Info : Το Χουνκιάρ Μπεγεντί ανήκει στους πρωταγωνιστές της Πολίτικης Κουζίνας. Υπάρχουν δύο ιστορίες για το πώς και πότε φτιάχτηκε αυτό το υπέροχο πιάτο. Η πρώτη λέει πως η έμπνευση ήρθε μία συνηθισμένη μέρα, γύρω στα 1630, στις υπερσύγχρονες κουζίνες της Υψηλής Πύλης, εκεί που οι "σεφ" του Σουλτάνου από ολόκληρη την Οθωμανική Αυτοκρατορία σπαζοκεφαλιάζανε για το τί να μαγειρέψουν πάλι σήμερα. Η δεύτερη θέλει τη γυναίκα του Ναπολέωντα ΙΙΙ, Αυτοκράτειρα Ευγενία, να επισκέπτεται το Τοπ Καπί στα μέσα του 19ου αιώνα και να το παραγγέλνει. Τώρα, πώς της ήρθε της Ευγενίας να ζητήσει κρέας με πουρέ μελιτζάνας ουδείς γνωρίζει. Γεγονός όμως, είναι πως ο Σουλτάνος όταν έφαγε το πιάτο το ευχαριστήθηκε τόσο, που οι σύγχρονοί του βάφτισαν τη συνταγή "ο αυτοκράτορας ευχαριστήθηκε" - αυτό θα πει Hünkar Beğendi. Η αρχική συνταγή φτιάχνεται με αρνάκι, αλλά και με το μοσχαράκι είναι εξαιρετικό . To δηλώνω ευθαρσώς μου αρέσει πολύ αυτό το φαγητό, όταν επισκέπτομαι την Κωνσταντινούπολη πάντα παραγγέλνω μια μερίδα ……είναι ένα θεϊκό φαγητό κι ας με συγχωρέσει ο Πανάγαθος!!!! Σήμερα ποστάρω αυτό το κείμενο για να μοιραστώ τη χαρά μου μαζί σας που επιτέλους θα μπορώ να απολαμβάνω το αγαπημένο μου πιάτο εδώ στην περιοχή μας όποτε θέλω . Στην γειτονική Ξάνθη λοιπόν στην ταβέρνα του Χρήστου Μιχαλακίδη «Τα φαναράκια» που βρίσκεται απέναντι από την κεντρική πλατεία στον πεζοδρόμο της Γεωργίου Σταύρου θα δοκιμάσετε το καλύτερο Χουνκιάρ Μπεγεντί ever !!!!! Το απόλυτο φαγητό... ένας ύμνος στη μελιτζάνα που ανέδυε την καπνιστή της γεύση και το μυρωδάτο μοσχαράκι .Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα .
Τοποθεσία : Ταβέρνα «Φαναράκια» , Διεύθυνση : Γεωργίου Σταύρου 18,Ξάνθη
Επικοινωνία : Για κρατήσεις απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 25410/73606