Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Το street food του Λονδίνου !!!

Το φαγητό των δρόμων  καταναλώνεται από 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους κάθε ημέρα σε όλο τον κόσμο ,το βρίσκεις συνήθως  κάτω από μια σιδηροδρομική γέφυρα, κάτω από έναν πλακόστρωτο δρόμο  ή σε ένα  εμπορικό τετράγωνο και σε κάποιο πεζόδρομο .Οι chef του δρόμου  γεμίζουν τους πάγκους τους με υπέροχα φαγητά από όλες τις χώρες του κόσμου , εδώ θα βρείτε από  burger , μεξικανικά burritos, falafel, fish and chips , sushi και  BBQ μέχρι ελληνικό σουβλάκι , χειροποίητες τορτίγιες ,πίτσες , λαχματζούν , τηγανητές γαρίδες , τεπανγιάκι , και spring rolls. Οι Βρετανοί επιλέγουν το Street Food στο Λονδίνο όχι μόνο λόγω της γρήγορης εξυπηρέτησης αλλά και για  τη ποικιλία των γεύσεων και τη δυνατότητα που έχουν να παρακολουθούν  το μαγείρεμα  μπροστά στα μάτια τους . Στο μεσημεριανό διάλλειμα των  30 λεπτών  που έχουν οι Βρετανοί εργαζόμενοι επιλέγουν οι περισσότεροι το street  food για να γευματίσουν . Το φαγητό των δρόμων στο Λονδίνο βιώνει τη χρυσή εποχή του αφού  νέες αγορές εμφανίζονται στις συνοικίες της πόλης . Δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγα πως το Λονδίνο είναι η …..Μητρόπολη των γεύσεων στην Ευρώπη . Οι παραδοσιακές αγορές όπως αυτή της Whitecross Street, της Market Broadway , της Camden Lock  και της Brockley Market καλύπτουν το μεσημεριανό γεύμα του κάθε επισκέπτη ενώ οι νυχτερινές αγορές της Street Feast ( Pop Brixton , Dinerama ) είναι ιδανικές για ένα γευστικό νυχτερινό δείπνο.  

 








 




Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Tomahawk : Ένα "θηριώδες" steak με πλούσιο χαρακτήρα και μοναδικά αρώματα !!!




Είναι κι αυτές  μπριζόλες  που δεν μοιάζουν όμως σε τίποτα με τα συνηθισμένα κρέατα που επιλέγουμε να ψήσουμε  στο μπάρμπεκιου του κήπου μας .Είναι μπριζόλες από ευγενείς ποικιλίες βοοειδών που εκτρέφονται στη Γαλλική ύπαιθρο σε επιλεγμένα βοσκοτόπια και σε άριστες συνθήκες σταβλισμού  . Βέβαια όλα αυτά εκτινάσσουν την τιμή  τους στα ύψη αφού το μεγάλωμα των ζώων παίζει σημαντικό ρόλο στη ποιότητα του κρέατος τους . Η μπριζόλα Tomahawk ξεπερνά το ένα κιλό σε βάρος και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια σπαλομπριζόλα «γαλλικής κοπής» . Η εντυπωσιακή άφιξή της στο τραπέζι συνοδεύεται πάντα από πολλά  επιφωνήματα ενθουσιασμού πριν ακόμα δοκιμαστεί.  Ονομάστηκε έτσι  επειδή υποτίθεται ότι μοιάζει με  τσεκούρι . Είναι η ιδανική μπριζόλα για μια ειδική περίπτωση γευσιγνωσίας  ή για ένα ρομαντικό γεύμα, καθώς μπορεί εύκολα να ικανοποιήσει την πείνα δύο ατόμων . Αν είστε λάτρεις της T- bone ή της porterhouse , τότε η Tomahawk  θα μπορούσε να γίνει το  γαστρονομικό σας «φετίχ» !!!! Λόγω του μεγέθους της θα πρέπει μετά το ψήσιμο να  ξεκουραστεί  για τουλάχιστον 10 λεπτά, γιατί έτσι  μόνο θα γίνει σωστά  η διανομή της θερμότητας από το κόκαλο στο υπόλοιπο  κρέας δίνοντας μια απολαυστική ζουμερή  μπριζόλα .

