Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Δανία ( Traveling with taste as our guide – Denmark )

Η δανέζικη κουζίνα δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια σε συνδυασμούς   γεύσεων , βασίζεται  όμως σε φρεσκότατες πρώτες ύλες  που είναι το κρέας το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα . Οι Δανοί είναι αρκετά συντηρητικοί και εκτιμούν το παραδοσιακό μαγείρεμα  στα φαγητά τους .Τα περισσότερα πιάτα που βλέπετε στο post  είναι μαγειρεμένα με τον παραδοσιακό τρόπο  και δημιουργός τους είναι η κ Lisa Christensen από την όμορφη πόλη της Ondense  την γενέτειρα του μεγάλου  παραμυθά Hans Christian Andersen . Σπεσιαλιτέ της δανέζικης κουζίνας  είναι τα smorrebrod (καναπεδάκια ), οι βραστές ή καραμελωμένες πατάτες , οι ομελέτες, το ψητό χοιρινό, η ψητή πάπια και πολλά ψάρια . Ξεχωρίζει βέβαια το  σμάκολντ  το μαύρο ψωμί τους που το συνδυάζουν  με σολωμό , καπνιστές ρέγκες, γαρίδες ,σαλάμια , τυριά και λαχανικά. Ένα εξαιρετικό δημοφιλές πιάτο είναι το  Hakkebøf ένα είδος  μοσχαρίσιου φιλέτου, μαγειρεμένο με καραμελωμένα κρεμμύδια και καφέ σάλτσα.




Steak  με σαλάτα


Super  delux  dessert


   Βοδινό  με ψητά λαχανικά


Μοιάζει με το ελληνικό γιουβαρλάκι …..αλλά σε στεγνή μορφή με ρύζι καστανό , κάρυ , και λαχανικά



Δανέζικο  εορταστικό  πιάτο 


Κέικ με μους λεμονιού και μαρμελάδα πορτοκάλι


Καπνιστός  σολομός  και γαρίδες


Καπνιστό φιλέτο μοσχαριού με λαχανικά


Κέικ βατόμουρου με παγωτό 
 

Μπιζελόσουπα



Μπριζόλα με φασολάκια ,κρεμμύδι και  πατάτες 


Μπριζόλα τόνου στον ατμό με καραμελωμένα κρεμμύδια  
 και  κόκκινο λάχανο καρυκευμένο με κάπαρη και μπαχαρικά


Ομελέτα με συνοδεία λαχανικών   


Σούπα με λάχανο , πράσα ,καρότα ,σέλινο και πατάτα



Χοιρινές μπριζόλες μαριναρισμένες σε τσίλι και σκόρδο με λαχανοσαλάτα και μπρόκολο
 

Τηγανητά  αυγά με λουκάνικο 


Χοιρινό με πατάτες και παντζάρι


ψητό φιλέτο με ψητά καρότα  





Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Χίος : Τα παραδοσιακά χερίσια μακαρόνια

Οι νοικοκυρές  στο νησί της Χίου  συνεχίζουν μέχρι σήμερα να φτιάχνουν τα παραδοσιακά  χερίσια μακαρόνια (με τη μέθοδο του σπαρτού) . Αφού πρώτα φτιάξουν τη ζύμη προσθέτοντας στο αλεύρι λάδι και αλάτι , τη ζυμώνουν πολύ καλά για δυο περίπου ώρες . Στη συνέχεια κόβουν την ζύμη σε μικρά κομματάκια και τα τοποθετούν  επάνω σε μια ξύλινη βάση αφού προηγουμένως την έχουν πασπαλίσει με αλεύρι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Παίρνουν ένα μικρό κομμάτι ζύμης στο χέρι και το ανοίγουν με ένα κλαδάκι σπαρτού τρίβοντας με τις παλάμες τους , η ζύμη τυλίγεται γύρω από αυτό μέχρι να μακρύνει και να πάρει το σχήμα μακαρονιού. Στο τέλος αφαιρούν το σπαρτό και μένει το τρυπητό μακαρόνι. Τα απλώνουν στον ήλιο για να στεγνώσουν και όταν είναι έτοιμα τα μαγειρεύουν με φρέσκια σάλτσα ντομάτας και τριμμένο ξερομύζηθρο ή με κοκκινιστό πετεινό .  Μπορείτε να τα βρείτε όμως και στις ταβέρνες του νησιού όπως στο "Χότζα" του κ Γιάννη Λινού στη χώρα της Χίου , στον "Πύργο" του κ Δέλιου στα Αυγώνυμα , στο «Μάκελο» του κ Γεωργούλη και στον " Καφενέ του Γιώργη" στο χωριό Πυτιούς της Βόρειας Χίου. 



Η  κ Δέλιου φτιάχνει χερίσια μακαρόνια