Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Ταβέρνα Αλώνι : στο χωριό Κατάβαση της Χίου στο δρόμο για τη Βολισσό

Info : Η Κατάβαση είναι ένα πολύ μικρό ορεινό χωριό της βορειοδυτικής Χίου . Η ονομασία του χωριού προέρχεται από τη θέση του, καθώς βρίσκεται πάνω στον κύριο δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα του νησιού με τη βορειοδυτική Χίο, στην περιοχή όπου αυτός, με πολλές στροφές, κατεβαίνει από την κεντρική «ραχοκοκκαλιά» του νησιού προς τη δυτική πλευρά του. Κατεβαίνοντας λοιπόν τον φιδίσιο δρόμο της Κατάβασης συναντάς τη ταβέρνα «Αλώνι» , το καλοκαίρι ο εξωτερικός  της χώρος είναι η αυλή των θαυμάτων . Κάτω από τα βαθύσκιωτα πλατάνια και τα γάργαρα νερά που τρέχουν θα κάτσεις να απολαύσεις τη σούμα σου ή μια φρέσκια μπύρα Χίου με συνοδεία προσεγμένων μεζέδων . Ειλικρινά δεν περίμενα να βρω ένα  τόσο ζωντανό και ωραίο μαγαζί, κρυμμένο στις πλαγιές του βουνού .Τα πιάτα του συνολικά ήταν νόστιμα, με τόλμη και προσεγμένες εκτελέσεις . Επιλέξαμε να πάρουμε σούβλα κατσικάκι γιατί μας τη παίνεψε πολύ και είχε δίκιο , το  κρέας ήταν τρυφερό και  ντελικάτο . Η μπριζόλα του δεν πήγαινε πίσω  ήταν τρυφερή  και βαθιά νόστιμη. Θα σας προτείνω όμως να δοκιμάσετε και ένα τοπικό πιάτο του νησιού  που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα αλλά η γεύση  του σε απογειώνει  , χειροποίητα μακαρόνια (χερίσια στη ντοπιολαλιά)  με κοκκινιστό κόκορα . Οι σαλάτες  του κατά γενική ομολογία  ήταν πληθωρικές , δροσερές και νοστιμότατες .  Η φίνα πικράδα  των βρασμένων χόρτων που  παραγγέλλαμε  ήταν η ωραιότερη  συνοδεία των κρεάτων . Συνοδέψαμε το γεύμα  μας με τοπικό λευκό κρασί Χίου .

Tips : Το κατάστημα έχει μια ιδιαιτερότητα δεν είναι ανοιχτό κάθε μέρα όσον αφορά τους χειμερινούς μήνες , οπότε πριν αποφασίσετε να επισκεφτείτε το «Αλώνι» κάντε ένα τηλεφώνημα για να σιγουρευτείτε  ότι είναι ανοιχτό (Τηλ: 2274022125 )             







          

Καβάλα: Το «κουτούκι του Σαρρή»



 Info: Το κουτούκι του Σαρρή  (που σημειωτέον βρίσκεται  στη θέση ενός  ιστορικού εστιατορίου  του «Εμπορικού»  που έγραψε ιστορία στο γευστικό χάρτη της Καβάλας ) έγινε πλέον  τάση, πάθος και μανία,  για τους λάτρεις του κρέατος ανανεώνοντας τον έρωτα του Καβαλιώτη  με το αιώνιο κοψίδι απ’ όποιο μέρος του ζώου κι αν προέρχεται  μια και είναι από τις λίγες τροφές που δεν ξέρουν τί πάει να πει χάσμα γενεών !!!! Άπαντες το αγαπούν  και  άπαντες το προτιμούν.  Είναι αλήθεια πως ο  Γιάννης Σαρρής  γνωρίζει  πλέον πολύ καλά το κρέας , το  δυνατό του χαρτί είναι η σχάρα . Με το που φτάνουν στο τραπέζι  οι πιατέλες με τα κρέατα ενστικτωδώς θέλεις να βάλεις χέρι !!!!  Τα  καλοψήνει   σε δυνατή θράκα γιατί έτσι το κρέας σχηματίζει εκείνη τη φοβερή κρούστα που κρατάει το ψαχνό ζουμερό, ενώ το λιπάκι λιώνει στο στόμα.  Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη γαργαλιστική μυρωδιά μιας πιατέλας γεμάτης λαχταριστά και καθαρά  κοψιδάκια. Θα ήθελα να ξεχωρίσω ιδιαίτερα τη σπαλομπριζόλα του  που αρέσει στο κόσμο περισσότερο γιατί είναι απόλυτα  ισορροπημένη  σε όλα της  , τρυφερό κρέας,  ζουμερό ψήσιμο και  όσο λιπάκι χρειάζεται . Βέβαια η λίστα των κρεατικών δεν σταματά εδώ , το λουκάνικο του είναι συμπαθητικό , το φιλέτο κοτόπουλο μαλακό και γευστικό , οι χοιρινές  του  άψογα ψημένες ενώ για τη μοσχαρίσια του  μπορείς να επιλέξεις πολλούς τρόπους ψησίματος αν τη θέλεις καλά ψημένη well done ενώ αν  προτιμάς  να έχει λίγο αιματάκι  μέσα του λες Medium Rare !!!

TIPS : Κάθε Τρίτη διοργανώνονται φοιτητικές βραδιές με ζωντανή μουσική ενώ Παρασκευή και Σάββατο, το θερμόμετρο του κεφιού ανεβαίνει ακόμη περισσότερο !!!