*  Η δοκιμή της  μπριζόλας  Tomahawk έγινε  στο μεζεδοπωλείο «Παραλιακόν» του Νίκου Χαραλαμπίδη  στη  Καβάλα (28/1/2018)












Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Δοκιμάζουμε παραδοσιακή βαυαρική κουζίνα στο εστιατόριο “Maximilian's” του Βερολίνου



INFO : Το Maximilian's είναι ένα εξαιρετικό εστιατόριο στη Friedrichstraße του  Βερολίνου όπου μπορείτε να  απολαύσετε παραδοσιακή βαυαρική κουζίνα και μπύρα .Ο χώρος  είναι μεγάλος και διακριτικά διακοσμημένος , επικρατεί μια ζεστή ρουστίκ ατμόσφαιρα ζυθοποιίας και το προσωπικό δίνει ένα κλίμα φολκλόρ αφού είναι ντυμένο με την παραδοσιακή βαυαρική στολή. Αν βρεθείτε λοιπόν στο Βερολίνο και σας αρέσει το παραδοσιακό βαυαρικό φαγητό δεν θα χρειαστεί να ταξιδέψετε στο κρατίδιο της Βαυαρίας , αλλά να επισκεφτείτε το εστιατόριο Maximilian's που βρίσκεται σε μια  βολική τοποθεσία της Γερμανικής πρωτεύουσας η οποία εξυπηρετείτε από τις γραμμές U-Bahn U 2 και U 6. Όλα τα πιάτα εδώ είναι χειροποίητα και παρασκευασμένα από φρεσκότατα υλικά , σας προτείνουμε να αρχίσετε το γεύμα σας με μια σούπα γκούλας ή πατατόσουπα  . Προχωρώντας στο κυρίως μενού σας προτείνουμε να επιλέξετε μεταξύ  χοιρινού κρέατος  με ζυμαρικά και ξινολάχανο, ρολό κιμά με βαυαρική σαλάτα πατάτας και τηγανητό αυγό , βοδινό κρέας με κόκκινο λάχανο και dumplings , νοστιμότατο bratwurst, παραδοσιακό σνίτσελ , και την πλούσια ποικιλία δυο ατόμωνMaximiliansteller με  ψητό χοιρινό και  λουκάνικα Νυρεμβέργης που σερβίρονται με λάχανο τουρσί, ζυμαρικά και πουρέ πατάτας . Θα συνοδέψετε τα πιάτα που θα επιλέξετε  με την εξαιρετική σταρένια μπίρα Paulaner που σημειωτέον είναι αφιλτράριστη ή την αυθεντική  double bock Paulaner  που αποτελεί την πρώτη μπίρα που παρήγαγε η ζυθοποιία Paulaner ακολουθώντας  την μυστική συνταγή του Μοναχού Βαρνάβα από το 1773, όταν και πρώτο-δημιουργήθηκε στο Μοναστηριακό Ζυθοποιείο.

TIPS : Διεύθυνση : Friedrichstraße 185-190, 10117 Βερολίνο ,  Τηλέφωνο :  +49 30 20450559






 



Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Θεσσαλονίκη: Τα “βομβίδια” της γεύσης !!!


