Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Μαυροβούνιο - Κότορ : Ένας μύλος του 17ου αιώνα σήμερα στεγάζει το ρομαντικό εστιατόριο «Stari Mlini»

Το 17ο αιώνα το «Stari Mlini» ήταν ένας οικογενειακός αλευρόμυλος στη γραφική μεσαιωνική πόλη του Κότορ . Τριακόσια χρόνια αργότερα η οικογένεια Djurica ανακαίνισε τον μύλο και τον μετέτρεψε σ’ ένα γοητευτικό εστιατόριο μεσογειακής και τοπικής κουζίνας , φιλικό προς τους χορτοφάγους , με  επιλογές χωρίς γλουτένη. Βρίσκεται στην καρδιά του κόλπου Boka στο Κότορ και το μενού περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο φρέσκο ψάρι από την θάλασσα της Αδριατικής , αλλά και αλιεύματα από βιολογικές ιχθυοκαλλιέργειες. Όσοι δεν αγαπάτε τις θαλασσινές γεύσεις  μπορείτε να επιλέξετε ένα Ribeye steak , μοσχαρίσιο κότσι ossobuco και αρνίσια παϊδάκια με ψητές πατάτες και δενδρολίβανο . Η παρέα διάλεξε ριζότο θαλασσινών , μαγειρεμένο χταπόδι με πατάτες και καλαμάρι . Για επιδόρπιο σας προτείνουμε μυρωδάτο κέικ αμυγδάλου και σουφλέ σοκολάτας . Η κάβα είναι αρκούντως ενημερωμένη , θα μπορέσετε να επιλέξετε ανάμεσα σε 80 ετικέτες λευκών και κόκκινων κρασιών από τον Βαλκανικό και Ευρωπαϊκό αμπελώνα. Υπάρχουν βέβαια και 9 ετικέτες αφρώδη οίνου , μεταξύ των οποίων Moet & Chandon , Dom Perignon και Prosecco. Οι τιμές του εστιατορίου δεν είναι και τόσο λογικές , ακολουθούν την πεπατημένη της υψηλής τουριστικής ανάπτυξης που έχει η περιοχή. Τέλος μπορείτε να φτάσετε στο εστιατόριο με γιοτ ή με ταχύπλοο μια και η μαρίνα του είναι άκρως λειτουργική.

Tips :  Ljuta BB, Dobrota , Κότορ , Μαυροβούνιο , το «Stari Mlini» απέχει μόλις λίγα λεπτά από την παλιά πόλη του Κότορ, το Tivat και το Pearast. Αν έρθετε με σκάφος απολαύστε την όμορφη ακτή κατά μήκος της διαδρομής προς την ιδιωτική μαρίνα του εστιατορίου η οποία φιλοξενεί σκάφη μεγέθους έως 50 μέτρα.  Τηλ : +382 32 333 555.

 








 





Το beach bar - εστιατόριο «Krabo» στη Βουλιαγμένη

Σε ένα όμορφο όρμο της αθηναϊκής ριβιέρας  τα αδέλφια Γιάγκος και Θοδωρής Αγιοστρατίτης  άνοιξαν το νέο τους beach bar - εστιατόριο «Krabo» . Μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας από νωρίς το πρωί στη super παραλία με τις μοντέρνες  ξαπλώστρες , τις καθημερινές το σετ κοστίζει  25 ευρώ και τα Σαββατοκύριακα 50 ευρώ). Το bar προσφέρει νοστιμότατα σνακ και brunch  ενώ το μεσημέρι ανοίγει και το εστιατόριο έως τις 12 το βράδυ . To menu επιμελούνται δυο σημαντικοί σεφ ο Παναγιώτης Γιακαλής και ο Δημήτρης Γουβιανάκης , οι οποίοι έχουν αναβιώσει μια μοντέρνα ελληνική κουζίνα με εξαιρετικές πρώτες ύλες που αγκαλιάζει στοργικά τις θαλασσινές γεύσεις , αλλά αγαπάει και τα καλούδια της στεριάς!!! Δοκιμάσαμε ζυμαρικά με όστρακα ένα πιάτο με φινέτσα και γευστικό ενδιαφέρον και γλυκοφάγωτες ψητές γαρίδες με ζουμερή σάρκα και αρωματική γεύση συνοδευμένες με μια εξαίσια αρωματική βινεγκρέτ . Θα βρείτε όμως και συναρπαστικές προτάσεις κρεατοφαγίας που συνοδεύονται από ιδιαίτερες κοπές , rib eye, T-bone, tomahawk αλλά και υπέροχα μπριζολάκια από μαύρο χοίρο . 

