Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 9 Απριλίου 2023

Παναγιώτης Γρηγοριάδης (ή Λάλος) ο άρχοντας των μανιταριών στο Σιδηρόνερο της Δράμας

Το δάσος της Ελατιάς (Καράντερε) στον ορεινό όγκο της Δράμας αποτελεί το νοτιότερο τμήμα της Ευρώπης και  συνορεύει με το παρθένο δάσος του Φρακτού, οι κατάφυτες πλαγιές του αποτελούνται από ερυθρελάτη , κέδρους , οξιές και σημύδες .Οι περισσότεροι επισκέπτες – κατασκηνωτές έρχονται σ’ αυτή τη περιοχή  για να κατασκηνώσουν στο ειδυλλιακό Στραβόρεμα με τα υπέροχα βαθύσκιωτα λιβάδια και τα τρεχούμενα γάργαρα νερά, αλλά και για να επισκεφθούν τον Άρχοντα των μανιταριών τον Παναγιώτη Γρηγοριάδη ένα φανατικό μανιταροσυλλέκτη στο Σιδηρόνερο στα 645 μέτρα υψόμετρο , μερικά χιλιόμετρα μετά τη γέφυρα των Παπάδων. Ο Παναγιώτης ένας αυθεντικός και αυθόρμητος χαρακτήρας , αποφασίζει το 2009 να εγκαταλείψει τη πόλη της Δράμας και να εγκατασταθεί στο γενέθλιο χωριό του το Σιδηρόνερο για να ασχοληθεί με τη συλλογή μανιταριών . Η αγάπη του και το μεράκι του γι΄ αυτό που κάνει, τον καθιστά μοναδικό στον τρόπο που συλλέγει, διαχωρίζει, μιλάει, μαγειρεύει και συμπεριφέρεται στα “παιδιά” του, όπως αποκαλεί, τα άγρια μανιτάρια!!!  Τα πορτσίνι, οι κανθαρέλες, οι μορχέλες, τα αγάρικους , τα μπολέτους, οι γκριφόλες ,οι τρομπέτες, τα αυτιά του Ιούδα, είναι μόνο μερικά από τα  συνολικά δεκαπέντε διαφορετικά είδη μανιταριών που συλλέγει .

Όλα τα παραπάνω θα τα βρείτε αποξηραμένα στο καφέ- παντοπωλείο του «Λάλου» στην είσοδο του χωριού . Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του αδερφού του , που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια υλοτόμησης στην περιοχή, όταν ένας τεράστιος κορμός δέντρου τον καταπλάκωσε . Στο «Café του Λάλου» ο επισκέπτης  κατόπιν επικοινωνίας μπορεί να δοκιμάσει τα υπέροχα άγρια μανιτάρια μαγειρεμένα από τη γυναίκα του Άννα μ’ ένα απίστευτα νόστιμο αιγοπρόβειο βούτυρο αρωματισμένο με λευκή ανοιξιάτικη τρούφα . Κριθαρότο, ριζότο και τραχανότο με άγρια μανιτάρια είναι τρία πιάτα δυναμίτες γεύσεων και αρωμάτων που προσφέρει η κουζίνα , υπάρχουν όμως και ντόπια κρέατα ψημένα στο grill ή στη γάστρα . Εντύπωση προκαλεί στους περισσότερους η μεγάλη συλλογή αλκοολούχων ποτών (ουίσκι, κονιάκ, τζιν) και κρασιών (με ετικέτες από τα τέλη της δεκαετίας του ΄70) που έχει στη κατοχή  του ο Παναγιώτης Γρηγοριάδης και τα  οποία διατηρεί σε μια καλοστημένη κάβα με κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας μέσα σε μια κουφάλα βράχων .

TIPS : Το Σιδηρόνερο αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για όλους τους φυσιολάτρες , απέχει από τη πόλη της Δράμας  43 χιλιόμετρα , υπολογίστε σε χρόνο περίπου 45 λεπτά . Το καφέ-παντοπωλείο του Λάλου βρίσκεται στο είσοδο του χωριού . “Sidironero mushrooms land”  Γρηγοριάδης Παναγιώτης , τηλ:  25210 91330 , 697 7500821 , Γρηγοριάδου Σοφία , sales manager , τηλ: 6931 203410 .

 














 

Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Παράγουν χαβιάρι από τρεις διαφορετικούς τύπους οξύρρυγχου στο Κεφαλάρι της Δράμας

Η εταιρεία «Οξύρρυγχος Ελλάδος IKE » συμφερόντων του κ Evgenii Efimovich Aptekar  βρίσκεται στο Κεφαλάρι της Δράμας . Όλα αυτά τα χρόνια εκτρέφει  οξύρρυγχους από δικό της γόνο, η παραγωγή ξεπερνά τους 80 τόνους και περιλαμβάνει τέσσερα  διαφορετικά είδη οξύρρυγχων , το ρωσικό, το σιβηρικό, το Husohuso (Beluga) και το είδος  Acipencer stellatus. Όταν τα ψάρια φτάσουν στην ηλικία των τριών ετών, ξεχωρίζουν τα αρσενικά τα οποία οδηγούνται προς πώληση στις αγορές της Δράμας και της Θράκης , ενώ τα θηλυκά συνεχίζουν να τα εκτρέφουν στις δεξαμενές με την ειδική τροφή που τους δίνεται (σαρδέλες, γαύρος , γαρίδες και τροφές υψηλής ποιότητας από την Ολλανδία ) για να φτάσουν στην κατάλληλη ηλικία και βάρος  για να δώσουν το πολύτιμο χαβιάρι τους . Αυτό το μοναδικό και πανάκριβο έδεσμα σήμερα στη διεθνή αγορά πουλιέται περίπου προς 400 ευρώ το κιλό (τιμή παραγωγού). Η εταιρεία  «Οξύρρυγχος Ελλάδος IKE » κυκλοφόρησε πρόσφατα στη αγορά τη πρώτη παραγωγή μαύρου χαβιαριού με τον διακριτικό τίτλο «Caviar malossol» .

Το προϊόν παράγεται από τρεις διαφορετικούς τύπους οξυρύγχου (ρωσικό, σιβηρικό, υβριδικό) και η ένδειξη malossol που αναγράφεται στο συσκευασία του προϊόντος σημαίνει ότι το χαβιάρι είναι διατηρημένο σε μια ελάχιστη ποσότητα αλατιού.

Tips :  Τα προϊόντα της «Οξύρρυγχος Ελλάδος IKE » είναι διαθέσιμα στο on line shop : https://fungihellas.gr/el/χαβιάρια  . Θα τα βρείτε σε συσκευασίες των 10 γραμ/15€ , 30γραμ/45€ , 50γραμ/75€ , 125γραμ/187,50€ , 250 γραμ/375€  και 500 γραμ/750€ .