Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Μόσχα ( Traveling with taste as our guide : Moscow)

Η ρωσική κουζίνα είναι πλούσια και ποικιλόμορφη αφού στο  διάβα των αιώνων απορρόφησε τις παραδόσεις όλων των περιοχών της αχανούς χώρας . Τα κύρια χαρακτηριστικά της θεωρούνται η αφθονία και η ποικιλία των προϊόντων που χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα. Η μαγειρική παλέτα της είναι πολύ πλούσια σε φαγητά με κρέας , λαχανικά και ψάρι . Τα πιο διαδεδομένα πιάτα είναι φτιαγμένα από ζυμαρικά( πελμένι , βαρένικι ), ξεχωρίζουν οι χορτοφαγικές σούπες από  μανιτάρια, παντζάρια , λάχανο , σπανάκι και λάπατα (borshch ,solyanka , okroshka).  Τα σουβλάκια(shashlyk) κατέχουν εξέχουσα θέση στη ρωσική κουζίνα , τα φτιάχνουν συνήθως από αρνί , μοσχάρι ή χοιρινό. Από τις θαλασσινές γεύσεις ξεχωρίζει ο σολομός , ο οξύρρυγχος και μερικά ακόμη  ποταμίσια ψάρια δευτερευούσης σημασίας .

Σας κάναμε λοιπόν μια λίστα με τις παραδοσιακές γεύσεις της ρωσικής κουζίνας που αποδεικνύουν ότι προσφέρει πολύ περισσότερες απολαύσεις πέρα από τη βότκα και το βραστό λάχανο:

Τα πελμένι (pelmeni)  είναι το πιο  δημοφιλές ζυμαρικό της Ρωσίας , θα τα βρείτε γεμιστά με κιμά, κρεμμύδι και βότανα , όταν τα σερβίρουν στο πιάτο ρίχνουν από πάνω λιωμένο βούτυρο και μια ξινή κρέμα που ονομάζεται σμεντάνα . Οι Μοσχοβίτες αγαπούν πολύ τα πελμένι γιατί παράλληλα είναι και ένα εύκολο γεύμα , βγάζουν τα ζυμαρικά  από τον καταψύκτη τα ρίχνουν στη κατσαρόλα με το βραστό νερό και το φαγητό είναι έτοιμο σε πέντε λεπτά .

Το μπόρς (Borshch) είναι μια νοστιμότατη , βαθυκόκκινη και ξινούτσικη σούπα από παντζάρια , υπήρξε η αγαπημένη σούπα των Σλάβων και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη. Οι Ρώσοι δεν θα μπορούσαν να μείνουν έξω από τον χάρτη , φτιάξαν λοιπόν μια πληθωρική σούπα με τις δικές τους επιρροές , μην ξαφνιαστείτε αν δοκιμάζοντας την εντοπίσετε μέσα κομμάτια λουκάνικου και ζαμπόν!!! Θυμάμαι τη  γιαγιά μου Χριστίνα Τριανταφυλλίδου (ποντιακής καταγωγής από τα χωριά του Καυκάσου) που μας  μαγείρευε αυτήν την θρεπτική σούπα όταν ήμασταν παιδιά.

Τα μπλινί (Bliny) είναι οι παραδοσιακές ρωσικές τηγανίτες , είναι εξαιρετικά λεπτές και τις φτιάχνουν από σταρένιο αλεύρι ή φαγόπυρο. Τις σερβίρουν με  γλυκά ή αλμυρά συστατικά  όπως μαρμελάδα, ξινή κρέμα (σμεντάνα) , βούτυρο και χαβιάρι. 

Το πιροσκί (pirozhki) είναι ένα από τα πιο απολαυστικά σνακ της ρωσικής κουζίνας , η ζύμη τους περιέχει μαγιά για αυτό είναι τόσο αφράτα. Τα γεμίζουν συνήθως με μοσχαρίσιο κρέας αλλά και με πατάτες, μανιτάρια, κρεμμύδι και λάχανο. Υπάρχουν και τα γλυκά πιροσκί με γέμιση φρούτων , μαρμελάδας ή τυρί cottage . Θα τα βρείτε σε δυο εκδοχές τηγανητά ή ψητά στο φούρνο.

 
 
 

Το μοσχαράκι στρογκανόφ (stroganoff) είναι ένα δοκιμασμένο και ιδιαίτερα αγαπημένο πιάτο της ρωσικής κουζίνας σε όλο τον κόσμο , αποτελείται από μικρά κομμάτια μοσχαρίσιου φιλέτου σοταρισμένα σε σάλτσα ξινής κρέμας , μαζί με κρεμμύδια και μανιτάρια . Το πιάτο πήρε το όνομά του από τον κόμη  Αλέξανδρο Γκριγκόριεβιτς Στρογγανόφ, ο οποίος έζησε στα τέλη του 19ου αιώνα στην Οδησσό. 


Η διάσημη ρωσική σαλάτα «Ολιβιέ» (salad olivier)  προσφέρεται σε πολλές εκδοχές εδώ στη Ρωσία , πήρε το όνομα της από τον Γάλλο σεφ Lucien Olivier (της Μεγάλης Αικατερίνης ) ο οποίος θέλησε να φτιάξει μια σαλάτα- «δώρο» στη βασίλισσα του , ήταν τόσο μεγάλη η  επιτυχία της που το όνομα της επικράτησε ως τις μέρες μας . Η σαλάτα «Ολιβιέ» την εποχή που την έτρωγε η τσαρίνα περιείχε ένα σωρό πράγματα , τσίλι, μοσχάρι, χαβιάρι, μαρούλι, μέχρι ουρές καραβίδων , κάπαρη και καπνιστή πάπια. Η σημερινή έκδοση της σαλάτας περιέχει πιο απλά συστατικά όπως βραστές πατάτες, μύδια, αρακά, αυγά, καρότα και βραστό μοσχαρίσιο κρέας ή  κοτόπουλο . Αυτή τη σαλάτα θα την βρείτε ευκολότερα τις γιορτινές μέρες ενώ τον υπόλοιπο χρόνο στα καλά εστιατόρια της Μόσχας . 

Τα  βαρένικι (Varenyky) είναι ένα γεμιστό ζυμαρικό που προέρχεται από την ουκρανική κουζίνα αλλά είναι πολύ δημοφιλές και στη Ρωσία. Η λέξη "varenyky" σημαίνει κυριολεκτικά "βραστό πράγμα" αφού τα ζυμαρικά αυτά μαγειρεύονται σε βραστό νερό. Τα γεμίζουν συνήθως με πατάτες , μανιτάρια , τυρί cottage ή κρέας ενώ τα σερβίρουν με συνοδεία ξινής κρέμας σμεντάνα και γλυκιάς πάπρικας .