Tips : Όρμος Ζώσκα , Θέσπιδος, Βουλιαγμένη , τηλ : 210 8963309 , υπολογίστε 50-60 € το άτομο με ένα ποτήρι κρασί.

 






Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Χαζουρλόπ : Το διάσημο γλυκό του Έβρου που φτιάχνεται στο Διδυμότειχο

Το χαζουρλόπ είναι ένα πολίτικο γλυκό που έφτασε στην ακριτική Θράκη με την ανταλλαγή των πληθυσμών, το 1923. Mέχρι τότε το έβρισκες στα Πριγκηπόννησα. Σήμερα όσοι επισκέπτονται τα γραφικά νησάκια της Προποντίδας θα το βρουν μόνο στο ζαχαροπλαστείο ενός Έλληνα. Το ιδιαίτερο αυτό γλυκό παρασκευάζεται από τον Παναγιώτη Μπουρουλίτη, ιδιοκτήτη του ζαχαροπλαστείου “Artisti” στο Διδυμότειχο. Είναι βασισμένο στις  εξαιρετικές πρώτες ύλες, που προέρχονται από την εύφορη γη της Θράκης. Πρόβειο γάλα, αυγά και αλεύρι. Μοιάζει το χαζουρλόπ με σιροπιασμένο μπαμπά. Το χρώμα του είναι σκούρο καφέ και το σερβίρουν με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι. Προσφέρεται εποχιακά από τον Φεβρουάριο έως τον Οκτώβριο, όταν υπάρχει επάρκεια πρόβειου γάλακτος με αυξημένα λιπαρά. Ο Παναγιώτης είχε την καλοσύνη να μας αφηγηθεί όλα τα στάδια της παρασκευής του . Αφού βράσουν το πρόβειο γάλα , στη συνέχεια το πήζουν για να φτιάξουν τυρί , δεν το βάζουν όμως στην άλμη αλλά το ζυμώνουν (όπως είναι γλυκό) με αλεύρι και χωριάτικα αυγά. Με το ζυμάρι που θα προκύψει θα φτιάξουν τα γλυκάκια και θα τα ψήσουν στο φούρνο για 45 λεπτά. Ακολουθεί το σιρόπιασμα, τα αφήνουν να ξεκουραστούν για δυο ώρες και στο τέλος τα τοποθετούν στο ψυγείο . Το χαζουρλόπ το σήμα κατατεθέν γλυκό του Έβρου, θα το βρείτε στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων του Διδυμοτείχου. Αυτό το τόσο μικρό ρουστίκ γλυκό, που φτιάχνει με μεράκι και μαστοριά ο Παναγιώτης Μπουρουλίτης ξεχωρίζει για την αρμονία των υλικών του και την βαθιά νοστιμιά του κι έρχεται να μας θυμίσει μια γευστική παράδοση που άνθισε στα χέρια  των Ελλήνων ζαχαροπλαστών στα Πριγκιπόνησσα και μεταφέρθηκε επιλεκτικά στο Διδυμότειχο.

Tips :  “Artisti” , 25ης Μαΐου και Κριεζή γωνία, στο κέντρο του Διδυμοτείχου , τηλ. παραγγελιών : 2553 023356