Το Ισπανικό Χαμόν (jamon) είναι αναμφισβήτητα μια εξαιρετική νοστιμιά , το φτιάχνουν από τα
πόδια των μαύρων ιβηρικών χοίρων και το αφήνουν να ωριμάσει από ένα έως τέσσερα
χρόνια . Θα στο κόψει με την απαράμιλλη επιδεξιότητα του ο maestro cortador σε πολύ λεπτές φέτες για να αναδείξει τα πλούσια αρώματα του και την βελούδινη υφή του . Εάν δεν έχετε
ποτέ δοκιμάσει την αυθεντική γεύση ενός γνήσιου Ισπανικού Χαμόν, αξίζει να
ζήσετε αυτή την εμπειρία. Δεν μοιάζει με κανένα ζαμπόν ή άλλο αλλαντικό που
γνωρίζετε. Υπάρχουν βέβαια τρεις τύποι χαμόν , το φθηνότερο ονομάζεται «Χαμόν
Σεράνο» (jamón serrano) και ωριμάζει για περίπου ένα
χρόνο. Ακολουθεί το «Χαμόν Ιμπέρικο» (jamón ibérico) με πιο πλούσια γεύση και η ωρίμανση του κρατάει περισσότερο από ένα χρόνο . Και τέλος το καλύτερο όλων είναι το «Χαμόν Ιμπέρικο ντε
Μπελότα» (jamón ibérico de bellota) που η ωρίμανση του θα φτάσει
τα τέσσερα χρόνια , είναι ανώτερης ποιότητας
με έντονη, πολύπλοκη γεύση και υπέροχη
υφή , είναι ίσως το κορυφαίο αλλαντικό σε παγκόσμιο επίπεδο .
Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017
Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017
Tαξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Βιέννη και Σάλτσμπουργκ Νο 2 (Travelling with driver the taste – Vienna and Salzburg Νο 2 )
Info : Στην Αυστριακή κουζίνα κυριαρχεί το κρέας
και το λουκάνικο , τα περισσότερα φαγητά που θα δοκιμάσετε έχουν έντονες επιρροές από την ουγγρική την τσέχικη
και την γερμανική κουζίνα . ☛ Και για να γίνω πιο σαφής στις δυο επισκέψεις που
πραγματοποίησα στην Αυστρία δοκίμασα πιάτα από την Ουγγαρία (goulash το γκούλας είναι μια κόκκινη σούπα με κομματάκια μοσχαριού,
πατάτες και λαχανικά) και την Γερμανία (ελάφι με σάλτσα μανιταριών ,και
βράνφουρστ με σάουερ κράουζ– είναι το ξινό λάχανο με λουκάνικο) . ☛ Βέβαια το
παραδοσιακό φαγητό αυτής της χώρας είναι το βιεννέζικο σνίτσελ , που αποτελεί
το πιο γνωστό αυστριακό πιάτο παγκοσμίως. Μια χοντρή και μεγάλη φέτα λεπτού και
χτυπημένου μοσχαριού, περνιέται σε αυγό και γαλέτα και τηγανίζεται, χωρίς να
αφήνει ίχνη λαδιού στο πιάτο , τις περισσότερες φορές στο σερβίρουν με την
καθιερωμένη πατατοσαλάτα. Το
γκούλας (goulash) είναι ένα αγαπημένο πιάτο στην Αυστρία
αν και προέρχεται για την ακρίβεια από την Ουγγαρία. Παρ’ όλα αυτά τιμάται ως εθνικό πιάτο
στην Τσεχία, την Αυστρία και τη Σλοβακία. ☛ Στο Σάλτσμπουργκ δοκιμάσαμε ένα πιάτο
αρκετά θερμιδογόνο το μπαουερα-μάτους ( μια ποικιλία από λουκάνικα και χοιρινό)
. Όλα τα παραπάνω τα συνδυάσαμε με εξαιρετικές Αυστριακές μπύρες στη Βιέννη
προτιμήσαμε την πράσινη μπύρα Gosser και στο Salzburg
μας πρότειναν να δοκιμάσουμε την Stiegl που παρασκευάζεται ανελλιπώς με την ίδια συνταγή από το 1492 ☛ Για επιδόρπιο σας συνιστούμε να δοκιμάσετε το
πληθωρικό γλύκισμα Ζάχερτορτε ( ένας ιδανικός συνδυασμός πλούσιας σοκολάτας και
μαρμελάδας βερίκοκο με τη μορφή πάστας) βέβαια έκπληξη μας προκάλεσε η τιμή
ενός τέτοιου κομματιού που έφτανε τα 11,40
ευρώ (!!!) Δύο κεντρικά ζαχαροπλαστεία της Βιέννης διεκδίκησαν δικαστικά την
αποκλειστικότητα της παραγωγής του γλυκού αυτού, αλλά το δικαστήριο, με μία ...
Σολομώντεια απόφαση, το επέτρεψε και στα δύο!!!! ☛ Το ζαχαροπλαστείο Sacher πίσω από την Όπερα της Βιέννης, είναι το ιδανικό σημείο
για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τα πεντανόστιμα και κλασσικά γλυκά της Βιέννης.
Η αυθεντική Sacher
Torte παράγεται εδώ
από το 1832 και το μυστικό της παρασκευής της
κρατιέται ακόμα κρυφό. ☛
Το Σαλτσμπουργκ φημίζεται για την
εξαιρετικά διατηρημένη παλιά πόλη που εκτείνεται στην αριστερή όχθη του ποταμού
Σάλτσαχ . Μετά από ένα ωραιότατο περίπατο ανάμεσα στα στενά δρομάκια και τα
γραφικά κτίρια του Salzburg
αξίζει να επισκεφτείτε το Café Tomaselli
που βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης
από το 1705 και είναι ένα από τα
πιο φημισμένα café της
Ευρώπης. ☛ Μοναδική τοποθεσία , μεγαλοπρεπή έπιπλα , σερβιτόρες με
ασημένιους δίσκους και άσπρη ποδιά , δελεαστική ποικιλία από γλυκά πιάτα και
εκλεκτές τοπικές σπεσιαλιτέ , κορυφαίος
καφές viennois , όλα μαζί αυτά συνθέτουν τη
γοητεία του
Café Tomaselli . Με τα χρόνια το
Café Tomaselli έγινε αγαπημένο
στέκι εμπνευσμένων ανθρώπων από τον χώρο της μουσικής και του κινηματογράφου όπως ο Wolfgang Amadeus Mozart , ο Max Reinhardt ο Herbert von Karajan κα
.
Posted by
Harpas Stathis
at
4:16 μ.μ.
0
comments
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Labels:
Αυστρία,
βινερσνίτσελ,
βράνφουρστ,
γκούλας,
Ζάχερτορτε,
Σάλτσμπουργκ,
Austria,
Gosser,
goulash,
Sacher Torte,
Salzburg,
Vienna
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)