Το εστιατόριο
“Zubeyir Ocakbasi” που στα τουρκικά σημαίνει "γύρω από τη σχάρα " καταλαμβάνει δύο ορόφους σε ένα ιστορικό κτίριο κοντά στον πεζόδρομο Istiklal Cadessi, στη συνοικία Beyoglu . Είναι η απάντηση της Τουρκίας στα «μοδάτα» σούσι μπαρ που έχουν κατακλύσει όλη την Ευρώπη , γύρω λοιπόν από την σχάρα με τα κάρβουνα υπάρχει ένας πάγκος με λίγες διαθέσιμες θέσεις όπου ο επισκέπτης απολαμβάνοντας το φαγητό του παρακολουθεί τον σεφ να ψήνει τα κεμπάπ και τα παϊδάκια στα κάρβουνα . Ενημερωτικά να σας πούμε ότι ο σεφ του εστιατορίου κατάγεται από την πόλη Βαν της Ανατολικής Τουρκίας , και είναι φημισμένος για τα εξαιρετικά ψητά κρέατα του που είναι ιδιαίτερα χυμώδη , αρωματικά και εύγευστα. Τα γεύματα στο Zubeyir αρχίζουν πρώτα με ένα γύρο από εκλεκτά μεζεδάκια, έρχεται ο σερβιτόρος με τον δίσκο και σε αφήνει να διαλέξεις . Μια ιδιαίτερη γεύση που μας εντυπωσίασε ήταν η σαλάτα-αλοιφή από πουρέ κολοκύθας και γιαουρτιού . Στη συνέχεια ο σερβιτόρος μας πρότεινε να δοκιμάσουμε δυο ξεχωριστές σαλάτες τη gavur dagi – που αποτελείται από διάφορα χόρτα, και ντομάτες τα οποία μαρινάρουν με μια πικάντικη σάλτσα ροδιού , και την isot (κόκκινη πιπεριά ψημένη στη σχάρα με συνοδεία γιαουρτιού και σκόρδου ) . Όταν φτάσετε στο κυρίως πιάτο σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να διαλέξετε το κεμπάπ Άδανα ( πικάντικος αρνίσιος κιμάς ζυμωμένος με κόκκινο πιπέρι και κάποια άλλα δικά τους μπαχαρικά ) , το Kanat (φτερούγες κοτόπουλου) το Tarak (αρνίσια παϊδάκια) , και για τους πιο τολμηρούς υπάρχει το πιάτο Koç yumurtasi που είναι οι ψημένοι όρχεις κριαριού ……τα αμελέτητα που λέμε εμείς εδώ στην Ελλάδα .
Διεύθυνση : Istiklal Cad - Bekar Sok. No:28, Tel:
212-293-3951 , όπως κατεβαίνετε από την πλατεία Ταξίμ θα ακολουθήσετε τη δεξιά
πλευρά της Ιστικλάλ τσαντεσί και αφού περπατήσετε περίπου 50 μέτρα θα
ακολουθήσετε τα στενο- σόκακα της για να βρείτε την ταβέρνα “Zubeyir Ocakbasi”