Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Μηλιά-Χανίων : Όλοι συρρέουν για να δουν το οικολογικό χωριό χωρίς ρεύμα !!!!

Δυο οικογένειες Κρητικών είχαν τη φαεινή ιδέα να περισώσουν ότι απέμεινε από τα χαλάσματα των σπιτιών  του Μεσαιωνικού Οικισμού  στη Μηλιά  και να τα μετατρέψουν σε ξενώνες  με τη βοήθεια κάποιου ευρωπαϊκού προγράμματος . Την Άνοιξη του 1993 ολοκληρώθηκε το έργο  τους και  ξεκίνησε η λειτουργία των ξενώνων και ενός μικρού εστιατορίου . Το νερό των πηγών, ο καθαρός αέρας, η ησυχία του βουνού, η δροσιά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο έναστρος ουρανός τα βράδια, το καλό φαγητό, το κρασί, αλλά ακόμη και το δομημένο περιβάλλον λόγω της οικολογικής του προσέγγισης θα σας χαρίσει ηρεμία και θα βοηθήσει να φορτίσετε τις βιολογικές μπαταρίες σας. Εδώ  η χρήση της τεχνολογίας  και η περιττή πολυτέλεια δεν είναι το ζητούμενο , ο επισκέπτης περνά τα  βράδια του κάτω από το φως των αστεριών ακούγοντας  μόνο τα πουλιά και τα νερά που τρέχουν από τα κοντινά ρυάκια. Ο κορυφαίος ταξιδιωτικός οργανισμός  Lonely Planet  επέλεξε πρόσφατα  τη Μηλιά ανάμεσα στα 50 μέρη που πρέπει κανείς να επισκεφθεί. Επισκεφτήκαμε το εστιατόριο «Μηλιά» που στεγάζεται σε ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο  για να δοκιμάσουμε τη κρητική κουζίνα  που δικαίως θεωρείται από τις πιο υγιεινές και νόστιμες  κουζίνες  στον κόσμο .  Εδώ δεν θα βρείτε περίεργες και ευφάνταστες συνταγές αλλά σίγουρα θα εντρυφήσετε στο τι σημαίνει άριστη πρώτη ύλη. Τα  λαχανικά που χρησιμοποιούνται για τις σαλάτες είναι από τον πιστοποιημένο βιολογικό κήπο τους  ενώ το κρέας είναι δικής τους παραγωγής .Ο τρόπος μαγειρέματος είναι κυρίως η κατσαρόλα και ο ξυλόφουρνος που  ψήνει σχεδόν κάθε μέρα χειροποίητο ψωμί και ταψιά με λαχταριστά παραδοσιακά τοπικά  εδέσματα, όπως κατσικάκι οφτό , αρνάκι με βότανα, μπουρέκι, μουσακά για χορτοφάγους. Προσωπικά μου αρέσουν τα σαλιγκάρια  και γι’ αυτό το λόγο παρήγγειλα χοχλιούς μπουμπουριστούς , ήταν υπέροχοι τους τηγάνισε με  ελαιόλαδο, ξύδι, δενδρολίβανο και γύρη . Προτίμησα να συνοδεύσω με  ρακές όλα τα εδέσματα που δοκίμασα , αλλά υπάρχει και κρασί δικής τους παραγωγής καθώς και μερικές ετικέτες  από πολύ αξιόλογους Κρητικούς παραγωγούς.
 










Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Πάμε στο Μοναστηράκι για κεμπάπ στου «Θανάση» !!!



