 χλμ έξω από τη χώρα της Νάξου) , αργά το μεσημέρι μας έπιασε μια λιγούρα , αποφασίσαμε λοιπόν χωρίς δισταγμό πως έπρεπε να την τιθασέψουμε μ’ ένα γεύμα από ναξιώτικα κρέατα. Κάναμε ρεπορτάζ στους ντόπιους και οι περισσότεροι μας πρότειναν τον βασιλιά των ψητών τη «χασαποταβέρνα του Κλουβάτου» στο ορεινό χωριό του Κυνίδαρου . Όπερ και εγένετο κινήσαμε για το χωριό των Κονιτοπουλέων που βρίσκεται  σε  υψόμετρο 400 μ. καταμεσής μιας περιοχής γεμάτης με πλατάνια, ελιές και βελανιδιές . Να σημειώσουμε επίσης πως οι κάτοικοι του χωριού φημίζονται για τη έμφυτη αγάπη και ικανότητά τους στη μουσική και το χορό. Η Χασαποταβέρνα του Κλουβάτου (ή στου Βασιλαρακιού) είναι ένα απλό και αληθινό μαγαζί που έχει παράδοση στο ποιοτικό κρέας από τη δεκαετία του ’30 . Δίπλα στη ταβέρνα υπάρχει το κρεοπωλείο της οικογένειας που σου κόβει επί τόπου την μπριζόλα ή τα παϊδάκια που θέλεις να σου ψήσει . Εδώ το ψητό κρέας είναι το δυνατό χαρτί του μαγαζιού , δοκιμάστε χωρίς κανένα ενδοιασμό τα υπέροχα γαρδούμια ( η ναξιώτικη έκδοση της γαρδούμπας)  ένας ξεχωριστός μεζές που φτιάχνεται από τα έντερα του αρνιού , τα θεϊκά παϊδάκια , το κοκορέτσι , τις πληθωρικές  του σπαλομπριζόλες που τις σιτεύει για ένα μήνα και τα σπιτικά λουκάνικα που φτιάχνει . Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως η «Χασαποταβέρνα του Κλουβάτου» είναι η ελληνική εκδοχή της «Antica Macelleria » του Ιταλού αρτίστα-κρεοπώλη  Dario Cecchini που γράφει ιστορία στο μικρό χωριό του το Panzano του Chianti ( 30 χιλιόμετρα νότια της Φλωρεντίας) επιδεικνύοντας στο κόσμο τη τέχνη και την μαστοριά του γύρω από την μοσχαρίσια μπριζόλα  bistecca alla fiorentina ,την ανέδειξε , την έκανε διάσημη στο κόσμο και  κατάφερε να βάλει το μικρό Panzano στο γαστρονομικό χάρτη της Ευρώπης .

TIPS : Ταβέρνα του Κλουβάτου ( ή στου Βασιλαρακιού) , Κυνίδαρος Νάξου , τηλ. 22850 32088






 














Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Δοκιμάζουμε τη μπύρα Valtinger από τη Χαλκιδική




WHO IS WHO:  Ο  Θανάσης Μισάλτης είναι ένας επιτυχημένος νομάδας-ζυθοποιός (έτσι ονομάζονται όσοι ζυμώνουν και εμφιαλώνουν τη μπύρα τους σε άλλες μικροζυθοποιίες) από την Κασσάνδρεια Χαλκιδικής . Αφού πειραματίστηκε , ζύμωσε και δοκίμασε διάφορες συνταγές κατέληξε  στη παραγωγή μιας μπύρας με μέλι . Την ονόμασε Valtinger  και πρόκειται για μια golden  honey ale αφροζυμωτή  μπύρα  με πλούσια αρώματα .Στη προσπάθεια αυτή ο Θανάσης Μισάλτης  είχε άξιο συμπαραστάτη και βοηθό την Γερμανίδα σύζυγο του Χριστίνα  που κατάγεται από το Βερολίνο. 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Ο Θανάσης Μισάλτης χρησιμοποίησε κατά τη ζύμωση γενναίες ποσότητες λυκίσκου με αρώματα εσπεριδοειδών και λουλουδιών καθώς και εκλεκτή ελληνική βύνη κριθαριού . Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε η  Valtinger είναι μια ελαφριά , αφροζυμωτή , χρυσαφένια  honey ale  μπύρα με πλούσια αρώματα . Η ελαφριά πικρή της επίγευση ισορροπεί με την γλυκύτητα του μελιού . Ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος  10–13οC   

ΧΡΗΣΙΜΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ:  H μπύρα Valtinger την οποία εκτίμησα από την πρώτη στιγμή που την δοκίμασα  συνοδεύει άριστα μοσχαρίσιες μπριζόλες , λατρεμένα  burger και ελαφριά τυριά όπως το cheddar . Cheers!!!   
     
                                                       Stathis Harpas                                                              Γιάννης Τατσίδης
                           






Χίος-Πιτυός : Η ταβέρνα "Μάκελος" σερβίρει τα παραδοσιακά "χερίσια" μακαρόνια με φρέσκια ντομάτα και πετεινό

Όταν πριν από τέσσερα χρόνια επισκέφτηκα για πρώτη φορά τη μυροβόλο Χίο ξεκίνησα να κάνω ρεπορτάζ για να ανακαλύψω τις παραδοσιακές γεύσεις του νησιού . Ανάμεσα στις πληροφορίες που συγκέντρωσα ήταν κι αυτές για την ταβέρνα «Μάκελος» που βρίσκεται στο χωριό Πυτιός της βόρειας Χίου και προσφέρει στον επισκέπτη τα νοστιμότατα «χερίσια»  μακαρόνια με συνοδεία φρέσκιας ντομάτας και πετεινού . Ο «Μάκελος» λοιπόν άλλαξε πριν μερικούς μήνες  ιδιοκτησιακό καθεστώς  και πέρασε στα χέρια του Νίκου Γεωργούλη έκδοτη της  πολύ καλής εφημερίδας «Πολίτης» της Χίου . Με το που φτάσαμε και καθίσαμε στη ταβέρνα το πρώτο πράγμα που έκανε ο Νίκος ήταν να μας διηγηθεί την θλιβερή ιστορία του τοπωνύμιου αυτού από την εποχή της τουρκοκρατίας. Το όνομα  Μάκελος (που είναι και το όνομα της ταβέρνας)  προέρχεται από το μακελειό!!!  Το Πιτυός αποτέλεσε τον μόνο οικισμό της Χίου που προέβαλε αντίσταση στη Σφαγή. Ως αντίποινα οι Τούρκοι τιμώρησαν παραδειγματικά τους Πιτυανούς, προχωρώντας σε αιμοσταγείς πράξεις σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία του χωριού. Εκεί που υπάρχουν τα πηγάδια κι ο εντυπωσιακός πλάτανος στο κέντρο του μαγαζιού σφαγιάστηκαν και κρεμάστηκαν οι ηρωικοί Πιτυανοί που αντισταθήκαν στους Οθωμανούς . Από το θλιβερό εκείνο μακελειό η περιοχή πήρε το όνομα Μάκελος.

Στο Πιτυός λοιπόν η ταβέρνα του Μάκελου μας έμαθε  τα τρώμε τα υπέροχα χερίσια μακαρόνια  . Είναι χειροποίητα και τα φτιάχνουν με τον παρακάτω τρόπο.  Ένα μικρό κομμάτι ζύμης στο χέρι ανοίγει με ένα κλαδάκι σπαρτού,  τυλίγεται γύρω από αυτό και στο τέλος αφαιρούν το σπαρτό και μένει το τρυπητό μακαρόνι. Τα απλώνουν στον ήλιο για να ξεραθούν  και όταν είναι έτοιμα τα μαγειρεύουν με φρέσκια σάλτσα ντομάτας και τριμμένο ξερομύζηθρο ή με κοκκινιστό πετεινό . Συνοδέψαμε το γεύμα  μας με αρωματική σούμα που είναι το τσίπουρο που φτιάχνουν στη Χίο  από αποξηραμένα σύκα !!!


















 
 

«Λευκά Όρη»: Η μπύρα των Χανίων που ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα από το μικροζυθοποιείο «Lafkas Brewery»


WHO IS WHO:  Ο Μιχάλης Λαύκας  γεννήθηκε στην Καβάλα, στα 15 βρέθηκε στην Ξάνθη και από εκεί στα 18 για σπουδές στη Θεσσαλονίκη (Οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και παράλληλα στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων ) ενώ κατάφερε να ολοκληρώσει και τις σπουδές του στο τμήμα Οινολογίας  και Τεχνολογίας  ποτών στο ΤΕΙ Αθηνών. Το 2011 ο Μιχάλης φοιτητής Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών τότε, αποφασίζει να επισκεφτεί το Βέλγιο για να γνωρίσει από κοντά τη βελγική κουλτούρα ζυθοποίησης , εκεί θα συναντήσει την Aurelie Petillion όπου θα τους ενώσει η κοινή τους αγάπη  για τη μπύρα. Μερικά  χρόνια αργότερα η Ορελή παίρνει  την απόφαση να μετακομίσει στην Αθήνα και από εκεί το 2016 στα Χανιά όπου με τον Μιχάλη δημιούργησαν το μικροζυθοποιείο  «Lafkas 
Brewery». 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Η πρώτη ετικέτα της  «Lafkas Brewery» είναι τα «Λευκά Όρη» μια Triple Hop Pale Ale  μπύρα φτιαγμένη απο τρεις διαφορετικές βύνες  και τρεις λυκίσκους (έναν πικρικό και δυο αρωματικούς). Είναι μια μπύρα αφιλτράριστη και απαστερίωτη με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και μια ευχάριστη επίγευση μελιού.  Ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος  4–7οC  

ΧΡΗΣΙΜΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Η μπύρα του Μιχάλη Λαύκα  μπορεί να συνοδεύσει αρμονικά ένα ζουμερό burger , μια κρεατόπιτα , τραγανά fish and chips , μια υπέροχη γαριδοσαλάτα , ή ένα κομμάτι τυριού cheddar . Cheers !!!
                                                                  Stathis Harpas
                                                                 Γιάννης Τατσίδης