Συναγρίδα η «βασίλισσα των ψαριών» όταν την ψήσετε στα κάρβουνα και την δοκιμάσετε στη συνέχεια δεν θα της βρείτε ούτε ένα ψεγάδι να της προσάψετε!!! Έχει εξαιρετικά νόστιμη ρουστίκ σάρκα, λευκή, άπαχη και σφιχτή , τόσο νόστιμη που δεν θα βρείτε σε κανένα άλλο ψάρι. Είναι η «ψαρούκλα» που τρώνε οι πλούσιοι και ζηλεύουν οι φτωχοί !!! Η επιστημονική της ονομασία είναι dentex dentex και ζει σε βραχώδεις βυθούς κοντά στις ακτές και σε βάθη από 10 έως και 200 μέτρα. Της αρέσουν οι βυθοί με βλάστηση και αγαπάει τα καθαρά νερά.
Υλικά :
H συναγρίδα μας
1 λεμόνι σε λεπτά φετάκια χωρίς τα κουκούτσια,
1 κουταλιά μίγμα από ψιλοκομμένα μυριστικά (θυμάρι, ρίγανη, μαϊντανό…)
½ φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο,
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη,
1 κουταλάκι βούτυρο,
ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι,
λαδολέμονο και επιπλέον μαϊντανός για το σερβίρισμα.
H συναγρίδα μας
1 λεμόνι σε λεπτά φετάκια χωρίς τα κουκούτσια,
1 κουταλιά μίγμα από ψιλοκομμένα μυριστικά (θυμάρι, ρίγανη, μαϊντανό…)
½ φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο,
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη,
1 κουταλάκι βούτυρο,
ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι,
λαδολέμονο και επιπλέον μαϊντανός για το σερβίρισμα.
Οδηγίες προς …… ναυτιλλομένους : Πλένετε και στραγγίζετε το ψάρι και με ένα κοφτερό μαχαιράκι κάνετε από 3-4 χαρακιές στα πλευρά του, βάθους ½ εκ. περίπου.
Ύστερα, αλατοπιπερώνετε το εσωτερικό του και μπήγετε μέσα σε μια στρώση όσα φετάκια λεμονιού χωράει και από πάνω βάζετε τα μυριστικά, το κρεμμυδάκι,το σκόρδο και το βούτυρο σε πολύ μικρά κομματάκια.
Λαδώνετε το ψάρι με ελαιόλαδο, τα βάζετε σε ειδική διπλή σχάρα για να το γυρίζετε εύκολα (αν έχετε) και το βάζετε πάνω στη (ζεστή) σχάρα της ψηστιέρας, κοντά στα κάρβουνα.
Το ψήνετε για 15-20 λεπτά από την κάθε πλευρά (ανάλογα με το πάχος του ψαριού),γυρίζοντας το μια μόνο φορά, μέχρι η σάρκα του να γίνει πέρα για πέρα αδιαφανής και άσπρη. Το σερβίρετε πασπαλισμένο με επιπλέον μαϊντανό και λαδολέμονο.
Συνοδέψαμε : Τη συναγρίδα με λευκό «Βίβλια Χώρα» από τους πρόποδες του όρους Παγγαίου , ένα ιδανικό πάντρεµα της αρωματικής ποικιλίας Sauvignon Blanc με το πληθωρικό Ασύρτικο που δίνει πλούσια αρώματα φρούτων και εσπεριδοειδών στο στόμα.
Ύστερα, αλατοπιπερώνετε το εσωτερικό του και μπήγετε μέσα σε μια στρώση όσα φετάκια λεμονιού χωράει και από πάνω βάζετε τα μυριστικά, το κρεμμυδάκι,το σκόρδο και το βούτυρο σε πολύ μικρά κομματάκια.
Λαδώνετε το ψάρι με ελαιόλαδο, τα βάζετε σε ειδική διπλή σχάρα για να το γυρίζετε εύκολα (αν έχετε) και το βάζετε πάνω στη (ζεστή) σχάρα της ψηστιέρας, κοντά στα κάρβουνα.
Το ψήνετε για 15-20 λεπτά από την κάθε πλευρά (ανάλογα με το πάχος του ψαριού),γυρίζοντας το μια μόνο φορά, μέχρι η σάρκα του να γίνει πέρα για πέρα αδιαφανής και άσπρη. Το σερβίρετε πασπαλισμένο με επιπλέον μαϊντανό και λαδολέμονο.
Συνοδέψαμε : Τη συναγρίδα με λευκό «Βίβλια Χώρα» από τους πρόποδες του όρους Παγγαίου , ένα ιδανικό πάντρεµα της αρωματικής ποικιλίας Sauvignon Blanc με το πληθωρικό Ασύρτικο που δίνει πλούσια αρώματα φρούτων και εσπεριδοειδών στο στόμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου