Είναι γεγονός ότι χρωστάμε πολλά στα
ζαχαροπλαστεία «Χατζής» στη Θεσσαλονίκη που έβαλε στη ζωή μας την πολίτικη παράδοση
στη ζαχαροπλαστική. Η ιστορία των
ζαχαροπλαστείων ξεκινάει το 1908, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, και ενώ πέρασε
από πολλά κύματα, όπως τη μεγάλη πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη, αυτό που δεν «κάηκε»
ποτέ ήταν ο αρχικός στόχος των ανθρώπων τους, τη συνέχιση δηλαδή, της παράδοσης
και τη διατήρηση της αρχικής συνταγής. Ανάμεσα στα πιο ονομαστά γλυκά εδέσματα
που έκαναν ξακουστό το όνομα Χατζής είναι τα πολίτικα σιροπιαστά Χανούμ
μπουρέκ, αλλά και μπακλαβάς, εκμέκ, κανταΐφι με καϊμάκι, βεζύρ παρμάκ («τα
δάχτυλα του βεζίρη» -παραδοσιακό χειροποίητο φύλλο με ζεστό σιρόπι και γέμιση
κρέμα), σεκέρ παρέ (ζύμη από σιμιγδάλι και αμύγδαλα, περιχυμένα με καυτό
σιρόπι), το Καζάν Ντιπί και άλλα πολλά.
Tips : Καταστήματα Θεσσαλονίκης , στη Καλαμαριά , Θεμιστοκλή Σοφούλη 73 & Αργοναυτών γωνία , Τηλ.: 2310-417808 , Μητροπόλεως 24 στο Κέντρο , Τηλ.: 2310-283385