Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Για ποταμίσια ψάρια στη ψαροταβέρνα «Το Δέλτα» (ο Μπαντόλης) στις Φέρες του Έβρου

Το  ψάρεμα του κυπρίνου (ή σαζάνι ή γριβάδι) στην Ελλάδα, έχει αρχίσει σταδιακά τα τελευταία χρόνια να αποκτά όλο και περισσότερους φίλους , εδώ στη περιοχή του Έβρου έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των κατοίκων . Αφού ολοκληρώσετε την επίσκεψη  σας στο Δέλτα του ποταμού Έβρου , θα κατευθυνθείτε στην πόλη των Φερών(που απέχει πέντε χιλιόμετρα από το οικοσύστημα) για να επισκεφτείτε την ψαροταβέρνα «το Δέλτα» του Νίκου Ξανθόπουλου και να παραγγείλετε τηγανητό κυπρίνο . Στη  είσοδο του καταστήματος υπάρχει μια στρογγυλή δεξαμενή όπου κρατούν ζωντανά τα ψάρια για τους πελάτες . Η μαγείρισσα κ Βούλα τηγανίζει τον κυπρίνο σε καυτό λάδι για να γίνει πιο τραγανός ,  προηγουμένως έχει αφαιρέσει το χαβιάρι του το οποίο αφού ζυμώσει κατάλληλα (κρατώντας κρυφά τα υλικά που χρησιμοποιεί) το κάνει  χαβιαροκεφτέ!!! Μια διαφορετική προσέγγιση αυτού του ειδικού μεζέ που εδώ στους κατοίκους του Έβρου αρέσει πολύ. Ένα θα σας πω μόνο , έχω δοκιμάσει κι άλλη φορά ανεπιτυχώς ψάρια του γλυκού νερού όπως στη λίμνη των Ιωαννίνων τα οποία παράτησα στο πιάτο γιατί μύριζαν λάσπη, σήμερα όμως εδώ στις Φέρες η σάρκα του ψαριού ήταν πολύ νοστιμότερη , ανάλατη μεν αλλά δεν μύριζε καθόλου χωματίλα. Εκτός από γριβάδι το μενού περιέχει γουλιανό , κεφαλόπουλο και με τον ερχομό της άνοιξης αρχίζουν και τα χέλια τηγανιτά ή στη σχάρα. Συνοδέψαμε το γεύμα μας με τσίπουρο από τα Εβρίτικα Κελάρια .

Tips : Ψαροταβέρνα «το Δέλτα» , 3ο χλμ Αλεξανδρούπολης - Φερών , τηλ: 2555022260 .

 
















Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Προβατίνα το ελληνικό wagyu (το πρόβειο κρέας ζει στιγμές μεγάλης δόξας στην κουζίνα του εστιατορίου «Βούκα»)

Το κρέας της προβατίνας (γνωστό και ως χονδρό) είναι ένα είδος με φανατικούς φίλους και ορκισμένους εχθρούς , αδικημένο στην εστίαση έχει βγάλει κακή φήμη ότι μυρίζει και είναι σκληρό. Πλανώνται οικτρά όμως όλοι , αν ο κρεοπώλης ακολουθήσει την σωστή διαδικασία, επιλέξει κρέας από ζωάκι 3 έως 5 ετών (από εδώ και πάνω η επεξεργασία του είναι επίπονη) να το αφήσει να  ωριμάσει για μερικές μέρες στο ψυγείο για να μαλακώσει , τότε θα υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα και θα πάψει να υφίσταται αυτή η κακή φήμη που το συνοδεύει.  Σήμερα τα πρόβεια παϊδάκια που δοκιμάσαμε στο εστιατόριο «Βούκα» μας έτερψαν τα μάλα, προέρχονταν από προβατίνα 24 μηνών που μεγάλωσε βόσκοντας χόρτα και βότανα στις βουνοπλαγιές του ορεινού Βώλακα Δράμας και αυτά με τη σειρά τους εμπότισαν το κρέας της με τα αρώματα τους . Ήταν ντελικάτα , με ζουμερό ψαχνό και λιπάκι που έλιωνε στο στόμα , είχαν μια ανάλαφρη νοστιμιά και ήταν δύσκολο να αντισταθείς  στη γαργαλιστική και εθιστική μυρωδιά τους . Ψημένα μαστορικά σε δυνατή θράκα από τον σεφ Βενέτη Κυρλή , το κρέας σχημάτισε εκείνη τη τρομερή  κρούστα που κρατάει το ψαχνό ζουμερό και κάνει το θεάρεστο λιπάκι του να τραγανίζει στο στόμα.   

Tips :   Το εστιατόριο «Βούκα» βρίσκεται στη πόλη της Καβάλας , Εθνικής Αντιστάσεως 16, τηλ. κρατήσεων: 251 151 4264 , η κουζίνα λειτουργεί κάθε μέρα 11:00π.μ.11:30μ.μ

 








Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Μανέστρα με σκορπίνα, ντομάτα και φρέσκο μαϊντανό (* από τον Βενέτη Κυρλή chef του εστιατορίου «Βούκα»)

Κατ΄αρχάς : Η σκορπίνα είναι ένα τσαναμπέτικο ψάρι, καθώς έχει πολλά κόκαλα και αγκάθια , αυτό όμως είναι που τη κάνει ξεχωριστή και βγάζει απίστευτη νοστιμιά και γλύκα στο πιάτο.  

Υλικά :   1 σκορπίνα περίπου στα 100-200 γρ. , μισό ποτήρι του τσαγιού ελαιόλαδο , 1 κρεμμύδι ,  1 πιπεριά Φλωρίνης , μισό ματσάκι μαϊντανό , 1 σκελίδα σκόρδο , 1 ντομάτα τριμμένη , 4 ντοματίνια ολόκληρα , ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά , 200 γρ. κριθαράκι , αλάτι και πιπέρι .

Διαδικασία :  Καθαρίζουμε τις σκορπίνες και αφαιρούμαι με προσοχή το ραχιαίο αγκάθι και κάποια της κεφαλής που έχουν δηλητήριο    Σοτάρουμε στο τηγάνι μας σε καυτό ελαιόλαδο το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σκόρδο. Προσθέτουμε την ντομάτα, την πάπρικα και λίγο νερό και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 10΄. Προσθέτουμε υγρά αν χρειαστεί και συνεχίζουμε το βράσιμο, προσθέτοντας τη μανέστρα το αλάτι και το πιπέρι    Περίπου επτά λεπτά προτού βράσει εντελώς η μανέστρα προσθέτουμε την σκορπίνα και τα ντοματίνια από πάνω και σιγομαγειρεύουμε με το καπάκι σκεπασμένο    Κατεβάζουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγάκι μας να ξεκουραστεί για 1-2 λεπτά , πασπαλίζουμε από πάνω με φρεσκοκομμένο μαϊντανό .