Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Λινού Σουμπάσης & Σία : Η ελληνική κουζίνα στις φωτεινές στιγμές της!!!

Δεν συμβαδίζει πάντα το άψογο, αισθητικά, περιβάλλον με την γεύση που απογειώνεται . Οι ιδιοκτήτες του “Λινού Σουμπάσης & Σία” δεν επένδυσαν στα βαριά έπιπλα και την εκλεπτυσμένη διακόσμηση του χώρου ,αλλά προτίμησαν να κρατήσουν το μωσαϊκό του ’70 ,να προσθέσουν έπιπλα αλουμινίου, να προσδώσουν την αίσθηση ενός εργοταξίου γεύσεων και να επενδύσουν στο μεγαλείο της  ελληνικής κουζίνας. Το πιάτο είναι ο πρωταγωνιστής τους!! Για να το παρουσιάσουν με επιλεγμένα υλικά και να στολίσουν το τραπέζι σας, χωρίς να παραπλανηθείτε στον διάκοσμο και το περιβάλλον, αλλά να προσηλωθείτε στην γεύση .Κι από εκεί αρχίζουν οι εκπλήξεις, βέβαια η μεγαλύτερη έκπληξη ακούει στο όνομα Λουκάς Μάιλερ(από Ελληνίδα μητέρα και πατέρα Αυστριακό), ένας μάγειρας που υπηρετεί την τέχνη του με πειθαρχία και αγάπη, το moto που τον χαρακτηρίζει είναι το «απλό φαγητό» από φρέσκες πρώτες ύλες. Πέρυσι είχα τη χαρά να τον γνωρίσω και να δοκιμάσω το φαγητό του στο εστιατόριο «Ριζά» που διατηρεί στη Μύρινα, απόλυτη γευστική σαφήνεια και λιτή παρουσίαση. 

Στο «Λινού Σουμπάσης & Σία» η ανοιχτή κουζίνα είναι hot trend ,ο κόσμος στη σάλα έρχεται πιο κοντά στον chef και την ομάδα του, βλέπει τις φλόγες να ξεπηδούν από τις κατσαρόλες, τα μπαχαρικά να μοσχοβολάνε ενώ το τσιτσίρισμα αποτελεί μέρος της εμπειρίας του φαγητού. Στη πρώτη γραμμή ο Λουκάς με τους βοηθούς του ετοιμάζουν πυρετωδώς τα πιάτα της ημέρας. Ξεκινήσαμε το γεύμα μας μ’ ένα αιχμηρό μεζεδάκι καλωσορίσματος, Πίκλα από καρότο και ραπανάκι ,χτυπημένο γίδινο βούτυρο, Φρέσκο ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι, τα συνδυάσαμε με τα εξαίσια ψωμάκια που ετοιμάζει η ομάδα στο φούρνο, μπαγκετίνι από σιμιγδάλι, ψωμάκι από αλεύρι ζέας και πολύσπορο. Αλείψαμε τη φέτα μας με βούτυρο, τη πασπαλίσαμε με αλάτι και τη συνοδέψαμε με το νοστιμότατο τουρσί. Οι αφίξεις στο τραπέζι συνεχίζονται, τα κεφτεδάκια από αρνί, ήταν εξαίσια και τροφαντά, αλλά αυτή  η σέρτικη τσαχπινιά τους τα έκανε ξεχωριστά. Ακολουθούν οι καραβίδες με λιγκουίνι, το πιάτο έβγαζε μια ουσιαστική και βαθιά νοστιμιά. Αγαπώ την μαγειρική του Λουκά Μάιλερ γιατί είναι μπολιασμένη με την ελληνική παράδοση, δημιουργεί πιάτα του δεν χρειάζονται πλουμίδια και φτιασίδια, σε ηλεκτρίζουν με την αληθινή νοστιμιά τους και τη γευστική αρμονία τους. Λουκά ραντεβού στη Λήμνο το καλοκαίρι!!!

Tips : Λινού Σουμπάσης & Σία, Μελανθίου 12, Ψυρρή ,τηλ κρατήσεων: 21 0322 0300. Στο πατάρι θα λειτουργήσει προσεχώς ,εκδοτικός οίκος και δισκογραφική εταιρεία.










Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

5 σημεία για καλό φαγητό στη Λήμνο

Κατ' αρχάς: Παραγωγοί και εστιάτορες συνεργάστηκαν αρμονικά όλα αυτά τα χρόνια για να αναδείξουν τον γαστρονομικό πλούτο της Λήμνου, μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνουν στη Μύρινα όπως το Φεστιβάλ Γαστρονομίας & Οίνου και το Lemnos Philema. Πιστοποιήθηκαν, συσκευάστηκαν σωστά τα προϊόντα του νησιού και άρχισαν να διανέμονται σε καταστήματα delicatessen σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό. Δημοφιλέστερα όλων αναδείχθηκαν τα τυριά, το καλαθάκι και το μελίχλωρο, ακολουθεί το Λημνιό η αρχαιότερη ποικιλία αμπέλου , το μέλι , τα αλίπαστα που παράγονται στον Μούδρο , τα όσπρια και ειδικά ο αφκός η τοπική φάβα .Ο ιδανικός τρόπος για να τα απολαύσετε , είναι στα εστιατόρια του νησιού που προσφέρουν στο μενού τους την εμπειρία της τοπικής κουζίνας. Λημνιακές σπεσιαλιτέ που σίγουρα θα κερδίσουν τη προσοχή σας , φλωμάρια (τοπικά ζυμαρικά) με κοκκινιστό κόκορα, αγριοκούνελο στιφάδο , αφτούδια (σπιτικά ζυμαρικά) με τριμμένο καλαθάκι Λήμνου και πετιμέζι , μελίχλωρο τηγανητό και ασπρομύτικα φασόλια. Σας προτείνουμε να συνοδεύσετε τα πιάτα σας με τοπικό κρασί Λημνιό , τσίπουρο «Εξάστερο» και ούζο καζανιασμένο του Κοντιά . Θα ολοκληρώσετε το γεύμα σας με τους παραδοσιακούς σαμσάδες ,φέρνουν στη γεύση το μπακλαβά και φτιάχνονται με στρώσεις φύλλου και καρυκευμένους ξηρούς καρπούς, που ψήνονται και περιχύνονται με σιρόπι ζάχαρης, μέλι ή πετιμέζι . Καλή σας όρεξη !!!

 

1  Στο Ανδρώνι της  Μύρινας λαμβάνει χώρα η …..επανάσταση των ντόπιων υλικών της Λήμνου και το αιτιολογώ για να μην παρεξηγηθώ . Ριζά ονομάζονται οι πρόποδες ενός λόφου και στην αρχή αυτού του λόφου λίγο έξω από τη πρωτεύουσα του νησιού στη τοποθεσία  Aνδρώνι , εδώ και μερικούς μήνες δυο νέοι άνθρωποι ο Άκης Μπλετσογιάννης και ο Λουκάς Μάιλερ άνοιξαν το εστιατόριο «Ριζά» και μαγειρεύουν ευρηματική ελληνική κουζίνα αναδεικνύοντας με απρόσμενη επιτυχία την ποιότητα και τη φρεσκάδα των ντόπιων υλικών  της Λήμνου . Και δόξα το θεό η Λήμνος είναι ένα νησί γευστικός θησαυρός πλούσιο σε καλή πρώτη ύλη , τυροκομικά , ζυμαρικά, αλίπαστα, παραδοσιακά όσπρια , αμνοερίφια και κρασιά με ιστορία. 

Για να γευματίσει :  κάποιος στο εστιατόριο χρειάζεται οπωσδήποτε κράτηση , αν δεν το κάνει θα πρέπει να περιμένει υπομονετικά στην «ουρά» μέχρι να έρθει η σειρά του . Η ανοιχτή κουζίνα είναι μια τελετουργία για το κόσμο , κι εδώ στα «Ριζά» όλα γίνονται μπροστά στους θαμώνες . Τα πιάτα που ετοιμάζουν ο  Λουκάς Μάιλερ και ο Άκης Μπλετσογιάννης είναι λιτά σε παρουσίαση , έχουν απόλυτη γευστική σαφήνεια , είναι ελαφριά και υγιεινά .Σημειωτέων πως το ψωμί φτιάχνεται στο φούρνο του εστιατορίου , πατατόψωμο , πολυσπόρο και σταρένιο ολικής , προσωπικά αγάπησα τρελά το πατατόψωμο για την βελούδινη ζύμη του και την αληθινή νοστιμιά του .

Ξεχωρίσαμε : το ψητό χταπόδι με τοπική φάβα (από το κτήμα Παγώνια) και τις ψητές ντομάτες, ήταν υπέροχα μελωμένο και σε ηλέκτριζε με την χαρακτηριστική μαστιχωτή νοστιμιά του . Η καπνιστή μελιτζάνα με χυμό ντομάτας και κρέμα φέτας ήταν μια σαλάτα ελαφρώς πειραγμένη που την διέκρινε η γευστική αρμονία , πήραμε άλλη μια περιποιημένη και απολαυστική σαλάτα με κολοκύθια αχνιστά και βλίτα σε λαδολέμονο με συνοδεία  φρέσκου πρόβειου τυριού από μικρό παραγωγό του νησιού **** Για κυρίως διαλέξαμε αρνάκι ταλιάτα με βλίτα , καρότα, πατάτα ψητή και μουστάρδα Ντιζόν , ήταν ένα πιάτο αέρινο, ισορροπημένο και ελαφρώς πειραγμένο για μεγαλύτερη νοστιμιά ****  Το μοσχαρίσιο συκώτι με λαδολέμονο , λαχανικά σε ατμό και πατάτα ψητή , έβγαζε μια αβίαστη νοστιμιά ****  Το ανάλαφρο πατατόψωμο (πολύσπορο ολικής από άλευρα Λήμνου) με συνοδεία  βούτυρο ταραμά και ελιές , ήταν ένα πιάτο ρουστίκ με ξεχωριστό γευστικό ενδιαφέρον  ****

Tips : Ιωάννη Ξυράδη , Aνδρώνι - Μύρινας , τηλ: 2254 029519 ,και μια φιλική συμβουλή δεν θα πάτε στο  εστιατόριο χωρίς να έχετε κάνει κράτηση .

2 Tα  Λύχνα είναι ένα μικρό ήσυχο χωριό 70 κατοίκων χωρίς παραλίες και beach bar κοντά στο Μούδρο . Κάθε απόγευμα στη πλατεία του χωριού με τα εντυπωσιακά πέτρινα κτίσματα  και την ιστορική εκκλησία του 18ου αιώνα , παρατηρείται ένας σχετικός συνωστισμός . Έρχονται   ψαγμένοι γευσιγνώστες και τουρίστες  για να δειπνήσουν στο εστιατόριο "Έννοια πο'χς"  το νέο  γαστρονομικό meeting point του νησιού όπου ο chef με την δημιουργική του ομάδα έχουν «γκουρμεδοποιήσει» με σύνεση τις παραδοσιακές γεύσεις της Λήμνου αναδεικνύοντας παράλληλα και τις ποιοτικές πρώτες ύλες που παράγει . Μια παρέα δημιουργικών ανθρώπων από τη Λήμνο και την Θεσσαλονίκη πήραν τον εγκαταλελειμμένο καφενέ του χωριού , εγκατέστησαν μια λειτουργική κουζίνα και ξεκίνησαν να μαγειρεύουν πιάτα της ελληνικής δημιουργικής κουζίνας κλείνοντας  το μάτι στη τοπική παράδοση του νησιού. Το ονόμασαν "Έννοια πο'χς"  που σημαίνει στη ντοπιολαλιά του νησιού μην δίνεις σημασία, μην σκας . Ο ιδιοκτήτης Βασίλης Πιαντές ήθελε να δημιουργήσει ένα σύγχρονο καφενέ , που τα πρωινά θα σερβίρει καφέ στους κατοίκους του χωριού και το απόγευμα θα προσφέρει ένα καλό μεζέ , ο πήχης όμως ανέβηκε από νωρίς πολύ ψηλά και ο κόσμος αυτό το εκτίμησε. Οι περισσότεροι το ονόμασαν γκουρμέ εστιατόριο , κάποιοι άλλοι ποιοτικό  μεζεδοπωλείο , εγώ δεν θα διαφωνήσω με κανέναν θα σας πω μόνο ένα πράγμα κάθε  απόγευμα στο "Εννοια πο'χς" συντελείται μια γαστρονομική πανδαισία. Ο σεφ Αλέξης Παππάς ύστερα από δέκα χρόνια πορείας στις κουζίνες της Θεσσαλονίκης  και της Κρήτης , τα δυο τελευταία χρόνια εργάζεται στο «Έννοια πο’χς» αναδεικνύοντας με την μαγειρική του τέχνη τις μυρωδιές και τα αρώματα της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας . Τα πιάτα του διακρίνονται για την τόλμη τους ,τη πηγαία νοστιμιά τους  και τις  προσεγμένες εκτελέσεις , όλη η παλέτα της λήμνιας γης βρίσκεται επάνω στο τραπέζι σας. Χρησιμοποιεί στη μαγειρική του ποιοτικές πρώτες ύλες από αγροκτήματα και βιοτεχνίες του νησιού , μελίχλωρο και καλαθάκι από το μικρό τυροκομείο Βίγλα , ψάρια και μεταποιημένα θαλασσινά  από την «Λήμνου θάλασσα» , φλωμάρια και κριθαράκι από τη βιοτεχνία Ποριάζη ,  Άφκο ( η φάβα της Λήμνου ) και φασολάκι Ασπρομύτικο από τον κτήμα Σαλαμουσά και βέβαια κρασί λημνιό το σήμα κατατεθέν του νησιού.