Info : Το Μοναστηράκι είναι μία εκπληκτική, ιστορική περιοχή, στην καρδιά της Αθήνας. Το επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες Αθηναίοι και τουρίστες . Όταν βρεθώ στην Αθήνα για δουλειές θα επισκεφτώ οπωσδήποτε το Μοναστηράκι  για να γευματίσω στου «Θανάση»  που φτιάχνει το ποιοτικότερο παραδοσιακό κεμπάπ  της πρωτεύουσας. Αναλλοίωτη αξία στο χρόνο ο Θανάσης  κρατάει την ποιότητα  του  σταθερή  από το 1964 . Η συνταγή του  είναι ίδια όλα αυτά τα χρόνια , λαχταριστό ζουμερό κεμπάπ με συνοδεία  ψητής ντομάτας , μπόλικο κρεμμύδι , μπούκοβο ,γλυκιά πάπρικα  και όλα αυτά πάνω σε μια αφράτη καλοψημένη πίτα .

Tip : Μητροπόλεως 68, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3244705.
 





 










Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Ταξιδεύουμε με οδηγό τη γεύση : Στο νησί του Ιπποκράτη τη Κω !!!!


Η  Κως είναι ένας απίθανος  ταξιδιωτικός προορισμός  γεμάτος ιστορία , φυσικό κάλος και  απέραντες αμμουδερές παραλίες .  Το νησί, όπου γεννήθηκε ο Ιπποκράτης ο σημαντικότερος γιατρός της αρχαίας Ελλάδας, προσελκύει το καλοκαίρι χιλιάδες  επισκέπτες . Στη  Κω θα συναντήσετε τοπία  απαράμιλλου φυσικού κάλους  και ιστορικά αξιοθέατα από διαφορετικές περιόδους και εποχές , αρχαιοελληνικά, ενετικά, οθωμανικά που συνυπάρχουν όμως αρμονικά. Ένα από τα αδιαμφισβήτητα πολιτιστικά χαρακτηριστικά  αυτού του τόπου είναι η γαστρονομία του. Αν και το νησί κοσμοπολίτικο  έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτη την παράδοση στην κουζίνα του .  Πολλές είναι οι νοστιμιές που μπορείτε να απολαύσετε στην τοπική κουζίνα της Κω , εμείς όμως θα μνημονεύσουμε τις πιο σημαντικές . Από τα παραδοσιακά εδέσματα ξεχωρίζουν τα πιτταρίδια (λαζάνια σε ζωμό κρέατος) , το κρασότυρι ένα σπουδαίο κατσικίσιο τυρί που τοποθετείται για την διατήρησή του στη λάσπη του κρασιού και παίρνει εξωτερικά ένα κόκκινο χρώμα με μια ιδιαίτερη απαλή πικάντικη γεύση.  Θα κλείσω με  τα  κατιμέρια που είναι ένα είδος στριφτής πίτας με μυτζήθρα, μέλι και κανέλα , και τα νοστιμότατα ξεροτήγανα  που συναγωνίζονται στη γεύση τα κρητικά . Το πιο διάσημο γλυκό του νησιού είναι το ντοματάκι  αυτή η μακρόστενη μικρή  ντομάτα (κατά τους ντόπιους «λαϊνάτη», για τους υπόλοιπους γνωστή και ως pomodoro)  που μετατρέπεται στα χέρια των ντόπιων νοικοκυρών σε ένα εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού . Τα εστιατόρια  και οι ταβέρνες  του  νησιού  είναι αμέτρητες θα πρέπει ωστόσο να αποφύγετε τα τουριστικά μέρη όπου το φαγητό είναι υπερτιμημένο  και να επισκεφτείτε δυο  τοποθεσίες που θα σας προτείνουμε και θα σας αποζημιώσουν με την  ομορφιά τους  και  το ποιοτικό φαγητό τους . Η μια είναι η ορεινή Ζια που φημίζεται για τις ταβέρνες της , εδώ όμως θα απολαύσεται  και το ηλιοβασίλεμα ατενίζοντας την Κάλυμνο την Ψέριμο και τα παράλια της Τουρκίας . Και η άλλη είναι το Μαστιχάρι το δεύτερο λιμάνι του νησιού , ένα ήσυχο ψαροχώρι με όμορφες παραλίες και υπέροχες  ψαροταβέρνες .