INFO : Η ιστορία των  βομβιδίων  στην  Στοά Μοδιάνο συμπληρώνει  σε λίγο σαράντα  χρόνια ύπαρξης , ήταν αρχές της δεκαετίας του ΄80 όταν…..  «έσκασαν»  μύτη τα  βομβίδια  στο γευστικό χάρτη της Θεσσαλονίκης . Ο κόσμος τα τίμησε και τα ξεχώρισε με αποτέλεσμα να γίνουν το trade mark της συμπρωτεύουσας . Τα βομβίδια είναι  αφράτα ζουμερά και πικάντικα κεφτεδάκια φτιαγμένα με μια πολίτικη συνταγή την οποία κρατούν επτασφράγιστο μυστικό οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού και δεν την  αποκαλύπτουν . Στα σερβίρουν στη λαδόκολλα  με μια φραντζόλα ψωμί , κρεμμύδι και ντομάτα . Τα μεσημέρια δεν βρίσκεις θέση να καθίσεις  γίνεται πανζουρλισμός , ο κόσμος συνωστίζεται στα λιγοστά τραπεζάκια και στα σταντ που υπάρχουν .Αν δεν σας ικανοποιήσουν τα κεφτεδάκια  μπορείτε να παραγγείλετε την exta-Large μπριζόλα του που είναι ιδιαίτερα χορταστική και να την συνοδέψετε με ψημένη  ντομάτα και καυτερή πιπεριά. Τα «Βομβίδια»  λειτουργούν  μόνο ώρες αγοράς  ανοίγουν στις δέκα το πρωί και κλείνουν έξη το απόγευμα.

 TIPS : «ΒΟΜΒΙΔΙΑ»  Στοά Μοδιάνο - Θεσσαλονίκη , Διεύθυνση : Βασιλέως Ηρακλείου 35-37 , τηλ. 2310281939











Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Θεσσαλονίκη : Το πρώτο Feta bar !!!

Info : Μου άρεσε το concept του Mia Feta (Feta bar) που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης , πρόκειται για ένα μοντέρνο γαλακτοπωλείο με βιολογικά ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα όπου μπορείς να κάνεις τα ψώνια σου  αλλά και να κάτσεις να δοκιμάσεις άκρως ενδιαφέροντα πιάτα που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα . Εδώ τα περισσότερα τυροκομικά προϊόντα (τυριά, γάλατα, γιαούρτι, ξινόγαλα) ανήκουν στην εταιρία Kourellas από τα Γρεβενά .Θα βρείτε όμως και άλλα τυριά από μικροπαραγωγούς της Ελλάδας  όπως φέτα αιγοπρόβεια , λευκό αγελαδινό τυρί, μοσχοτύρια κα. Αφού λοιπόν ψωνίσετε να ξέρεται πως ότι πωλείται  στο  Mia Feta (Feta bar) σερβίρεται κιόλας , καθίστε λοιπόν  στο μεγάλο ξύλινο τραπέζι  για να απολαύσετε ξεχασμένες παραδοσιακές συνταγές αλλά και πιάτα  που ξεχωρίζουν για τη φαντασία τους και τη δημιουργικότητα τους . Το πρωί θα βρείτε ελληνικό παραδοσιακό πρωινό ( χειροποίητες πίτες, αυγόφετες, ομελέτες, ρυζόγαλο, και γαλατόπιτα) ενώ το μεσημέρι  και το βράδυ ο πήχης των γεύσεων ανεβαίνει πολύ ψηλά . Έχουμε και λέμε λοιπόν…. ινβολίνι μελιτζάνας και τυριών , χταπόδι και καπνιστό tyrole , πανακότα φέτας με πάστα ελιάς και μαρμελάδα ντομάτας , ριζότο με μανιτάρια , συκώτι με κρούστα καπνιστής πάπρικας, αρωματικό πουρέ πατάτας και αφρό μαύρου βαλσάμικου , χειροποίητα ραβιόλια με μανούρι ,σάλτσα ντομάτας και αφρό μοσχοκάρυδου , Fondue τυριών , συκώτι ψητό μαριναρισμένο σε γάλα με πατάτες baby . Όλα τα παραπάνω πιάτα μπορείτε να τα συνδυάσετε με επιλεγμένα ελληνικά κρασιά και μπύρες !!!

TIPS : Mia Feta (Feta bar) , Παύλου Μελά 14,  Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 221 120,  fetabar@miafetafetabar.gr