Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Οι αστείρευτες γεύσεις της Κρήτης !!!!

   Η κρητική κουζίνα  κατά πρώτο και οι ασύλληπτες  ομορφιές της  Μεγαλονήσου  κατά δεύτερο λειτουργούν σαν μαγνήτες για τους τουρίστες που επιλέγουν την Κρήτη για τις διακοπές τους.  Κράτησα σαν  «φυλάχτο»  τις κουβέντες  που  με  είπε ο φίλος  μου ο  Μανολιός από την Ανώπολη Σφακίων , αν θέλεις πραγματικά να γευτείς  την αυθεντική παραδοσιακή κουζίνα του   νησιού θα πρέπει να σταματάς  στα καφενεία των χωριών  ή στα καπηλειά των μικρών πόλεων όπου μαγειρεύουν  οι ίδιοι οι μαγαζάτορες  συνεπικουρούμενοι  από τη   σύζυγο τη  μάνα ή τη  κόρη τους . Βάζουν το τσουκάλι   στη  κουζίνα   με ότι βρεθεί από το  περιβόλι  το κοτέτσι  ή τη στάνη  και χρησιμοποιώντας αγνά υλικά της Κρητικής γης  ελαιόλαδο ,ανθό αλατιού και κρασί     δημιουργούν εξαιρετικά πιάτα  που διακρίνονται για την απλότητα τους .  Ταξίδεψα  πέντε καλοκαίρια  στα Χανιά  και το Ρέθυμνο  για να βρω αυτές τις ανεπιτήδευτες γεύσεις και να φτιάξω το δικό  μου «κρητικό»  καλοκαιρινό τραπέζι  με τις γεύσεις που ξεχώρισα  ύστερα από τόσα  καλούδια που δοκίμασα.  Θα σας πρότεινα λοιπόν όταν βρεθείτε  κάποιο καλοκαίρι στη Κρήτη  να δοκιμάσετε οπωσδήποτε  αρνάκι οφτό στο φούρνο με πατάτες, κατσικάκι αντικριστό  στα κάρβουνα , ντάκο με δροσερή ντομάτα, ελαιόλαδο  και ξινομυζήθρα, τα  πεντανόστιμα  χόρτα  ασκόλυμπροι και   σταμναγκάθι (η τιμή του φτάνει τα7- 8 ευρώ) , τη ζεστή  στάκα που είναι ο ανθός του βουτύρου , κολοκυθοανθούς  γεμιστούς , απάκι ένα διαφορετικό αλλαντικό που  φτιάχνεται   από άπαχο χοιρινό κρέας το οποίο  μαρινάρεται  σε  ξύδι φτιαγμένο από κρασί.  Τσιγαριαστό αρνί που σιγοβράζει  στη κατσαρόλα  μέσα στο ζουμί του με λίγο λάδι,  και γαμοπίλαφο το οποίο δεν είναι απαραίτητο να το δοκιμάσετε σε κάποιο γάμο  το σερβίρουν και σε ταβέρνες  είναι ρύζι βρασμένο μέσα στο ζωμό του κατσικιού .  Και θα κλείσω με τα  υπέροχα ξεροτήγανα…….τραγανά , μελωμένα και πασπαλισμένα με σουσάμι  που μου τα προσέφεραν σε ένα γλέντι γάμου  στην Ανώπολη των Σφακίων . Βέβαια όλα τα παραπάνω θα τα συνοδεύσετε με τσικουδιά  ή   κόκκινο  κρασί το οποίο είναι αρκετά δυνατό στη γεύση και παρασκευάζεται  από τοπικές ποικιλίες του νησιού . 
 

























                                  

  

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Γερμανία – Φράιμπουργκ : Στο εστιατόριο « Grosser Meyerhof » του 18ου αιώνα !!!



To « Grosser Meyerhof » είναι ένα πραγματικά καλό γερμανικό  Old fashion εστιατόριο και βρίσκεται στο κέντρο του Freiburg που διοικητικά ανήκει στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης . Το « Grosser Meyerhof » πάντα αποτελούσε το αγαπημένο εστιατόριο της αστικής τάξης του Φράιμπουργκ και ήταν ένα παλιό πανδοχείο του 18ου αιώνα όπου στο υπόγειο του ο ιδιόκτητης του ο Wilhelm Meyer  έφτιαξε την προσωπική του ζυθοποιία . Μέσα στο ευχάριστο και φιλόξενο περιβάλλον του όπου κυριαρχεί το ξύλο και τα ρουστίκ έπιπλα , απολαύσαμε εξαιρετικά πιάτα της νότιο-δυτικής Γερμανίας . Για πάρτε μια γεύση !!!!