Tips : Πλατεία Λύχνων, Λύχνα , τηλ: 697 666 9856 , είναι απαραίτητο να κάνετε κράτηση γιατί διαφορετικά δεν θα βρείτε τραπέζι

3   Οι Σαρδές είναι ένα ορεινό χωριό της Λήμνου που φημίζεται για τα πετρόχτιστα σπίτια του , την ιστορική εκκλησία του 18ου αιώνα  και το κορυφαίο θυμαρίσιο μέλι που παράγεται στο νησί , αφού ο λόφος Βίγλα που βρίσκεται απέναντι από τον οικισμό είναι κατάφυτος από θυμάρι. Οι Σαρδές τα παλιότερα χρόνια ήταν καλλιτεχνικό φυτώριο , από εδώ  έβγαιναν οι πιο φημισμένοι λυράρηδες του Αιγαίου . Σήμερα πλέον από το χωριό περνούν μόνο τουρίστες για να επισκεφτούν λίγο παρακάτω τις Αμμοθίνες την έρημο της Λήμνου που αποτελεί ένα εξαιρετικά σπάνιο και αλλόκοσμο τοπίο που προσελκύει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες . Στην επιστροφή σταματούν στην ταβέρνα του «Μαντέλλα» για να δοκιμάσουν την παραδοσιακή κουζίνα του νησιού . Το κατάστημα κατά καιρούς άλλαξε πολλές χρήσεις , την δεκαετία του ΄60 υπήρξε η μπακαλοταβέρνα του χωριού , το ΄70 λειτούργησε ως μπουζουξίδικο που σέρβιρε φαγητό και μόλις το 1995 πήρε την σημερινή του μορφή με πρωτοπόρο στη κουζίνα την κ Κρυστάλλω!!! Εδώ θα βρείτε παραδοσιακά εξοχικά πιάτα που μαγειρεύονται με φρέσκες πρώτες ύλες και είναι βασισμένα σε τοπικές συνταγές . Τίμιες νοστιμιές όπως τα φλωμάρια (τοπικά ζυμαρικά) με κόκορα, αγριοκούνελο στιφάδο , λαγό κοκκινιστό, χοιρινό με φλωμάρια , μελιτζάνα ιμάμ στο πήλινο με καλαθάκι Λήμνου , αφτούδια (σπιτικά ζυμαρικά) με τριμμένο καλαθάκι Λήμνου και πετιμέζι. Το ψωμάκι είναι χειροποίητο και ξεχωριστό ψήνεται στο φούρνο της επιχείρησης.

Tips : Οι Σαρδές απέχουν 20 λεπτά από την Μύρινα , η ταβέρνα είναι ανοιχτή και τον χειμώνα , τηλ: 22540/61349.  

