Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Αθήνα-“Po' Boys” : Το αυθεντικό σιγοκαπνιστό bbq βρήκε το χώρο του

Εν αρχή ην το «Mama Roux» ένα εστιατόριο στη πλατεία της Αγίας Ειρήνης με έθνικ γεύσεις αλλά και πολλές επιρροές από τις γευστικές κουλτούρες του Αμερικάνικου Νότου , μετά από αυτήν την επιτυχημένη προσπάθεια ο Αμερικάνος ιδιοκτήτης του John Higgins και ο chef Βασίλης Σπόρος δημιούργησαν την απόλυτη αμερικανιά το «Po'Boys» στη πλατεία Ψυρρή προσπαθώντας να  γνωρίσουν το αυθεντικό Southern bbq και τα σιγοκαπνιστά low and slow κρέατα στο Αθηναϊκό κοινό. Ο ακούραστος και τελειομανής chef Βασίλης Σπόρος ταξίδεψε στον Αμερικανικό νότο, παρακολούθησε , δοκίμασε την τεχνική του καπνίσματος , επισκέφθηκε BBQ εστιατόρια και street food festival και κατάφερε να  «ξεκλειδώσει» τα μυστικά του τέλειου κρέατος  που σιγοκαπνίζεται  και σιγοψήνεται  στο καπνιστήριο για 8 έως 12 ώρες. Αυτή η παράδοση του Αμερικάνικου bbq ξεκίνησε στα βάθη των αιώνων στις Πολιτείες του Νότου. Οι λευκοί ιδιοκτήτες των βαμβακοφυτειών την ώρα του φαγητού κρατούσαν για τους εαυτούς τους τα τρυφερά κομμάτια κρέατος και έδιναν στους  αφροαμερικάνους σκλάβους τα σκληρά κρέατα με το κόκκαλο. Για να μπορέσουν να τα καταναλώσουν άναβαν φωτιές και τα σιγοψήνανε σε χαμηλή θερμοκρασία  για πολλές ώρες  ώστε να μπορέσει να λιώσει το κολλαγόνο τους και να μαλακώσουν !!! Έτσι λοιπόν ξεκίνησε η τεχνική του slow smoked bbq και το φαγητό των σκλάβων δημιούργησε αυτήν την γαστρονομική κουλτούρα. Το αυθεντικό σιγοκαπνιστό λοιπόν βρήκε την θέση που του αρμόζει εδώ στο “Po'Boys” 

 Ξεκινήσαμε με το παραδοσιακό χειροποίητο λουκάνικο Andouille σε στιλ Cajun , που αναμιγνύεται με μπαχαρικά Νέας Ορλεάνης  και καπνίζεται δυο φορές , στο σάντουιτς προσθέτουν λιωμένο τσένταρ, καραμελωμένα κρεμμύδια, σχοινόπρασο , σριράτσα ,γκόλεσλοου και bbq σος . Απίθανη πιπεράτη και καπνιστή  νοστιμιά Το buttermilk fried chicken σε μακρόστενο ψωμάκι γεμισμένο με ψητό κοτόπουλο, τυρί τσένταρ, άϊσμπεργκ, γλάσο από μπέρμπον, ντιζόν μαγιονέζα και σαλάτα γκόλεσλοου , απίθανες εντάσεις , μεστή και πλούσια γεύση   Το brisket burger (σιγοκαπνιστό βοδινό στήθος) που ψήθηκε  για 12 ώρες στο καπνιστήριο, ήταν λιχούδικο και μελωμένο Το «μαδημένo» χοιρινό γέμισε με την εξαίσια γεύση του και τα εθιστικά αρώματα καπνού το burger και το απογείωσε   Να μην ξεχάσω όμως και τα θεσπέσια «po’ boys» , αυτά τα χαρακτηριστικά σάντουιτς της Λουϊζιάνα με το μακρόστενο σχήμα , που στα γεμίζουν με ότι κρέας επιθυμήσεις. Αν κάποιοι θελήσουν να δοκιμάσουν όλα τα παραπάνω κρέατα και λουκάνικα μπορούν να επιλέξουν το πλατό «PO' BOYS» με συνοδεία από πίκλες , πατάτες και σος , στην τιμή των 25 ευρώ Στο Τέξας λένε ότι δεν είναι σίγουροι για τον αν το bbq δημιουργήθηκε για τη μπύρα, ή η μπύρα για το bbq . Ακολουθώντας αυτό το μότο, η μπύρα έχει ξεχωριστή θέση στο menu του “Po' Boys” . Σαράντα ετικέτες με μπύρες από τις καλύτερες ελληνικές μικροζυθοποιίες μαζί με διακεκριμένες guest εμφανίσεις από το εξωτερικό και οργανωμένο food pairing, απογειώνουν την εμπειρία του bbq.

Tips: Αγαθάρχου 12 & Λεπενιώτου ,Ψυρρή, Τηλ: 210 3234672

 










 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου