Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Βόρεια Χίος–Πιτυός : Δοκιμάζουμε τα εξαίσια χερίσια μακαρόνια του νησιού στον «Καφενέ του Γιώργη»


 Όταν επισκεφτείτε τη Χίο και  θελήσετε να πάρετε μια γεύση της γαστρονομίας του  νησιού  σας προτείνουμε να επισκεφτείτε το Πιτυός στη βόρεια Χίο .  Είναι ένα από τα πιο σημαντικά χωριά της βόρειας Χίου με  μεσαιωνικό χαρακτήρα , βρίσκεται σκαρφαλωμένο  στο όρος Αίπος   και οφείλει το όνομα του στο πεύκο '' Πίτυς ''  που αφθονεί στην περιοχή . Οι  θόλοι και οι αψίδες των παλαιών σπιτιών είναι αρχιτεκτονικά ίδιες με εκείνες των μεσαιωνικών χωριών που βρίσκονται στη νότια Χίο. Ο επισκέπτης εδώ μπορεί να επισκεφτεί τον πρόσφατα αναπαλαιωμένο  μεσαιωνικό διώροφο Πύργο που βρίσκεται  δίπλα στο μεταβυζαντινό εκκλησάκι του Αγ. Δημητρίου. Στο Πιτυός λοιπόν θα δοκιμάσετε τα   νοστιμότατα  χερίσια μακαρόνια . Είναι χειροποίητα και τα φτιάχνουν με τον παρακάτω τρόπο.  Ένα μικρό κομμάτι ζύμης στο χέρι ανοίγει με ένα κλαδάκι σπαρτού,  τυλίγεται γύρω από αυτό και στο τέλος αφαιρούν το σπαρτό και μένει το τρυπητό μακαρόνι. Τα απλώνουν στον ήλιο για να ξεραθούν  και όταν είναι έτοιμα τα μαγειρεύουν  με τσιγαριστό κατσικίσιο τυρί από πάνω  και ντοματίνια Χίου.  Βέβαια μια άλλη νοστιμότατη παραλλαγή είναι  με  συνοδεία κρασάτου κόκορα . Στο χωριό Πιτυός  δοκιμάσαμε τα χερίσια μακαρόνια με τσιγαριστό κατσικίσιο τυρί και σάλτσα από τα υπέροχα ντοματίνια του νησιού . Μας τα μαγείρεψε  η Εύη Καπύρη στο  «Καφενέ του Γιώργη» που βρίσκεται στη κεντρική πλατεία του χωριού . Συνοδέψαμε το γεύμα  μας με αρωματική σούμα που είναι το τσίπουρο που φτιάχνουν στη Χίο  από αποξηραμένα σύκα !!!

TIPS : «Ο Καφενές του Γιώργη»  στη πλατεία του  χωριού  Πυτιός , Εύη Καπύρη , Τηλ: 22720-23208   


 




  



Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Αστακομακαρονάδα δια χειρός Ανέστη Στοιμένου στο μεζεδοπωλείο «Απέραντο γαλάζιο» στη σκάλα Ποταμιάς της Θάσου



Επειδή μας άρεσε η συνταγή του Ανέστη Στοϊμένου έτσι όπως μαγείρεψε τον αστακό  με τα μακαρόνια , τις επόμενες ημέρες επανέλαβε ξανά τη συνταγή με την ίδια επιτυχία . Συνδαιτυμόνες  του τραπεζιού αυτού ήταν ο   αγαπητός φίλος Κώστας Βόρρης  και ο ίδιος ο chef .









Συνταγή: Αστακομακαρονάδα δια χειρός Ανέστη Στοιμένου στο μεζεδοπωλείο «Απέραντο γαλάζιο» στη σκάλα Ποταμιάς της Θάσου



Τι θα χρειαστούμε :
1 αστακό μεγάλο ( ή δυο μικρούς )
500 γρ. ζυμαρικά (σπαγγέτι ή ό,τι άλλο σας αρέσει)
200 ml λευκό κρασί 
50 ml ούζο
μισή κούπα ελαιόλαδο
3 ώριμες ντομάτες
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά )
Αλάτι και πιπέρι

Πως το κάνουμε :  Καθαρίζουμε μ’ ένα λεπτό μαχαίρι το άντερο του αστακού (επειδή οι αστακοί ζουν στην άμμο και θα υπάρχει σίγουρα και άμμος εκεί εκτός από "βρομιές")  και στη συνέχεια  τους κόβουμε στη μέση . Βάζουμε στη φωτιά  το τηγάνι , ρίχνουμε το ελαιόλαδο , το κρεμμύδι  (καθαρισμένο  και κομμένο σε κύβους ), μια σκελίδα σκόρδο και  τον αστακό  για να θωρακίσουμε τη σάρκα του . Μόλις αρχίσει το κρεμμύδι και το σκόρδο να ροδίζει  και να τσιτσιρίζει ο αστακός  μας  υπολογίστε περίπου πέντε λεπτά  τα φλαμπάρουμε  ( ένα φαγητό γίνεται φλαμπέ όταν, κατά την διάρκεια του μαγειρέματος , το περιχύνουμε με οινοπνευματώδες ποτό, και του βάζουμε φωτιά ώστε να γίνει φλεγόμενο , που είναι και η σημασία της γαλλικής λέξης φλαμπέ) με άσπρο κρασί και ούζο . Προσθέτουμε μετά  τις  τρεις ώριμες  ντομάτες   ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες και πριν  αρχίσουν να βράζουν ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι . Τα αφήνουμε για δέκα λεπτά , αφαιρούμε στη συνέχεια τον αστακό και ρίχνουμε μέσα  ένα πακέτο  ζυμαρικών (ψιλά μακαρόνια  ή ταλιατέλες ). Μέχρι η σάλτσα μας να μελώσει  τα μακαρόνια  μας θα έχουν γίνει , προσοχή όμως να μην σας λασπώσουν . Τα  σερβίρουμε  σε μια μεγάλη πιατέλα πασπαλίζοντας από πάνω  ψιλοκομμένο μαϊντανό .