 













Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Η "ταβέρνα του Ιατρού" στον Θεολόγο της Θάσου

Το μικρό παραδοσιακό καφενείο από το 1975  της οικογένειας Ιατρού , την δεκαετία του ’80 εξελίχθηκε σε μια ορεινή χασαποταβέρνα που γρήγορα έγινε το αγαπημένο στέκι των καλοφαγάδων στο νησί. Τριάντα πέντε χρόνια λειτουργίας  συμπλήρωσε ο  «βασιλιάς της σούβλας στη Θάσο» , η ταβέρνα του Ιατρού στο ορεινό χωριό του Θεολόγου . Φτάνοντας στη είσοδο της κατσικοταβέρνας οι μυρωδιές τσίκνας πλανιούνται στον αέρα , στις μεγάλες σούβλες, το αρνί, το κατσίκι, αλλά και το γουρουνόπουλο ψήνονται αργά αργά, με το λίπος να φεύγει και να μένει ένα ζουμερό κρέας με λιγουρευτή και τραγανή πέτσα. Στην όμορφη  βεράντα της ταβέρνας με τη πανοραμική θέα στο ιστορικό χωριό της Θάσου, θα απολαύσετε το σουβλιστό κρέας σας . Πήραμε μια μερίδα κατσικάκι, ήταν μαστορικά ψημένο με τραγανή και μελωμένη πετσούλα απ’ έξω ενώ τα αρώματα του φρεσκοκομμένου ψαχνού αναδυόταν στο πιάτο. Το κοντοσούβλι με την στακάτη σάρκα του είχε βαθιά νοστιμιά και γοητευτικές νότες κάρβουνου ενώ το τελειωτικό ξελόγιασμα ήρθε με το επικό κοκορέτσι.

Tips : Η "ταβέρνα του Ιατρού", Θεολόγος , Θάσου , τηλ κρατήσεων : 2593031000. Ο Θεολόγος είναι ένα παραδοσιακό γραφικό χωριό και η πρώτη πρωτεύουσα της Θάσου , με πλακόστρωτα στενά δρομάκια και μακεδονική αρχιτεκτονική. Απέχει 50χλμ από την πρωτεύουσα τον Λιμένα και 10χλμ από τον Ποτό. Έχει 800 κατοίκους, οι οποίοι το καλοκαίρι ασχολούνται με τον τουρισμό και το χειμώνα με την γεωργία και την κτηνοτροφία.


 
















Αρχέστρατος : Ο Πατέρας της Γαστρονομίας


Ο Συρακούσιος ποιητής και φιλόσοφος Αρχέστρατος θεωρείται ο Πατέρας της Γαστρονομίας. Αυτός λοιπόν ο σοφός άνθρωπος τον 4ο  αιώνα  π.χ  ήταν ο πρώτος που αντιμετώπισε τη μαγειρική ως τέχνη . Ο Αρχέστρατος λοιπόν ήταν αυτός που εφηύρε και τον όρο γαστρονομία, η οποία στην κυριολεξία σημαίνει οι κανόνες του στομαχιού (από τις λέξεις γαστήρ και νόμος). Μελέτησε λοιπόν του κανόνες περί ορέξεως και γευστικής απόλαυσης και κατέθεσε το πρώτο βιβλίο μαγειρικής τέχνης στον κόσμο !!!

 
 



Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Χίος -Αγία Ερμιόνη : Ταβέρνα το «Ρούσσικο»



Το  «Ρούσσικο»  είναι ένα εστιατόριο με προσωπικότητα και χαμογελαστό προσωπικό , μέχρι πρότινος  βρισκόταν σε ένα γραφικό μαστιχοχώρι τα Θυμιανά , εδώ όμως και μερικούς μήνες μεταφέρθηκε στο  παραθαλάσσιο οικισμό  της  Αγίας Ερμιόνης  .Ο εξωτερικός  του χώρος  είναι όμορφα διαμορφωμένος  και ιδιαίτερα  ατμοσφαιρικός , ξύλινες πέργολες , όμορφες γλάστρες σε κάθε γωνιά , ενώ στους τοίχους θα θαυμάσετε  οικιακά σκευή και χρηστικά αντικείμενα  αλλοτινών  δεκαετιών .  Οι ιδιοκτήτες  του πολύ φιλικοί  σε υποδέχονται με ένα πλατύ χαμόγελο και ένα ζεστό καλωσόρισμα .  Όλα τα πιάτα  του Ρούσικου  είναι  παραδοσιακά μαγειρεμένα   από άριστα υλικά και με σταθερή  ποιότητα , ξεχωρίζουν βέβαια οι πληθωρικές και δροσιστικές σαλάτες  του . Αξίζει να δοκιμάσετε το μοσχαράκι στο πήλινο με μελιτζάνα , τον κόκορα κρασάτο ,  την  παστουρμαδόπιτα  μια μερακλίδικη νοστιμότατη πίτα που θα ξετρελάνει ακόμα κι όσους έχουν τις επιφυλάξεις τους με τον παστουρμά , το τηγανητό «μαστέλο» με τη  μαστιχωτή υφή και τη διακριτική γεύση.  Τελειώνοντας  θα ήθελα να κάνω  ιδιαίτερη μνεία  στον ευρηματικό   τιμοκατάλογο  της ταβέρνας , παίρνεις στα χέρια  σου το κλασσικό τετράδιο του δημοτικού  ( το επονομαζόμενο μισό-μισό ) και βλέπεις να αναγράφονται πολύ παραστατικά  στις σελίδες  του τα πιάτα και οι μεζέδες με την αντίστοιχη ζωγραφιά . Συνοδέψαμε το γεύμα μας με μια μυρωδάτη Χιώτικη σούμα , είναι το τοπικό τσίπουρο που παράγεται στο νησί  από το απόσταγμα των σύκων , στην υγεία σας !!!