Από τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το όνομα του Χατζή Μπεκίρ είχε γίνει θρύλος στην τουρκική ζαχαροπλαστική . Λέγεται πως ο Χατζή Μπεκίρ επινόησε το λουκούμι όταν άκουσε το σουλτάνο να φωνάζει οργισμένος επειδή έσπασε το δόντι του από τη σκληρή καραμέλα που έτρωγε, και να απαιτεί ένα μαλακό γλυκό. Έσπευσε λοιπόν στο μικρό ζαχαροπλαστείο, που είχε ανοίξει στο Μπαχτσέκαπι της Κωνσταντινούπολης, έριξε μέσα στο καζάνι νερό, ζάχαρη, αλεύρι, κιτρικό οξύ και ροδόνερο και άρχισε να το ανακατεύει για ώρες ολόκληρες μέχρι που έγινε ένα διάφανο, κολλώδες μείγμα, το οποίο έχυσε πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια αλειμμένη με αμυγδαλέλαιο, και το άφησε να κρυώσει. Ύστερα, το έκοψε σε μικρά κομματάκια, μια μπουκιά το καθένα, και τα πασπάλισε με ζάχαρη. Δοκίμασε το γλυκό, ήταν μαλακό και ευκολομάσητο. Είχε «γεννηθεί» το περίφημο ραχάτ λουκούμ που χάρισε το αξίωμα του αρχιζαχαροπλάστη του Παλατιού στον Χατζή Μπεκίρ. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως ο Ali Muhiddin Haci Bekir ήρθε στην Κωνσταντινούπολη από το ορεινό χωριό Kastamonu το 1777 και άνοιξε το πρώτο κατάστημα στην Παλιά Πόλη, παρασκευάζοντας νόστιμες καραμέλες και λουκούμια σε εξαιρετικές γεύσεις . Σήμερα, οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης αλλά και οι τουρίστες εξακολουθούν να αγοράζουν τα λουκούμια τους από το κατάστημα του Haci Bekir φτιαγμένα πάντα με την πρώτη αυθεντική συνταγή , το πιο μαλακό και αρωματικό λουκούμι , που λιώνει πραγματικά στο στόμα και αναδύει τα πλούσια αρώματα του από τριαντάφυλλο, καϊμάκι , μαστίχα , φιστίκι αιγίνης και καβουρντισμένο αμύγδαλο . Το κατάστημα ναυαρχίδα του Ali Muhiddin Haci Bekir βρίσκεται κοντά στο Παζάρι των Μπαχαρικών , υπάρχουν όμως και άλλα υποκαταστήματα σ ε άλλες περιοχές της Πόλης . Η παραγωγή της ζαχαροπλαστικής στην Κωνσταντινούπολη, χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, και οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το μέλι και το πετιμέζι ως γλυκαντικές ουσίες, ενώ για το δέσιμο των γλυκών χρησιμοποιούσαν νερό και αλεύρι . Προς το τέλος του 18ου αιώνα, κάνει την εμφάνιση της η ζάχαρη , ενώ με την ανακάλυψη του αμύλου από έναν Γερμανό επιστήμονα το 1811, ο Haci Bekir άρχισε να χρησιμοποιεί αυτό το υλικό αντί για αλεύρι. Αυτός ο συνδυασμός των νέων συστατικών του αμύλου και ζάχαρης οδήγησε στην παραγωγή των πιο εκλεκτών λουκουμιών και αποτέλεσε την αρχή μιας παράδοσης για τον Haci Bekir που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Στις αρχές του 19ου αιώνα, τα λουκούμια του Haci Bekir, ήταν ακόμη άγνωστα στην Ευρώπη μέχρι τη στιγμή που ένας Άγγλος τουρίστας επισκέφθηκε το κατάστημα του και χρειάστηκε να πάρει για δώρο ένα πακέτο από αυτά για τους συγγενείς του στην Αγγλία. Έτσι, αυτό το παραδοσιακό τούρκικο γλυκό εισήλθε στην Γηραιά Ήπειρο και έγινε γνωστό στους Αγγλοσάξονες ως Turkish Delight, ενώ στα Βαλκάνια το αγαπήσαμε ως lokoum .
Ο Haci Bekir …… στη Τέχνη
Εξέχουσα
θέση κατέχει στη Τουρκική
κουλτούρα η παράδοση του Haci Bekir αφού
είναι σημείο αναφοράς σε πολλά
μυθιστορήματα και διηγήματα Τούρκων συγγραφέων καθώς και
σε άλλες μορφές τέχνης που
απεικονίζουν τη ζωή στη Κωνσταντινούπολη
στη διάρκεια του 19ου και 20ου
αιώνα . Τα λουκούμια του όμως μπήκαν στα τραγούδια και στις σελίδες
της Ελληνικής λογοτεχνίας: -«Και του Χατζή Μπεκίρ
λουκούμ ο αναστεναγμός του» τραγουδούσαν
οι παλαιότεροι , ενώ η αξέχαστη Μαρία Ιορδανίδου αναφέρει στις σελίδες
της «Λωξάνδρας» τα ονομαστά λουκούμια του Χατζή Μπεκίρ . Χάρη στον ζωγράφο Vittorio Amadeo Preziosi
από την Μάλτα έχουμε και μια εικαστική
καταγραφή σε ακουαρέλα του Haci
Bekir εν ώρα εργασίας στο μαγαζί του , αυτόν τον πίνακα μπορείτε να τον θαυμάσετε στο
Μουσείο του Λούβρου.
Haci Bekir : Διεύθυνση : Istiklal Cad. 83 , Beyoğlu , τηλ: 212 245 13 75 – 76 , e-mail : hacibekir@hacibekir.com.tr