Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017
Jamon : Το εθνικό αλλαντικό της Ισπανίας !!!
Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017
Tαξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Βιέννη και Σάλτσμπουργκ Νο 2 (Travelling with driver the taste–Vienna and Salzburg Νο 2)
☛ Στην Αυστριακή κουζίνα κυριαρχεί το κρέας και το λουκάνικο , τα περισσότερα φαγητά που θα δοκιμάσετε έχουν έντονες επιρροές από την ουγγρική την τσέχικη και την γερμανική κουζίνα . ☛ Και για να γίνω πιο σαφής στις δυο επισκέψεις που πραγματοποίησα στην Αυστρία δοκίμασα πιάτα από την Ουγγαρία (goulash το γκούλας είναι μια κόκκινη σούπα με κομματάκια μοσχαριού, πατάτες και λαχανικά) και την Γερμανία (ελάφι με σάλτσα μανιταριών ,και βράνφουρστ με σάουερ κράουζ– είναι το ξινό λάχανο με λουκάνικο) . ☛ Βέβαια το παραδοσιακό φαγητό αυτής της χώρας είναι το βιεννέζικο σνίτσελ , που αποτελεί το πιο γνωστό αυστριακό πιάτο παγκοσμίως. Μια χοντρή και μεγάλη φέτα λεπτού και χτυπημένου μοσχαριού, περνιέται σε αυγό και γαλέτα και τηγανίζεται, χωρίς να αφήνει ίχνη λαδιού στο πιάτο , τις περισσότερες φορές στο σερβίρουν με την καθιερωμένη πατατοσαλάτα. Το γκούλας (goulash) είναι ένα αγαπημένο πιάτο στην Αυστρία αν και προέρχεται για την ακρίβεια από την Ουγγαρία. Παρ’ όλα αυτά τιμάται ως εθνικό πιάτο στην Τσεχία, την Αυστρία και τη Σλοβακία. ☛ Στο Σάλτσμπουργκ δοκιμάσαμε ένα πιάτο αρκετά θερμιδογόνο το μπαουερα-μάτους ( μια ποικιλία από λουκάνικα και χοιρινό) . Όλα τα παραπάνω τα συνδυάσαμε με εξαιρετικές Αυστριακές μπύρες στη Βιέννη προτιμήσαμε την πράσινη μπύρα Gosser και στο Salzburg μας πρότειναν να δοκιμάσουμε την Stiegl που παρασκευάζεται ανελλιπώς με την ίδια συνταγή από το 1492 ☛ Για επιδόρπιο σας συνιστούμε να δοκιμάσετε το πληθωρικό γλύκισμα Ζάχερτορτε ( ένας ιδανικός συνδυασμός πλούσιας σοκολάτας και μαρμελάδας βερίκοκο με τη μορφή πάστας) βέβαια έκπληξη μας προκάλεσε η τιμή ενός τέτοιου κομματιού που έφτανε τα 11,40 ευρώ (!!!) Δύο κεντρικά ζαχαροπλαστεία της Βιέννης διεκδίκησαν δικαστικά την αποκλειστικότητα της παραγωγής του γλυκού αυτού, αλλά το δικαστήριο, με μία ... Σολομώντεια απόφαση, το επέτρεψε και στα δύο!!!! ☛ Το ζαχαροπλαστείο Sacher πίσω από την Όπερα της Βιέννης, είναι το ιδανικό σημείο για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τα πεντανόστιμα και κλασσικά γλυκά της Βιέννης. Η αυθεντική Sacher Torte παράγεται εδώ από το 1832 και το μυστικό της παρασκευής της κρατιέται ακόμα κρυφό. ☛ Το Σαλτσμπουργκ φημίζεται για την εξαιρετικά διατηρημένη παλιά πόλη που εκτείνεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Σάλτσαχ . Μετά από ένα ωραιότατο περίπατο ανάμεσα στα στενά δρομάκια και τα γραφικά κτίρια του Salzburg αξίζει να επισκεφτείτε το Café Tomaselli που βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης από το 1705 και είναι ένα από τα πιο φημισμένα café της Ευρώπης. ☛ Μοναδική τοποθεσία , μεγαλοπρεπή έπιπλα , σερβιτόρες με ασημένιους δίσκους και άσπρη ποδιά , δελεαστική ποικιλία από γλυκά πιάτα και εκλεκτές τοπικές σπεσιαλιτέ , κορυφαίος καφές viennois , όλα μαζί αυτά συνθέτουν τη γοητεία του Café Tomaselli . Με τα χρόνια το Café Tomaselli έγινε αγαπημένο στέκι εμπνευσμένων ανθρώπων από τον χώρο της μουσικής και του κινηματογράφου όπως ο Wolfgang Amadeus Mozart , ο Max Reinhardt ο Herbert von Karajan κα .
Η «χήνα» του Αγίου Μαρτίνου που την ψήνουν με μήλα, σταφίδες και κάστανα :
Στις 11 Νοεμβρίου γιορτάζεται στη Γερμανία και την Αυστρία ο Άγιος Μαρτίνος (Sankt Martin), επίσκοπος της φραγκικής πόλης Τουρ (Tour). Πρόκειται για ένα παλιό γερμανικό έθιμο που βασίζεται στο μύθο του Αγίου Μαρτίνου ο οποίος υπήρξε Ρωμαίος στρατιώτης στην υπηρεσία του Καίσαρα. Ένα βράδυ με μεγάλη χιονόπτωση καθώς καβαλούσε το άλογο του, βλέπει μπροστά του έναν σωρό και προσπάθησε να καταλάβει τι είναι. Ξάφνου βλέπει έναν ζητιάνο, εξαθλιωμένο που κινδύνευε να πεθάνει από το κρύο. Επειδή δεν είχε τίποτα να προσφέρει στον ζητιάνο για να τον βοηθήσει, έβγαλε την κόκκινη κάπα του, πήρε το σπαθί του και την έκοψε στα δυο. Πρόσφερε το ένα κομμάτι στον ζητιάνο για να σκεπαστεί και να ζεσταθεί λίγο. (Έτσι παριστάνεται και στην αγιογραφία , σαν Ρωμαίος ιππέας που σκίζει με το σπαθί το χιτώνα του στα δυο και χαρίζει τον μισό σε έναν ζητιάνο.) Το ίδιο βράδυ είδε στο όνειρο του να εμφανίζεται ο Χριστός με τη μορφή του ζητιάνου.
Μετά από αυτό, έφυγε από τον στρατό και βαφτίστηκε Χριστιανός. Έγινε Επίσκοπος της Tour και για 30 χρόνια έκανε αγαθοεργίες και βοήθησε θεραπευτικά πολλούς αρρώστους. Πέθανε στις 11 Νοεμβρίου του 397 σε ηλικία 81 ετών. Μετά τον θάνατο του αγιάστηκε και τιμάτε κάθε χρόνο αυτή την ημέρα. Την ημέρα αυτή οι Αυστριακοί πολίτες μαγειρεύουν την "χήνα του Αγίου Μαρτίνου", ένα νοστιμότατο φαγητό: χήνα ψημένη με μήλα, σταφίδες και κάστανα που συνοδεύεται από κόκκινο λάχανο βρασμένο με γαρίφαλα. Η παράδοση λέει ότι ο Άγιος Μαρτίνος όταν ήταν στρατιώτης κρύφτηκε σ’ ένα στάβλο με χήνες για να μην τον βρουν οι εχθροί, αλλά οι χήνες έκαναν τόσο θόρυβο που τον πρόδωσαν.














