4 Ο «Γλάρος» είναι μια απλή και τίμια  ψαροταβέρνα στο παλιό  λιμάνι της Μύρινας , γνωστός και ως Τούρκικος Γιαλός. Είχα  ξανάρθει πριν από 25 χρόνια κάποιες αλκυονίδες μέρες του Γενάρη και πέρασα αξέχαστα , το μαγαζί ήταν γεμάτο από ντόπιους ψαράδες οι οποίοι αφού ξεπούλησαν την πραμάτεια τους  απολάμβαναν το ούζο τους .Το τι γαρίδα και αστακούς φάγαμε εκείνη τη μέρα δεν λέγεται . Ο «Γλάρος» παιδιά είναι βεράντα πάνω στη θάλασσα !!!  με το γραφικό λιμανάκι γεμάτο βαρκούλες  και  απεριόριστη θέα στο Κάστρο και στη πόλη της Μύρινας . Εδώ θα βρείτε έντιμη ελληνική κουζίνα με θαλασσινές γεύσεις και μια μικρή ποικιλία ορεκτικών . Στον «Γλάρο» φέρνουν ψάρια κάθε μέρα , αν είστε τυχεροί και πέσετε στη κατάλληλη ώρα , μπορείτε να διαλέξετε από το καλάθι του ψαρά αυτό που προτιμάτε . Είδα να φέρνουν σαλάχια από τον Άγιο Ευστράτιο και του ζήτησα να μου τηγανίσει δυο μερίδες , επέλεξα μια μακαρονάδα θαλασσινών με τοπικά φλωμάρια , και μια ποικιλία αλιπάστων από την τοπική βιοτεχνία «Λήμνου θάλασσα» . Να σας πω την αλήθεια τα σαλάχια ήταν ασυναγώνιστα , η σάρκα τους κρουστή και γλυκοφάγωτη έδενε ιδανικά με την ελαφριά σκορδαλιά που τα συνόδευε . Διάλεξα ένα εξαιρετικό αρωματικό απόσταγμα της Λήμνου , τσίπουρο «Εξάστερο» με γλυκάνισο  που αναδείκνυε τα χαρακτηριστικά  αρώματα του μοσχάτου .

Tips : Ψαροταβέρνα «Γλάρος» στο παλιό λιμάνι της Μύρινας , Τηλ : 22540/22220 , για ένα γεύμα δυο ατόμων με κυρίως πιάτο θαλασσινών , δυο ορεκτικά , μια σαλάτα και ένα πενηνταράκι τσίπουρο θα πληρώσετε 45 ευρώ. 

5  Το Διαπόρι βρίσκεται στη νότια Λήμνο και είναι ένας ισθμός που ενώνει την χερσόνησο του Φακού με το υπόλοιπο νησί , το κοντινότερο χωριό εδώ είναι τα Τσιμάντρια. Μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας στη παραλία που δεν είναι οργανωμένη  και αν είστε τυχεροί θα δείτε στον υδροβιότοπο τους ερωδιούς και πάπιες που έρχονται να ξαποστάσουν από το μακρινό τους ταξίδι . Πριν από ένα περίπου αιώνα το Διαπόρι ήταν το εμπορικό λιμάνι της Λήμνου , εδώ ξεφορτώνανε τα καΐκια και οι σκούνες τα εμπορεύματα τους , πολύς κόσμος στη προκυμαία  , χαμάλμπασηδες , καπεταναίοι , αγωγιάτες και ψαράδες , όλοι αυτοί οι άνθρωποι  έπρεπε να τραφούν. Το μοναδικό μαγαζί που υπήρχε ήταν ο «καφενές του Μενέλαου» , κατέβαινε κάθε μέρα από το χωριό  με το γαϊδουράκι για να ετοιμάσει του κόσμου τα καλούδια και να ταΐσει τη πελατεία του . Από τότε δεν αλλάξαν και πολλά πράγματα , το ίδιο μακρόστενο μαγαζί των περασμένων δεκαετιών με τα ξύλινα τραπεζάκια και τις ψάθινες καρέκλες κάτω από τα βαθύσκιωτες μουριές και ακακίες , ο μεζές ότι φέρουν τα καΐκια και ότι βγάλει το μποστάνι !!!  Στα τραπεζάκια μόνιμος θαμώνας ο Πήτερ  από την Ολλανδία που αγάπησε το νησί με πάθος και μοιράζει το χρόνο του έξη μήνες στο σπίτι του στο Διαπόρι και τους υπολοίπους στη χώρα του . Εδώ στον Μενέλαο μην περιμένετε να βρείτε γκουρμεδιές , όλα τα πιάτα είναι απλά και απέριττα , δουλεύει μαστορικά το τηγάνι και ότι ψάρι καθαρό φέρουν οι βαρκούλες το ψήνει στη θράκα. Θα βρείτε όμως και τοπικές γεύσεις όπως μελίχλωρο τηγανητό, άφκος που είναι η φάβα του νησιού , μπακαλιαροκεφτέδες, αμπελοφάσουλα σαλάτα και ασπρομύτικα φασόλια. Σας προτείνουμε να συνοδέψετε τους μεζέδες σας με ούζο Κοντιάς από το ομώνυμο χωριό και τσίπουρο «Εξάστερο» με γλυκάνισο από την Ατσική .

Tips : Ουζερί «Μενέλαος»  Διαπόρι , Νέα Κούταλη  τηλ: 30 2254 051209