☛ Τα
Βωλακιότικα λουκάνικα προσφέρουν μια διαφορετικότητα στη γεύση και στην υφή τους , φτιάχνονται
από μικρά κομμάτια λίπους και κρέατος από τη σπάλα και το λαιμό του ζώου και το
πιο σημαντικό δεν έχουν πρόσθετα και βελτιωτικά που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι
μεγάλες αλλαντοποιίες . Ο Πέτρος Μαρίγκος είναι ένας από τους δεκάδες
παραδοσιακούς κρεοπώλες που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, ζει και εργάζεται όλα αυτά
τα χρόνια στον Βώλακα και με το αστείρευτο
μεράκι και τις γνώσεις του φτιάχνει αυτά τα ιδιαίτερα λουκάνικα . Αφού πρώτα μαρινάρει τα κομμάτια λίπους και κρέατος με τα
κατάλληλα μπαχαρικά και με ένα βότανο που μαζεύει από τις πλαγιές του Φαλακρού , στη ντοπιολαλιά τους το αποκαλούν πούπαρ και είναι ο άγριος δυόσμος (δίνει στο λουκάνικο μια ελαφριά όξεινη γεύση) στη
συνέχεια τα τοποθετεί μέσα στο έντερο και τα αφήνει να ζυμωθούν για 2-3 ημέρες
σε αεριζόμενο χώρο ή σε κελάρι. Τα Βωλακιότικα λουκάνικα είναι νοστιμότερα και
για ένα ακόμη λόγο , το κρέας από το φρεσκοσφαγμένο ζώο κόβεται παραδοσιακά με
το χέρι σε μικρά κομμάτια και δεν το περνούν από την μηχανή του κιμά που το συνθλίβει και αλλοιώνει τη γεύση του. Θα τα βρείτε στο κρεοπωλείο του
Πέτρου Μαρίγκου στη κεντρική πλατεία του χωριού και στο μενού του εστιατορίου
«Το αλώνι του κυρ Θανάση» .
Tips
:
Κρεοπωλείο «Το Φαλακρό» , Βώλακας, Μαρίγκος Πέτρος, Τηλ: 05230-23703